Foto: F64

Iekšējās drošības birojs (IDB) nosūtījis Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūrai kriminālprocesa materiālus, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret Valsts policijas darbiniekiem par apsardzes sertifikātu izsniegšanu personām, kuras attiecīgajā apsardzes darbības kvalifikācijas pārbaudē nebija piedalījušās, portāls "Delfi" uzzināja IDB.

Kriminālprocesā par aizdomās turētām atzītas trīs personas – divas Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes amatpersonas un viens darbinieks -, kuras 2015. gadā piedalījās minētajās kvalifikācijas pārbaudēs.

Kriminālprocesā veiktas vairāk nekā simts liecinieku nopratināšanas, izņemti dokumenti no Valsts policijas struktūrvienībām, veiktas apjomīgas dokumentu apskates, iegūstot pierādījumu kopumu, kas norāda uz personu pretlikumīgu rīcību, viltojot dokumentus, uz kā pamata izsniegti apsardzes sertifikāti. Tādējādi IDB birojs rosina sākt kriminālvajāšanu pret trim personām pēc Krimināllikuma pantiem par dokumentu viltošanu personu grupā.

IDB norāda, ka citā kriminālprocesā, kas tika izdalīts no šī kriminālprocesa, pagājušā gada decembrī birojs lūdza prokuratūrai uzrādīt apsūdzību trim mācību firmas darbiniekiem, ar kuru līdzdalību tika nodrošināta viltotu apsardzes sertifikātu izsniegšana.

Izmeklējot šo kriminālprocesu, IDB bija atklājis, ka ar trīs kāda mācību centra darbinieku līdzdalību tika nodrošināta sertifikātu izsniegšana personām, kuras apsardzes darbinieka kvalifikācijas pārbaudījumu nokārtojušas daļēji vai pārbaudījumā pat nav piedalījušās.

Izmeklēšanā nopratinot teju 90 personas, veicot apjomīgu dokumentu analīzi, IDB bija ieguvis pierādījumus par 12 apsardzes darbinieku sertifikātu viltošanas epizodēm.

Šajā kriminālprocesā šobrīd notiek tiesvedība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!