Foto: stock.xchng
Horvātijā aizturēts Latvijas pilsonis cīnās pret izdošanu tiesāšanai Latvijā, kur viņam izvirzītas apsūdzības naudas atmazgāšanā, vēsta laikraksts "Croatian Times".

41 gadu vecais Uldis Kažus tika aizturēts jūnijā Horvātijas pilsētas Splitas lidostā saskaņā ar Latvijas likumsargu izdotu aresta orderi, turot viņu aizdomās par dokumentu viltošanu, krāpšanu un naudas atmazgāšanu.

Kažus apgalvo, ka nav pastrādājis nekādu noziegumu un viņam nekas nav zināms par apsūdzībām. Viņš vēlas doties atpakaļ uz Lielbritāniju, kur viņš dzīvo kopš 2004.gada.

Apsūdzētais vērsies Lielbritānijas konsulātā Splitā, lūdzot palīdzību, taču britu diplomāti atteikuši, jo Kažus nav Lielbritānijas pilsonis, viņš stāstīja laikrakstam "Croatian Times".

Kā Kažus raksta sociālo komunikāciju vietnē "Facebook", viņš pēc Latvijas varas iestāžu pieprasījuma aizturēts 16.jūnijā, kad viņš devās atvaļinājumā uz Horvātiju.

Horvātijas tiesa pieņēmusi lēmumu arestēt vīrieti uz 40 dienām. Par aresta iemeslu kalpojis fakss, kurš saņemts no Latvijas ar lūgumu viņu arestēt, lūdzot izdot Latvijai.

"Man tika paziņots, ka mani meklē Interpols. Es griezos pēc palīdzības Latvijas Vēstniecībā Čehijas Republikā. Vēstnieks trīs dienas mēģināja noskaidrot Latvijas valsts iestādēs mana aresta iemeslu, bet Latvijas Valsts Policijā nekāda informācija par manis izsludināšanu meklēšanā nebija pieejama. Tikai pēc tam, kad vēstniekam izdevās saņemt faksu ar tiesas sprieduma tulkojumu angļu valodā no Splitas tiesas, kurā bija minēts arī aresta ordera numurs, izdevās noskaidrot, kurš to ir parakstījis Latvijā," raksta Kažus.

"40 dienu laikā nekādi citi dokumenti man netika piestādīti un Horvātijas varas iestāžu lēmumi man izsniegti. Sakarā ar to, ka horvātu valodu un likumus nepārvaldu, griezos pēc palīdzības pie vietējās advokātes. 41.dienā advokāte griezās tiesā ar pieprasījumu par manas pases un dokumentu atgriešanu, tā vietā viņai tika izsniegts jauns tiesas spriedums par aresta termiņa pagarināšanu uz neierobežotu laiku, nesniedzot nekādu pamatojumu par šādu lēmumu," raksta apsūdzētais.

"Izrādījās, ka, nevienu par to neinformējot, ir notikusi tiesas sēde, neskatoties uz to, ka katru dienu atzīmējos vietējā policijas iecirknī. Uz šo tiesas spriedumu tika iesniegta apelācijas sūdzība, atbildi uz kuru mana advokāte saņēma 7.septembrī. Lēmums par manas apelācijas sūdzības noraidīšanu, bez jebkāda pamatojuma, tika pieņemts jau 6.augustā, un, kā jau iepriekš, arī par šo tiesas sēdi ne es, ne mana advokāte netikām informēti," raksta Kažus.

Apritējuši vairāk nekā trīs mēneši, "kopš es atrodos mājas arestā Horvātijā, bet šajā laikā ne Horvātijas, ne Latvijas varas iestādes nav man izsniegušas nevienu oficiālu dokumentu, uz kura pamata es esmu ticis aizturēts," norāda Kažus.

Horvātijas Tieslietu ministrija laikrakstam "Croatian Times" apliecināja, ka "visas tieslietu procedūras Ulda Kaža izraidīšanai uz Latviju tiek veiktas atbilstoši likumiem".

"Kažus kungs tika apcietināts 16.jūnijā pēc Latvijas iesniegta lūguma Interpolā. Tajā pašā dienā Splitas Apgabala tiesa pieņēma lēmumu, aizliegt viņam pamest Splitas pilsētu un katru dienu reģistrēties policijā. Viņam tika atņemta Latvijas pase un Lielbritānijas autovadītāja apliecība. Uldis Kažus lūdza, lai tiesas dokumenti tiktu pārtulkoti angļu valodā, un visi tiesas lēmumi tika pārtulkoti angļu valodā un viņam iesniegti. Viņš ne reizi nav prasījis personīgi apskatīt tiesas dokumentus," sacīja ministrijas pārstāvis Sergejs Abramovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!