Foto: LETA

Pirmdien Valsts policija par uzbrukumu bāriņtiesas darbiniekam, kurš ieradies pārbaudē apsekot dzīvesvietu, aizturējusi iereibušu sievieti, kura tobrīd kopā ar diviem ciemiņiem divu mazgadīgu bērnu klātbūtnē lietojusi alkoholu.

Valsts policijā portāls "Delfi" uzzināja, ka likumsargi Rēzeknes iecirknī 22. jūlijā ap pulksten 10.37 saņēmuši informācija no bāriņtiesas, ka kāda sieviete, visdrīzāk, atrodas alkoholisko dzērienu iespaidā un nespēj parūpēties par saviem bērniem. Notikuma vietā ieradušies Rēzeknes iecirkņa policisti, kā arī izsaukti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi.

Ienākot sievietes dzīvesvietā, likumsargi ieraudzījuši, ka visapkārt valda nekārtība, bērnu māte kopā ar vēl divām personām lieto alkoholiskos dzērienus, un visi trīs atrodas acīmredzamā alkohola reibumā. Sieviete no alkohola koncentrācijas mērījuma veikšanas gan atteikusies, savukārt viņas viesiem konstatēts 3,89 un 1,43 promiļu stiprs alkohola reibums.

Kamēr operatīvie dienesti apsekojuši bērnus, sieviete kļuvusi agresīva, traucējusi darbiniekiem strādāt, kā arī uzbrukusi un vairakkārt iesitusi bāriņtiesas pārstāvim.

Ņemot vērā, ka sieviete bijusi manāmā alkohola reibumā un nav spējusi patstāvīgi par bērniem parūpēties, mediķi pieņēmuši lēmumu bērnus nogādāt slimnīcā, lai veiktu nepieciešamās veselības pārbaudes. Savukārt sieviete nogādāta medicīnas iestādē alkohola reibuma konstatēšanai.

Policija norāda, ka šī sieviete iepriekš jau vairakkārt nonākusi bāriņtiesas un sociālo darbinieku redzeslokā. Savukārt, kā atzīmēja Rēzeknes pilsētas bāriņtiesas pārstāve, bāriņtiesas priekšsēdētājas pienākumu izpildītāja pieņēmusi vienpersonisku lēmumu par aizgādības tiesību pārtraukšana bērnu mātei. Bērni nogādāti pie tēva – viņš var nodrošināt pienācīgu bērnu aprūpi.

Valsts policija un Rēzeknes pilsētas bāriņtiesa pateicas iedzīvotājiem, kuri nepaliek vienaldzīgi un ziņo par šādiem gadījumiem, kā arī atgādina, ka likums nosaka, ka vecāku pienākums ir nekad neatstāt bērnus vienus pašus bez uzraudzības.

Policija arī turpmāk aicina ikvienu sabiedrības locekli, kura rīcībā nonāk informācija par nepienācīgiem apstākļiem kādā ģimenē, kas var draudēt bērna veselībai vai dzīvībai, vai bērna tiesību pārkāpumiem, vai neatbilstošu aprūpi, uzreiz ziņot par to bāriņtiesai, sociālajam dienestam, kā arī Valsts policijai.

Pret sievieti sākta administratīvā lietvedība par bērnu aprūpes pienākumu nepildīšanu, kā arī sākts kriminālprocess par uzbrukumu valsts varas pārstāvim. Policija skaidro visus notikuma apstākļus.

Krimināllikums paredz, ka par uzbrukumu varas pārstāvim vai citai valsts amatpersonai saistībā ar tās darbību, kā arī par uzbrukumu personai saistībā ar tās līdzdalību noziedzīga vai cita prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā, piemēro sodu – brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!