Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore ierosinājusi krimināllietas par tiesneša Kārļa Rācenāja un bijušā Jūrmalas domes priekšsēdētāja Leonīda Alkšņa likumpārkāpumiem.
Kā stāstīja prokurore Alla Skurvide, viena krimināllieta ierosināta par tiesneša Rācenāja gatavotajiem spriedumiem, izskatot lietas, kas nebija piekritīgas rajona tiesai. Patlaban lietas materiālos ir informācija par trim šādiem spriedumiem. Šī lieta ierosināta pēc Krimināllikuma 291.panta 1.daļas par apzināti nelikumīga sprieduma vai lēmuma taisīšanu, ja to izdarījis tiesnesis.

Otra krimināllieta ierosināta par bijušā Jūrmala mēra Alkšņa rīcību, nekontrolējot izsniegto pilnvaru izpildi, nepārsūdzot tiesas spriedumus un citu. Šī krimināllieta ierosināta pēc Krimināllikuma 319.panta 1.daļas par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, tas ir, ja amatpersona aiz nolaidības neizdara darbības, kuras tai pēc likuma vai uzlikta uzdevuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai un ja ar to ir radīts būtisks kaitējums.

Krimināllietas ierosinātas 13.februārī. Paredzēts, ka tās tiks nodotas izmeklēšanai Valsts policijas Izziņas pārvaldei. Skurvide pieļāva, ka vēlāk abas šīs lietas varētu tikt apvienotas vienā.

Saeima aizvadītā gada decembra vidū nolēma Rācenāju atcelt no tiesneša amata. Savukārt Rīgas tiesas apgabala prokuratūra veica pārbaudi par tiesneša Rācenāja darbībām. Pārbaudi lūdza veikt Augstākā tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!