Foto: LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) ir uzsācis kriminālprocesu par iespējamu krāpšanu divos Valsts policijas izsludinātajos iepirkumos, kas saistīti ar Valsts policijas formas tērpu, reprezentācijas un parādes formas tērpu iegādi, portāls "Delfi" uzzināja birojā.

Valsts policijā portālam "Delfi" apstiprināja, ka IDB veicis procesuālās darbības Valsts policijas telpās.

Ar pašu amatpersonu piekrišanu, Valsts policija apstiprina, ka procesuālās darbības veiktas arī pie Valsts policijas priekšnieka vietnieces, Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieces Renātes Filas-Roķes un pie Valsts policijas priekšnieka vietnieka, Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieka Normunda Krapša. Kā liecina Krapša Valsts ieņēmumu dienesta Publiskojamo datu bāzē pieejamā valsts amatpersonas deklarācija par 2019. gadu, pērn viņš bijis Valsts policijas iepirkumu komisijas loceklis

Tās saistītas ar Valsts policijas organizētajiem iepirkumiem par jaunā parauga (dizaina) dienesta formas tērpu iegādi Valsts policijas amatpersonām un iepirkumu par reprezentācijas un parādes formas tērpa tehniskās specifikācijas un paraugu izstrādi.

Valsts policijas rīcībā nav informācijas, ka personām būtu piemērots jebkāds drošības līdzeklis un tās turpina dienestu.

Lai objektīvi noskaidrotu apstākļus, vai Valsts policijas organizēto iepirkumu par jaunā parauga (dizaina) dienesta formas tērpu iegādēm procesā nav pieļauti pārkāpumi, Valsts policijas Iekšējā kontroles birojā ir uzsākta dienesta pārbaude.

Gan Valsts policija, gan pašas amatpersonas sadarbojas ar IDB, sniedzot visu nepieciešamo informāciju.

Ņemot vērā, ka Valsts policijas rīcībā ir ierobežota informācija, šobrīd policija atturas no plašākiem komentāriem.

Kā portālu "Delfi" informēja IDB, šajā kriminālprocesā tiek izvērtēta Valsts policijas amatpersonu iespējama bezdarbība, kā arī iesaistīto uzņēmēju veiktās iespējamās krāpnieciskās darbības.

IDB veicis kriminālprocesuālās darbības Valsts policijā, kā arī vairākos uzņēmumos.

Kriminālprocesā par iespējamu krāpšanu Valsts policijas izsludinātajos iepirkumos ir vairākas personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību, tai skaitā ir aizturētas divas privātpersonas – uzņēmumu pārstāvji.

Iekšējās drošības birojs turpina pirmstiesas izmeklēšanu pēc Krimināllikuma 177. panta otrās daļas par iespējamu krāpšanu un 319. panta pirmās daļas – par iespējamu bezdarbību.

Likums par krāpšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to valsts varai, pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm radīts būtisks kaitējums, likums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

IDB atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Krapsis aģentūrai LETA apstiprināja, ka IDB viņam piemērojis personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statusu, taču viņš kategoriski noraida IDB inkriminētās aizdomas.

"Protams man patlaban ir grūti atspēkot IDB paustās aizdomas, jo man vienkārši nav zināms, kādas precīzi it kā nelikumības es būtu veicis. Nenoliegšu, ka IDB paustās aizdomas met ēnu uz VP dienestu, manu un manas ģimenes reputāciju neatkarīgi no tā, vai šim kriminālprocesam tuvā vai tālā nākotnē vispār būs kāda tālāka virzība. Jebkurā gadījumā varu skaidri apgalvot, ka mana sirdsapziņa ir tīra un nekāda personīga savtība iepirkumos nav bijusi. Esmu ieguldījis lielu enerģiju, lai policistiem tiktu sagādāti jauni un kvalitatīvi formastērpi," uzsvēra Krapsis.

Viņš arī apliecināja, ka no amata nav atstādināts, arī IDB viņu nav nopratinājis un nekādus drošības līdzekļus nav piemērojis. "Ņemot vērā, ka esmu publiska persona, es par savu cieņu un godu iestāšos līdz galam," piebilda amatpersona.

