Foto: LETA

Aizdomās par fiktīvas laulības organizēšanu nolūkā ļaunprātīgi nodrošināt ārvalstnieku ar iespēju likumīgi iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā aizturētas vairākas personas, tostarp Pilsonības un migrācijas pārvaldes (PMLP) amatpersona, portāls "Delfi" uzzināja Iekšējās drošības birojā (IDB).

Aizturēšana notikusi pagājušajā nedēļā.

Izmeklēšanā IDB radušās aizdomas, ka noziegumā iesaistītās personas mantkārīgā nolūkā, personu grupā ārvalstniekam organizējušas fiktīvu laulību. Tāpat tikuši radīti citi priekšnoteikumi, lai trešās valsts pilsonis varētu iegūt likumīgas tiesības uzturēties Latvijā. Samaksa par šādiem pakalpojumiem veikta vairāku tūkstošu eiro apmērā.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 285.2 panta 2. daļas par ļaunprātīgu nodrošināšanu ar iespēju likumīgi iegūt tiesības uzturēties Latvijā, citā Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai Šveices Konfederācijā, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā vai ja šāda iespēja nodrošināta divām vai vairākām personām, vai ja to izdarījusi personu grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Kriminālprocesā veiktas vairākas kratīšanas, kurās izņemti lietiskie pierādījumi. Aizdomās turētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. IDB turpina pirmstiesas izmeklēšanu.

Papildu IDB norāda, ka, lai novērstu iespējamu pretlikumīgu rīcību, pārvalde uzrauga iekšējos procesus. Konstatējot nepilnības, PMLP savlaicīgi vērsis IDB uzmanību uz riskiem iekšējos procesos, tādējādi sekmējot noziedzīgu nodarījumu atklāšanu.

IDB ir iekšlietu ministra pārraudzībā esoša tiesībsargājoša iestāde, kuras funkcijas ir atklāt, izmeklēt un novērst noziedzīgus nodarījumus, kurus izdarījušas Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu, izņemot Drošības policiju, amatpersonas un darbinieki. Tāpat IDB izmeklē ar vardarbību saistītus noziedzīgus nodarījumus, kurus, pildot dienesta pienākumus, izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm ieslodzījuma vietās, Ostas policijas, kā arī pašvaldības policijas darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!