Foto: Ieva Čīka/LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) pērn prokuratūrai rosinājis apsūdzēt kopumā 99 personas, tostarp, 62 Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu amatpersonas un darbiniekus, aģentūru LETA informēja IDB.

IDB pērn prokuratūrai nosūtījis 45 kriminālprocesus kriminālvajāšanas uzsākšanai par 156 noziedzīgiem nodarījumiem pret 99 personām - 62 Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu amatpersonām un darbiniekiem, kā arī 37 fiziskām personām.

Ceturtā daļa no kriminālvajāšanas sākšanai nosūtītajiem kriminālprocesiem bija saistīta ar kukuļošanu, kam seko dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā, kā arī pret īpašumu vērsti noziedzīgi nodarījumi.

Turpinot aktīvu darbu pie valsts amatpersonu iespējami veikto noziedzīgo nodarījumu atklāšanas un izmeklēšanas, IDB 2021. gadā uzsāka 48 kriminālprocesus par 89 noziedzīgiem nodarījumiem, 32 kriminālprocesus saņēma no citām izmeklēšanas iestādēm, un kopumā veica pirmstiesas izmeklēšanu 143 kriminālprocesos.

Lielākā daļa IDB izmeklēto kriminālprocesu ir saistīta ar pretlikumīgu mantiska labuma gūšanu.

Publiskās varas izmantošana privāta labuma gūšanai nav savienojama ar labas valsts pārvaldības principiem, tādējādi līdzšinējās IDB stratēģiskās prioritātes saglabāsies arī 2022. gadā, balstoties uz amatpersonu prettiesiska mantiska labuma gūšanas atklāšanu, izmeklēšanu un novēršanu, kā arī Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu iekšējās kontroles sistēmas procesu efektivitātes veicināšanu.

IDB izmeklētajos kriminālprocesos pērn arestēti 33 transportlīdzekļi, 14 nekustamie īpašumi un 590 000 eiro. Kopējā arestam pakļautās mantas summa ir aptuveni 1,1 miljons eiro.

Pērn, salīdzinājumā ar iepriekšējo attiecīgo periodu, pieaudzis iztiesāto kriminālprocesu skaits. Tiesa ir piemērojusi notiesājušu spriedumu 29 Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu amatpersonām un darbiniekiem.

Aizvadītais gads IDB esot bijis dinamisks un to raksturojot intensīvs darbs pie apjomīgu un komplicētu kriminālprocesu izmeklēšanas. IDB izdevies kriminālvajāšanas sākšanai virzīt vairākus vērienīgus un sabiedrības rezonansi guvušus kriminālprocesus, kuros iesaistīts plašs amatpersonu, uzņēmēju un privātpersonu loks, bet valsts budžetam radītais iespējamais zaudējums pārsniedz vairākus miljonus eiro, norāda IDB priekšnieks Valters Mūrnieks.

Prokuratūra vairākus no kriminālprocesiem nodevusi tiesai, tādēļ esot pamats cerībai, ka noziedzīgajos nodarījumos iesaistītās personas samērīgā laikā tiks sauktas pie atbildības, vairojot sabiedrības uzticību tiesībsargājošajām iestādēm un tiesu sistēmai, norāda Mūrnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!