Foto: F64
Naktī uz trešdienu, 9. augustu, viesnīcā "Hotel Garden Palace" Grēcinieku ielā, Rīgā, esot notikusi bruņota ielaušanās, portālu "Delfi" informēja viesnīcas īpašnieces SIA "966 Freecom" valdes loceklis Uldis Skudra.

Viņš norāda, ka nezināmas personas ielauzušās viesnīcas numuros, kādu viesnīcas apmeklētāju izdzenot ārā un ārpus viesnīcas teritorijas izliekot arī šīs sievietes mantas. Tāpat nezināmās personas esot pielietojušas vardarbību pret šo apmeklētāju, lai atņemtu viņai personu apliecinošos dokumentus un mobilo telefonu.

Par notikušo viesnīcas īpašnieki vērsušies policijā. Turklāt Skudra norāda, ka uzņēmuma īpašniekiem esot liegta iespēja iekļūt tam piederošajā viesnīcā.

Valsts policijā portāls "Delfi" noskaidroja, ka izsaukumu uz viesnīcu Grēcinieku ielā likumsargi saņēmuši trešdienas rītā. Notikušais nav bruņota laupīšana, bet gan civiltiesisks strīds starp nomnieku un īpašnieku, kuri dala īpašumu, skaidro policijas preses pārstāve Samanta Čapkovska.

Saistībā ar notikušo policijā patlaban sākta resoriskā pārbaude, bet kriminālprocess sākts nav. Pēc ierašanās notikuma vietā policija nodrošinājusi sabiedrisko kārtību.

"Tik zvērīgi, kā izturējās pret sievieti šajā gadījumā... un es to pats redzēju savām acīm, kad ierados, kad cilvēks naktskreklā sēž pagalmā un viņas mantas ir izsviestas ārā. Viņai bija atņemta pase, telefons, un tikai pēc policistu iesaistīšanās un personas, kura tika norādīta kā pases piesavinātāja, izklaušināšanas, pase tika atgūta," portālam "Delfi" savus iespaidus klāstīja Skudra.

"Mani izbrīna policijas cūciskā attieksme, ka viņi kaut ko tādu var nosaukt par civiltiesisku strīdu, šī viena epizode jau ir klajš noziegums. Tā ir brutāla laupīšana," sašutumu neslēpa Skudra.

"Mūsu viesnīcā atrodas personas, kas uzrāda kaut kādu dokumentu, it kā nomas līgumu, ko es kā vienīgais sabiedrības dalībnieks nekad neesmu parakstījis. To ir parakstījusi persona, kam nav nekāda sakara ar mūsu uzņēmumu. Tas ir vienkārši smieklīgi, kā policija dokumentu var uzskatīt par civiltiesisku darījumu," norāda Skudra.

Šobrīd viesnīca nestrādā, tur atrodas bruņotas personas. Policijas klātbūtnē pats Skudra viesnīcā neesot ielaists. Tur esot palikusi uzņēmuma noalgotā apsardze, kura, visticamāk, ir iebarikādējusies viesnīcā, taču Skudram ar viņiem vēl nav izdevies sazināties.

"Es ceru, ka viņi ir sveiki un veseli. Es saprotu, ka ir iebarikādējušies vienā viesnīcas daļā, viņi pilda savus līgumiskos pienākumus. Viņiem bija pienākums sargāt īpašumu no izzagšanas," emocionāli stāstīja Skudra.

"Kā policija tādu gadījumu var nosaukt par civiltiesisku? Es tūlīt pat izīrēšu prezidenta pili Valsts nekustamo īpašumu aģentūras vārdā un ieies bruņotas personas un izsviedīs Vējoņa kungu naktstērpā uz ielas? Tā ir ņirgāšanās par tiesiskumu un likumību mūsu valstī!" sašutumu neslēpa Skudra.

Uzņēmums ir gatavs sūdzēties par policijas paziņojumu gan Valsts policijas priekšniekam, gan ģenerālprokuroram, gan arī iekšlietu ministram.

Pirmdienas, 7. augusta, rītā Skudra ar savu interešu aizstāvja advokāta Induļa Balmaka starpniecību informēja, ka SIA "966 Freecom", kam Grēcinieku ielā 28, Rīgā pieder viesnīca "Hotel Garden Palace", ir veikusi pasākumus, lai apturētu nelikumīgu īpašuma izmantošanu no noziedzīga grupējuma puses, un ir norīkojusi apsardzi tai piederošā īpašumā, lai nepieļautu turpmāku īpašuma izzagšanu, kā arī lai nodrošinātu, ka tiesu izpildītājs varētu netraucēti izpildīt spēkā stājušos tiesas nolēmumu, saskaņā ar kuru no viesnīcas telpām izliekams tās nelikumīgais nomnieks SIA "Garden Palace", kas viesnīcā nelikumīgi atrodas jau vairāk nekā četrus gadus, par ko īpašniekam nav maksājis nomas maksu.

