Foto: LETA
Kopš maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus advokātu birojs izsludināja 10 000 eiro atlīdzību par informāciju, kas palīdzētu atklāt Bunkus slepkavību, tas ir saņēmis vairākus ziņojumus no iedzīvotājiem, pauž advokātu birojs.

Birojā norādīja, ka saņemtās informācijas saturu un nozīmību pagaidām komentēt nevar. Taču biroja pārstāve norādīja, ka Rīgas iedzīvotāji ir atsaucīgi un sniedz ieguldījumu slepkavības atklāšanā. Bunkus pēdējās darbavietas pārstāve arī apgalvoja, ka esot izvietotas reklāmas par biroja izsludināto atlīdzību, un pauda cerību, ka tas palīdzēs sasniegt vēl vairāk cilvēku.

Biroja vadītāja Jekaterina Galuška iepriekš skaidroja, ka atlīdzība izsludināta ar cerību, ka tā palīdzēs uzturēt izmeklēšanas intensitāti un atrast nozīmīgus faktus, kas apstiprinātu vienas vai otras versijas pareizību. Viņa piebilda, ka birojs ir piesaistījis speciālistus šīs informācijas saņemšanai un apstrādei un plāno sadarboties ar Valsts policiju. Birojs arī nodrošināšot pilnīgu informācijas konfidencialitāti.

Juriste uzsvēra, ka atlīdzības izmaksai nebūs termiņa ierobežojuma un tā tiks izmaksāta personai vai personu grupai, kuras sniegtā informācija dos nozīmīgu vai izšķirošu pavedienu, lai atklātu noziegumu un notvertu vainīgos.

Birojs aicina personas, kuru rīcībā varētu būt vērtīga informācija, sazināties pa tālruni +371 2009 3332 vai e-pastu "palidzi@protonmail.com".

Jau ziņots, ka arī iekšlietu resorā tika apspriesta atlīdzības izmaksāšana par izmeklēšanai noderīgas informācijas sniegšanu Bunkus slepkavības atklāšanā.

Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs jūnija sākumā skaidroja, ka šāda prakse ir izplatīta arī citās ES dalībvalstīs un ASV, un Valsts policija uzskata, ka minētās iespējas izmantošana varētu būtiski palīdzēt atsevišķu smagu vai sevišķi smagu noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā. Atlīdzību varētu piešķirt informācijas sniedzējiem, kuru dotā informācija atbildīs iepriekš kopīgi ar apsūdzības uzrādītājiem - prokuratūru, noteiktiem "informācijas nozīmīguma kritērijiem."

Viņš skaidroja, ka likumā "Par policiju" jau pastāv norma, kas paredz atlīdzības izsludināšanu, taču tā līdz šim nav tikusi izmantota, līdz ar to policijai nav prakses tās pielietošanā. Ņemot vērā, ka slepkavība notikusi īpaši bīstamā veidā un ar lielu brutalitāti, tad nolemts izsludināt atlīdzību "par informācijas sniegšanu, kas var sekmēt apsūdzības uzrādīšanu".

Likumā teikts, ka policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības izsludināt un izmaksāt atlīdzību jebkurai personai par palīdzību nozieguma atklāšanā un noziegumu izdarījušo personu aizturēšanā.

Patlaban VP nepieciešams sagatavot "informācijas nozīmīguma kritērijus", pēc kuriem izsludināt atlīdzību. Padoms kritēriju sagatavošanā ir lūgts starptautiskajiem partneriem, lai apzinātu citu ES valstu praksi šādos gadījumos. Bunkus tika nošauts 30. maija rītā, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna, kura, visticamāk, bija saistīta ar slepkavību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!