Foto: F64
Afgāņu izcelsmes Latvijas pilsonis un uzņēmējs Gulama Mohammada Gulami, kura vārds ir izskanējis vairākos skaļos procesos, uzskata, ka ir apkrāpts, un sola vērsties starptautiskās tiesās, lūdzot izvērtēt Latvijas tiesībsargājošo iestāžu rīcību.

Gulami pārstāvji, skaidrojot lietu, kas saistīta ar izskanējušo Vecrīgas viesnīcas reiderisma strīdu, apgalvoja, ka Skotijas tiesa ir pieņēmusi viņam labvēlīgu lēmumu, noraidot "Latvijas krāpnieku grupas mēģinājumu uzurpēt tiesības pārstāvēt viņa agrākā Uzbekistānas biznesa partnera it kā aizskartās tiesības Skotijā, tostarp noraidījusi šīs krāpnieku grupas mēģinājumus - izmantojot fiktīvus Belīzas uzņēmumus - mani reiderēt nu jau Skotijā".

"Tajā pašā laikā Latvijas tiesībsargājošās iestādes un arī Latvijas Administratīvā apgabaltiesa līdz šim ir veikušas man nesaprotamas darbības - lietas izskatīšanas novilcināšanu, klaju pretējās puses interešu lobēšanu, juridiska teksta 200 lappušu garumā izlasīšanu, izdiskutēšanu un vēl lēmuma uzrakstīšanu trīs stundu laikā, ko var izskaidrot tikai vai nu ar absolūtu nekompetenci, vai koruptīvu pašieinteresētību. Tas viss kopā ļoti nopietni aizskar un ietekmē manu kā uzņēmēja reputāciju, tostarp publiskā telpā es tieku vainots reiderismā, kuru patiesībā - jau kopš 2012.gada, balstoties uz dažādām manipulācijām, - pret mani cenšas īstenot uzņēmuma bijušo darbinieku un viņu juristu grupa," uzskata Gulami.

Pēdējo gadu laikā plaši ir izskanējis strīds par Vecrīgā esošo viesnīcu "Royal Square Hotel & Suites" jeb Skotijas uzņēmuma, kam piederēja viesnīca, īpašumtiesībām, un tajā Gulami tiek vainots reiderismā. Pēc Gulami domām, nav strīda starp diviem Afganistānas un Uzbekistānas uzņēmējiem, respektīvi, starp viņu un Gulami bijušo partneri Akbaru Abdulajevu. "Te ir strīds starp mani un krāpnieku grupu, ko pārstāv divi mūsu bijušie darbinieki - agrākie valdes locekļi, no kuriem viens ir agrākais "Swedbank" darbinieks Uldis Skudra, bet otrs ir Uzbekistānas pilsonis Eljors Junosovs, un diviem viņu advokātiem no advokāta biroja "Red", kuri, balstoties uz prettiesisku pilnvarojumu, mēģina piesavināties vērtīgu īpašumu Vecrīgā," apgalvo Gulami.

Gulami skaidro, ka brīdī, kad viņam ar bijušo partneri Abdulajevu ceļi šķīrās, viņš visu ņēmis "savās rokās", lai pārvaldītu Vecrīgas viesnīcu. "Līdz ar to es kā viesnīcas īpašnieka - Skotijas uzņēmuma - pilnvarotais pārstāvis iniciēju arī Latvijā esošā meitasuzņēmuma vadības maiņu, atsaucot agrāko valdes locekli Uzbekistānas pilsoni Junusovu. Viņš bija tikai algots darbinieks - valdes loceklis -, kam tajā brīdī ar pilnvaru bija iedotas arī plašākas tiesības rīkoties, tostarp Skotijas uzņēmuma vārdā. Amatpersonu maiņa un līdz ar to arī iepriekšējo pilnvaru atsaukumi ir tikai loģisks un likumsakarīgs biznesa lēmums," turpina uzņēmējs.

"Tas, kas šobrīd notiek Latvijā, ir līdz šim neizdevušies reiderisma mēģinājumi pret mani, kuros iesaistīta arī tiesa un tiesībsargājošās struktūras," tā skaidro Gulami, papildinot, ka tos sākotnēji - kopš 2012.gada decembra - slepus, bet vēlāk, kopš 2013.gada maija, jau atklāti mēģina realizēt fiktīvu uzņēmuma pārstāvju grupa - bijušo valdes locekļu Skudras un Junusova, kā arī viņu advokātu personā ar mērķi piesavināties vērtīgu nekustamo īpašumu Vecrīgā.