Tika norādīts, ka "šis nav strīds starp diviem uzņēmumiem par saimniecisko darbību, bet gan gadiem pastrādāti un valsts amatpersonu atbalstīti/piesegti noziegumi, kurus jau kopš 2012.gada veic noziedzīgs grupējums, kuru vada Gulams Mohammads Gulami".

Uzņēmums SIA "Garden Palace", kurš vēl šodien uzdodas par viesnīcas "Hotel Garden Palace" nomnieku, jau 2012. gada decembrī uz viltotu dokumentu pamata tika nozagts tās patiesajam īpašniekam. Tikai pus gadu pēc nozieguma Valsts policijas Rīgas reģiona kriminālpolicijas pārvalde uzsāka kriminālprocesu, un tikai četrus gadus pēc šī nozieguma pastrādāšanas Ģenerālprokuratūra ir nodevusi lietu tiesai, un Gulami ir celta apsūdzība par krāpšanu sevišķi lielos apmēros, taču tas neliedza Rīgas apgabaltiesai atstāt visus noziedzīgi iegūtos īpašumus, tostarp, SIA "Garden Palace", Gulami īpašumā un lietošanā. "Tikai šāda absurda situācija un tiesu lēmumi ir noveduši pie tā, ka viesnīcas īpašniekiem jau gandrīz piecus gadus tiek radīti arvien jauni zaudējumi," tika teikts paziņojumā.

"Lai arī lēmums par SIA "Garden Palace" izlikšanu no viesnīcas "Hotel Garden Palace" ir izdots pirms nepilniem diviem mēnešiem, tā izpilde līdz šim nav bijusi iespējama, jo pret SIA "966 Freecom" – viesnīcas īpašnieci – ir vērsts vērienīgs reiderisma – uzņēmuma nozagšanas mēģinājums, ko aktīvi veic personas, kas ir cieši saistītas ar no viesnīcas izliekamo "nomnieku" SIA "Garden Palace", un tā mērķis ir nozagt viesnīcu "Hotel Garden Palace" un tās īpašnieci SIA "966 Freecom", norādīja uzņēmumā.

Šobrīd, pirms tiesu izpildītājs pabeidz Rīgas apgabaltiesas lēmuma izpildi par "nomnieka" SIA "Garden Palace" izlikšanu no SIA "966 Freecom" piederošās viesnīcas "Hotel Garden Palace", kompānija norīkojusi apsardzi, kas līdz tiesu izpildītāja ierašanās brīdim nodrošinās, ka viesnīcā netiek ielaistas nepiederošas personas un no tās telpām netiek iznestas uzņēmumam piederošās mantas.

"No šodienas esam spiesti viesnīcas darbību uz nenoteiktu laiku pārtraukt, bet, lai neradītu Rīgas un mūsu viesnīcas viesiem neērtības, darīsim visu, lai viņi tiktu izmitināti līdzvērtīgās viesnīcās Vecrīgā. Visiem viesiem tiks rastas izmitināšanas iespējas, bet ar darbiniekiem tiks veiktas pārrunas par viņu iespēju turpināt darba attiecības SIA "966 Freecom", lai nodrošinātu viesnīcas darbu jau tuvākajā laikā," pirmdien norādīja Skudra.

Kopš pirmdienas, kad uzņēmums visus viesnīcas viesus, ko nomnieks nelikumīgi izmitinājis viesnīcā un paņēmis samaksu, izmitinājis citās viesnīcās, viesnīcā vairs citu viesu naktī uz trešdienu nebija.

Skudra vērsa uzmanību, ka uzņēmuma rīcībā ir Rīgas apgabaltiesas jūnija galīgs nepārsūdzams lēmums par to, ka nomnieks ir nelikumīgi atradies uzņēmuma telpās kopš 2013. gada 31. janvāra.

Savukārt SIA "Sun Seasons" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Šmits aģentūrai LETA stāstījis, ka viņa rīcībā esošie dokumenti liecina, ka "Sun Seasons" pārstāvji atrodas viesnīcas telpās likumīgi. Taču, atstājot telpas, Skudras, kurš neesot tiesīgs pārstāvēt "966 Freecom" tiesā, pārstāvji esot paņēmuši līdzi visus dokumentus, kas atradušies viesnīcā, tādēļ patlaban notiek aktīvs darbs, lai tos atjaunotu.

