Foto: DELFI

Valsts drošības dienests (VDD) ir noslēdzis pārbaudi saistībā ar Latvijas Republikas Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas (S!) publiskajiem izteikumiem Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējuma laikā, pieņemot lēmumu uzsākt kriminālprocesu par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotās Latvijas okupācijas iespējamu rupju noniecināšanu, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

Kriminālprocess uzsākts 2023. gada 30 janvārī saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu, t.i., par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu.

Par šādu pārkāpumu draud līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods.

VDD atgādina, ka pārbaude par Grevcovas publiskajām aktivitātēm tika uzsākta saistībā ar platformā "TikTok" 2023. gada 22. janvārī publicētu Saeimas deputātes videouzrunu par Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējumu.

Vēlāk Grevcova "TikTok" ievietoja jaunu video, kurā skaidroja, ka Latvijas okupāciju nenoliedz, taču "daudzi fakti par izsūtītajām un mirušajām personām nesakrīt", norādot, ka patiesībā cietušo personu esot vairāk. Tāpat viņa norāda uz vairākām fotogrāfiju neatbilstībām izstādes saturam, piemēram, "Rīga 30. gadā ir tāda pati, kā Rīga 43. gadā".

Tāpat, viņasprāt, ieejai Okupācijas muzejā būtu jābūt bez maksas un visiem pieejamam, bet par izstādes satura un fotogrāfiju atbilstību viņa aicina katram apmeklētājam pārliecināties pašam.

Pret Grevcovu jau ir uzsākts kriminālprocess par nepatiesu ziņu sniegšanu, kandidējot Saeimas vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!