Foto: Shutterstock
Rīgas apgabaltiesa pirmdien pilnībā atcēla spriedumu tā dēvētajā uzņēmēja Gulama Gulami kukuļa lietā, kurā nolēmuma pieņemšanā bija piedalījusies nu jau bijusī tiesnese Iveta Bērziņa.

Pirmdien pēc SIA "966 Freecom" pieteikuma par lietas izskatīšanu saistībā ar jaunatklātiem apstākļiem, ticis atcelts gan pašas tiesneses Bērziņas iepriekš taisītais nolēmums, gan arī pirmās instances tiesas tiesneša lēmums, par kuru "sakārtošanu" Bērziņa no Gulami bija pieprasījusi un saņēmusi to 5000 latu (7000 eiro) kukuli, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma advokāts Indulis Balmaks.

Līdz ar to Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai no jauna būs jāskata 2013. gadā tiesā iesniegtais SIA "966 Freecom" pieteikums par izpildu raksta izsniegšanu uz šķīrējtiesas sprieduma pamata pret SIA "Garden Place", kura īpašniekus pārstāv Gulami.

Jau ziņots, ka pieteikumu tiesā saistībā ar jaunatklātiem apstākļiem "966 Freecom" iesniedza 10. februārī. Jaunatklātie apstākļi tikuši konstatēti ar pagājušā gada novembrī spēkā stājušos spriedumu krimināllietā.

Pieteikumā tika norādīts, ka lieta tikusi skatīta nelikumīgā sastāvā, jo tās izskatīšanā piedalījusies tiesnese, kura iepriekš vienai no pusēm apsolījusi "sakārtot" lietas iznākumu un saņēmusi 5000 latu kukuli, kā arī devusi padomus šīs puses juristam par lietā iesniedzamajiem paskaidrojumiem. Turklāt attiecīgie tiesu nolēmumi, ar ko atteikts izsniegt izpildu rakstu šķīrējtiesas sprieduma izpildei, ir pieņemti klaji pretēji likumā noteiktajam un Augstākās tiesas tiesnešu kopsapulces lēmumam par likuma piemērošanu šāda veida lietās.

Kā skaidroja advokāts, likums liedz tiesnesim piedalīties lietas skatīšanā, ja "viņš ir personīgi tieši vai netieši ieinteresēts lietas iznākumā vai ir citi apstākļi, kas rada pamatotas šaubas par viņa objektivitāti", un kukuļošanas krimināllietā noskaidrotie fakti nerada nekādas šaubas, ka tiesnese Bērziņa nedrīkstēja piedalīties konkrētās lietas izskatīšanā pat tad, ja kukuli viņa piesavinājusies par vēlamo iznākumu pirmās instances tiesā.

Ja lietu skatījusi tiesa nelikumīgā sastāvā, saskaņā ar Civilprocesa likuma noteikumiem tā skatāma no jauna. Konkrētā gadījumā attiecīgs pieteikums iesniedzams tiesā trīs mēnešu laikā no sprieduma stāšanās spēkā krimināllietā, ar kuru par vainīgu noziedzīgās darbībās atzīta tiesnese, norādīts apgabaltiesā iesniegtajā pieteikumā.

Jau ziņots, ka pērn rudenī tiesa Bērziņai un uzņēmējam Gulami piemēroja ar reālu brīvības atņemšanu nesaistītus sodus, jo tika panākta vienošanās ar prokuratūru. Savukārt janvārī žurnāls "Ir" rakstīja, ka kriminālprocesā pret Bērziņu un uzņēmēju Gulami izmeklēšanā bija iegūti pierādījumi vēl par divām epizodēm, tomēr apsūdzība par tām nav uzrādīta.

Kā vēstīja žurnāls, valsts nav uzturējusi apsūdzību divos kukuļošanas gadījumos, kas bija saistīti ar Gulami vadītā uzņēmuma SIA "Terahouse Maxcapital" prasību pret SIA "Homeland". 2013. gada aprīlī un augustā tiesnese Bērziņa klātienē personīgi saņēmusi no Gulami naudu, lai viņa labā izlemtu biznesa civilstrīdu, ko tiesnese pati arī skatīja Rīgas apgabaltiesā.

Kā ziņots, 2016. gada rudenī Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa apstiprināja vienošanos par sodu Gulami un Bērziņai. Gulami par kukuļdošanu piemērota brīvības atņemšana uz gadu nosacīti ar pārbaudes laiku uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, kā arī naudas sods 9250 eiro apmērā. Tāpat viņam kā papildsods noteikta tiesību ierobežošana ieņemt noteiktus amatus uz vienu gadu. Bērziņai par kukuļa piesavināšanos noteikts naudas sods 11 100 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!