Uzņēmējs pauž, ka lietā figurējošo pilnvarojumu rīkoties Skotijas uzņēmuma vārdā izsniedza Junusovs, taču viņam vairs nebija tādu tiesību. Skotijā nostiprināts, ka no 2012.gada 17.septembra tiesības pārstāvēt Skotijas uzņēmumu ir tikai pašam Gulami. Viņš cer, ka Latvijas tiesa šo faktu ņems vērā.

Uzņēmējs arī norāda, ka viņam vispār nav skaidra Latvijas tiesībsargājošo iestāžu uzvedība, izmeklējot it kā strīdu, kas attiecas uz ārvalstīs, atbilstoši ārvalstu likumiem reģistrētu uzņēmumu īpašumtiesībām, turklāt kuros iesaistīti ārvalstu pilsoņi. "Ja kāds tiešām vēlas tiesāties, tad tas šajā gadījumā jādara starptautiskajās tiesās. [..] Te ir acīmredzami mēģinājumi Latvijas tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšanas rezultātā, nevis noskaidrot patiesību - tā jau tagad ir redzama, ja ielūkojas ārvalstu dokumentos un pārzina atbilstošās likumdošanas normas," uzsvēris Gulami.

Patlaban Gulami cerot uz taisnīgu Latvijas tiesas spriedumu. "Taču es varu pateikt tikai vienu - tad, kad tas beigsies, es vērsīšos starptautiskajās tiesās, lūdzot izvērtēt Latvijas tiesībsargājošo iestāžu rīcību šīs lietas izmeklēšanā, kuras vienīgais mērķis ir tikai, ietekmējot reputāciju, "salauzt" mani un piespiest padoties un atkāpties, lai krāpnieku grupa - bijušo darbinieku un advokātu personā - varētu man atņemt īpašumus, tajā skaitā viesnīcu Vecrīgā. Un es apsveru lūgt starptautiski izvērtēt šīs krāpnieku grupas ietekmi uz tiesu, kā rezultātā lieta tiek vilkta, tiesas sprieduma nav un mana kā uzņēmēja reputācija tiek grauta," piebildis Gulami.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā prokuratūra uzrādīja apsūdzības trim personām saistībā ar vairāk nekā deviņus miljonus vērtās Tadžikistānas kokvilnas kravas pazušanu. Personas pie kriminālatbildības sauktas par piesavināšanos lielā apmērā, par dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu.

Jau ziņots, ka lietu pirms nodošanas prokuratūrā izmeklēja Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP), un divi no lietā iesaistītās trijotnes ir afgāņu izcelsmes - Latvijas pilsonis Gulami un viņa sieva Valentīna Gulami. Gulami advokāts Egons Rusanovs paziņojis, ka viņa klients savu vainu kategoriski neatzīst.

Valsts policija šonedēļ paziņojumā presei rakstīja, ka iesniegumu par Latvijas teritorijā pazudušu Tadžikistānas kokvilnas kravu Valsts policija saņēma pagājušā gada pavasarī. Iesniegumā bija minēts, ka pazuduši 80 vilcienu vagoni ar kokvilnas šķiedru kravu gandrīz 7000 tonnu apmērā, bet kopējie zaudējumi tika lēsti deviņu miljonu eiro apjomā.

Apjomīgas izmeklēšanas laikā ENAP darbinieki noskaidroja, ka Tadžikistānas kokvilnas kravu piesavināšanos veikusi personu grupa, izmantojot viltotus dokumentus par kravas īpašnieka maiņu, tādēļ kriminālprocess kvalificēts gan par piesavināšanos lielā apmērā, gan par dokumentu viltošanu.

Izmeklēšanā policija nopratināja vairāk nekā 50 personas, veica kratīšanas, līdz pagājušā gada septembrī pierādījumu kopums bija pietiekams, lai būtu pamats aizturēt četras personas. Turpinot izmeklēšanu, trīs no personām tika atzītas par aizdomās turētajiem, tostarp bija kāds precēts pāris - 1968.gadā dzimusi sieviete un 1965.gadā dzimis vīrietis - un 1972.gadā dzimusi sieviete.

Pērnvasar, Valsts prezidenta Andra Bērziņa vizītes laikā Tadžikistānā, "Panorāma" vēstīja par Rīgā 2011.gadā pazudušo kokvilnas kravu no Tadžikistānas. Raidījums ziņoja, ka krava viltotu pavadzīmju dēļ pazuda no muitas noliktavas.

Gulami vārds ir atrodams vairākos procesos. Viņš iesaistīts no amata atstādinātās un aizdomās par kukuļņemšanu turētās Rīgas apgabaltiesas tiesneses Ivetas Bērziņas procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!