Aģentūrai LETA patlaban nav izdevies noskaidrot, kāds statuss IDB izmeklētajā lietā piemērots Filai-Roķei.

Uzņēmumā "SRC Brasa" norādīja, ka patlaban nevar atbildēt, vai uzņēmumā ir pabijuši tiesībsargājošo iestāžu darbinieki un vai veiktas kādas procesuālas darbības. Tāpat uzņēmumā norādīja, ka patlaban nevar sniegt nekādus komentārus.

"Delfi" jau vēstīja, ka pērn oktobrī Fila-Roķe Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde sacīja, ka pirmie policisti jaunā dizaina formastērpus saņems 2020. gada pavasarī.

Sākotnēji modes mākslinieka Bruno Birmaņa izstrādāto formastērpu komplektu apņēmās izgatavot divi pretendenti, taču beigās viens atteicās. Turklāt iepirkuma organizēšanā tika saņemta sūdzība, kuras izskatīšana aizņēma laiku. Tikai pērn oktobra izskaņā iepirkuma komisija par iepirkuma uzvarētāju atzina uzņēmumu "SRC Brasa".

Publiski pieejamā informācija liecināja, ka plānotā līguma summa ir līdz 2,4 miljoniem eiro.

Jaunā dizaina formastērpus Valsts policija saņēma šā gada jūnija sākumā, iepriekš vēstīja aģentūra LETA.

Tāpat iepriekš ziņots, ka iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) pērn jūnija vidū uzdeva Iekšlietu ministrijas audita nodaļai veikt auditu policijā par iespējamiem konkurences ierobežojumiem jaunā dizaina formas tērpu iepirkuma specifikācijā un iepirkumiem kopumā. Pērn maija beigās iepirkumu komisija nolēma pārtraukt iepirkuma otro daļu, jo nepieciešams veikt būtiskus grozījumus tehniskajā specifikācijā lai nodrošinātu atklātumu, piegādātāju brīvu konkurenci, kā arī vienlīdzīgu attieksmi pret tiem.

Šāds lēmums sekoja pēc vēstules saņemšanas no Iepirkumu uzraudzības biroja sakarā ar SIA "UNI Projects" iesniegumu par apzinātiem konkurences ierobežojumiem konkursa "Jaunā dizaina formas tērpu un to sastāvdaļu iegāde Valsts policijas amatpersonām" tehniskajā specifikācijā.

2019. gada martā iekšlietu ministrs VP atbildīgajām amatpersonām, kuru kompetencē ietilpst konkursa iepirkuma dokumentācijas sagatavošanu un kontrole, norādīja uz "atsevišķiem, būtiskiem trūkumiem iepirkuma dokumentācijā, it sevišķi līguma noteikumos ar piegādātāju".

Ģirģens aģentūrai LETA trešdien sacīja, ka kriminālprocess, kurā iesaistīti Valsts policijas priekšnieka vietnieki, ierosināts pēc viņa sniegtās informācijas IDB. Ģirģens teica, ka viņa prioritāte ir, lai šajā valstī iepirkumi notiktu godīgas konkurences apstākļos, un lai tiesībsargājošās iestādes būtu paraugs godprātīgam darbam.

Ministram policijas formastērpu konkursa iepirkums izraisīja aizdomas, tāpēc viņš nodeva viņam pieejamo informāciju IDB. "Kā redzam, IDB sācis kriminālprocesu pret augsta ranga amatpersonām, kā arī tika veiktas aizturēšanas. Patlaban tiks veikta izmeklēšana, un noskaidroti apstākļi – Latvijā kā demokrātiskā valstī pastāv nevainīguma prezumpcija, tomēr uzskatu, ka iestādes vadītājam uz pārbaudes procesa laiku no amata pienākumiem būtu jāatstādina personas ar kriminālprocesa statusu. Būtu arī jānodrošina, lai konkrētās amatpersonas neatrastos iepirkumu komisijās un nepiedalītos saimnieciska rakstura lēmumos," norādījis Ģirģens.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!