8.augustā ar tiesu izpildītāja Rolanda Veinberga palīdzību esot atjaunoti dokumenti par nomas tiesībām, un tikai tad uzņēmēja pārstāvji devušies uz viesnīcas telpām. Tas darīts tiesu izpildītājas Sandras Rundules pavadībā. Tikusi izsaukta arī policija.

Ar policijas palīdzību telpas lūgts atstāt arī tajā brīdī vienīgajai uz vietas esošajai viesnīcas iemītniecei, kura esot norādījusi, ka ir ar viesnīcas īpašniekiem saistīta persona.

Šmits norādīja, ka uzņēmums ir iesniedzis iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu par reiderisma un uzņēmuma sagrābšanas mēģinājumu.

"Sun Seasons" valdes priekšsēdētājs skaidroja, ka atbilstoši tiesas lēmumam SIA "Garden Palace" ēku atstājis šā gada 27.jūnijā, savukārt "Sun Seasons" līgumu par ēkas nomu parakstīja šā gada 15.jūnijā. Turklāt līgums, pēc viņa teiktā, parakstīts ar "966 Freecom" vienīgo īpašnieku Panamā reģistrēto uzņēmumu "Stralis Investment AS".

"Sun Seasons" valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka viesnīcas "Hotel Grand Palace" telpas var atstāt tad, kad beidzas nomas līguma termiņš, proti, līdz 2022. gadam, vai kad ēkas īpašniekam ir izpildraksts par nomnieka izlikšanu no telpām.

Šmits uzsver, ka "966 Freecom" nav tiesību šādi rīkoties, jo "Sun Seasons" no telpām tiek mēģināts izlikt balstoties uz ar uzņēmumu nesaistītu tiesas lēmumu par iepriekšējā ēkas nomnieka SIA "Garden Palace" izlikšanu no telpām.

Kā skaidroja Šmits, "966 Freecom" valdes priekšsēdētājs Skudra, kurš skaitās viens no viesnīcas "Hotel Garden Palace" ēkas Grēcinieku ielā 28, Rīgā, īpašniekiem, esot prettiesiski ieradies viesnīcā 15 līdz 20 apsargu pavadībā un no telpām izlicis viesnīcas darbiniekus un viesus, paralēli "izvandot numuriņus un izzogot viesnīcā esošos dokumentus un seifus".

Jau ziņots, ka 2013.gada oktobrī Uzbekistānas pilsonis Akbars Abdulajevs kopā ar biznesa partneri Eljoru Junusovu Latvijas valdībai pieteica investīciju pretenziju, kurā apgalvoja, ka noziedzīgs grupējums, kuru vada Gulams Mohameds Gulami, ar viltotu dokumentu palīdzību panācis viesnīcu "Royal Square Hotel&Suites" un "Garden Palace Hotel" prettiesisku atņemšanu.

Reiderisms īstenots, pārņemot kontroli viesnīcas pastarpinātajā īpašniecē - ārzonas kompānijā, proti, Lielbritānijas uzņēmumā "Brook Organisation L.P." Līdz 2012.gada nogalei šis ofšors bija SIA "555 Brand Hotel" jeb vērtīgas ēkas Kaļķu ielā 3a īpašnieks.

"966 Freecom" ir viesnīcas "Garden Palace" ēkas īpašnieks Grēcinieku ielā 28. 2010. gadā šī savulaik Abdulajevam piederošā kompānija ar iekārojamo īpašumu nonākusi Panamā reģistrētā uzņēmuma "Stralis Investment S.A." rokās.

2014. gada novembrī "Delfi" skaidroja, ka visskaļāk savas intereses publiskajā vidē aizstāvējis Uzbekistānas pilsonis kādreizējais "555 Brand Hotel" valdes loceklis Eljors Junusovs.

Vēl 2014. gada septembrī raidījums "de facto", atgādinot par viesnīcas īpašnieku konfliktu, intervēja Junusova pārstāvi un viesnīcas līdzīpašnieku Skudru, kuram pieder "966 Freecom" - tātad Vecrīgas viesnīcas "Garden Palace" - daļas 10 latu vērtībā, proti, 0,003% no šīs kompānijas. Tāpat Skudra ir šī uzņēmuma vienīgais valdes loceklis un prokūrists.

"Delfi" arī rakstīja, ka Uzņēmumu reģistrā iesniegtais kārtējais lēmums par kapitāldaļu arestu liecina, ka Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē sākts kriminālprocess par Akbara Abdulajeva paraksta viltošanu dokumentos, ar kuriem no "966 Freecom" valdes locekļa amata atcelts Abdulajevs, amatos iecelts Skudra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!