Foto: Shutterstock

Sestdien, 12. martā, Aizkraukles novadā likumsargi apturēja automašīnas "Audi A4" vadītāju, kurš ārpus apdzīvotas vietas traucās ar ātrumu 132 kilometri stundā. Pārbaudes laikā tika konstatēts, ka vīrietis pie transportlīdzekļa stūres ir sēdies, būdams alkohola reibumā. Autovadītājs vairākkārtīgi nepakļāvās policistu prasībām, kā arī lūdza iznīcināt alkometra izdrukas, solot par to samaksāt. Tāpat pie viņa tika konstatētas cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes markām, portāls "Delfi" uzzināja VP.

Par dažādiem likumpārkāpumiem ir sākti seši administratīvo pārkāpumu procesi, savukārt par kukuļdošanu – kriminālprocess.

Kārtības sargi skaidroja, ka sestdienas, 12. marta, rītā pēc pulksten 9 VP Zemgales reģiona pārvaldes Aizkraukles iecirkņa darbinieki pildīja dienesta pienākumus satiksmes uzraudzībā un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, kad uz autoceļa Rīga – Daugavpils 110. kilometrā, kur atļautais maksimālais braukšanas ātrums ir 90 kilometri stundā, pretim braucošajai automašīnai "Audi A4" tika fiksēts ātrums 132 kilometri stundā. Policisti nekavējoties ieslēdza zilās bākugunis un deva signālu, ka ir jāapstājas.

Lai arī Ceļu satiksmes noteikumos ir norādīts, ka transportlīdzekļa vadītājam ir pienākums palikt savā sēdvietā un bez uzaicinājuma to neatstāt, ja automašīna ir apturēta pēc amatpersonas pieprasījuma, "Audi A4" vadītājs, nesagaidot dienesta transportlīdzekļa apstāšanos, izkāpa no automašīnas. Par minēto administratīvo pārkāpumu 1966. gadā dzimušajam vīrietim izteikts brīdinājums.

Sarunas laikā ar autovadītāju policistiem radās aizdomas, ka viņš ir alkohola reibumā. Veicot alkohola pārbaudi izelpā uz vietas, mērījums uzrādīja 0,54 promiles, tāpēc vīrietim tika izskaidrots, ka jākāpj dienesta automašīnā un jāsagaida atkārtots mērījums pēc 15 minūtēm. Vīrietis sākotnēji atteicās paklausīt policistiem, bet vēlāk centās izkļūt no dienesta automašīnas un traucēja amatpersonu darbu. Visbeidzot "Audi A4" vadītājs atzina, ka esot lietojis alkoholu iepriekšējā dienā, taču jūtoties labi. Viņš atzina visus iepriekšējos likumpārkāpumus, taču lūdza iznīcināt alkometru izdrukas un nerakstīt protokolus par alkohola reibumu, par ko solīja samaksāt 430 eiro. Arī uz policistu brīdinājumu, ka par kukuļdošanu draud kriminālatbildība, viņš nereaģēja un centās pierunāt nesākt administratīvā pārkāpuma procesu par braukšanu alkohola reibumā.

Policists paskaidroja autovadītājam, ka viņš tiek aizturēts par kukuļa piedāvājumu policijas darbiniekam un par notikušo tika sākts kriminālprocess. Krimināllikumā par kukuļdošanu paredzētie sodi ir īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs, naudas sods vai brīvības atņemšana no 5 līdz 10 gadiem. Par katru individuālo gadījumu soda apmēru spriež tiesa.

Tāpat VP uzsver, ka automašīnas vadīšana alkohola reibumā ir ļoti bīstama, jo tās vadītājs un pasažieri nespēj objektīvi novērtēt apstākļus. Alkohola reibums liek vairāk riskēt un neļauj pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus. Atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 62. panta otrajai daļai Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja izelpotā gaisa pārbaudē alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, bet nepārsniedz 1,0 promili, transportlīdzekļa vadītājam piemēro naudas sodu no 430 līdz 640 naudas eiro un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz vienu gadu.

Jāpiebilst, ka pārbaudes laikā uz autoceļa policists pamanīja, ka autovadītājs rokās tur cigarešu paciņu ar Baltkrievijas akcīzes marku. Nojaušot, ka par to tiks sākts vēl viens administratīvā pārkāpuma process, vīrietis centās cigarešu paciņu noslēpt dienesta automašīnā starp sēdekļiem. Policisti izņēma vienu "NZ Gold" cigarešu paciņu, kurā atradās 13 cigaretes, un par akcīzes preču aprites noteikumu pārkāpumiem vīrietim piemēroja brīdinājumu, izņemto mantu konfiscējot.

Tā kā alkohola reibumā esošais vīrietis nevarēja tālāk turpināt ceļu pie automašīnas "Audi A4" stūres, transportlīdzekļa aizdedzes atslēgas tika nodotas tā pasažierei, bet vīrietis tika nogādāts Aizkraukles iecirknī. Izkāpjot no dienesta transportlīdzekļa un dodoties uz iecirkņa telpām, 1966. gadā dzimušais vīrietis metās bēgt, tomēr nekur tālu netika. Policisti bēgli aizturēja un nogādāja īslaicīgajā aizturēšanas vietā.

Iepriekš par amatpersonu likumīgo prasību nepildīšanu un amatpersonu darbību traucēšanu, respektīvi, agresīvo uzvedību, cenšoties izkļūt no dienesta automašīnas, tika sākts administratīvā pārkāpuma process un vīrietim piemērots naudas sods 20 eiro. Ļaunprātīgi nepakļaujoties policistu likumīgajām prasībām, proti, cenšoties aizbēgt, tika sākts vēl viens administratīvā pārkāpuma process par amatpersonu likumīgo prasību nepildīšanu un amatpersonu darbību traucēšanu, un šoreiz vīrietim piemērots naudas sods 50 eiro.

Policijā piebilda, ka maldinošs ir uzskats, ka neliela ātruma pārsniegšana nenodara neko ļaunu, jo arī ātruma pārsniegšana par 10 līdz 20 kilometri stundā bieži vien var būt nāvējoša ne tikai pašam transportlīdzekļa vadītājam, bet arī citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. 1966. gadā dzimušajam vīrietim par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu piemērots naudas sods 80 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!