Foto: Sputnik/Scanpix

Svētdien, 4. februārī, Valsts policija aizturējusi kādu vīrieti, kurš, kā pats skaidrojis, aiz neuzmanības lidinājis dronu virs militārā objekta, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Likumsargi skaidro, ka 4. februārī pulksten 17.07 Gulbenē 1973. gadā dzimis vīrietis veicis bezpilota lidaparāta lidojumus virs militāra objekta. Vīrietis gan skaidrojis, ka aiz neuzmanības veicis lidojumu, testējot iegādāto dronu.

Vīrietis aizturēts, un lidaparāts izņemts un nodots policijas darbiniekiem. Par notikušo sākta administratīvā lietvedība.

Policijā norāda, ka Vidzemes reģiona pārvaldē reģistrēti jau vairāki gadījumi, kad neatļautās vietās veikti bezpilota gaisa kuģu lidojumi. Likumsargi arī atgādina, ka par šāda veida lidojumiem par gaisa kuģa ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu var uzlikt naudas sodu fiziskām personām no 150 līdz 700 eiro, bet juridiskām personām – no 700 līdz 3000 eiro.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja priekšnieks Nikolajs Tkačs norāda, ka bezpilota lidaparātu īpašniekiem vērīgi jāiepazīstas ar Ministru kabineta noteikumiem.

"Pirms šo lidaparātu izmantošanas, vajadzētu ne tikai iepazīties ar lietošanas instrukciju, bet arī noteikumiem. Personas, kuras pārkāpj šos normatīvus, tiek sauktas pie likumā noteiktās atbildības," uzsver Tkačs.

Tāpat likumsargi atgādina, ka šī gada 1. janvārī stājas spēkā punkts, ja bezpilota lidaparāta kopējā pacelšanās masa pārsniedz 1,5 kilogramus, tā īpašniekam būs jāapdrošina sava civiltiesiskā atbildība pret zaudējumiem, kurus bezpilota gaisa kuģis varētu radīt trešās personas veselībai, dzīvībai vai mantai, kā arī videi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!