Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija ierosinājusi krimināllietu pret kokmateriālu firmas "Aurogle" direktoru Juri J. par algu maksāšanu "aploksnēs".
Lietas materiāli 4.februārī nosūtīti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Šī ir viena no pirmajām krimināllietām par neoficiālas jeb tā dēvētās aplokšņu algas maksāšanu, kas nonākusi prokuratūrā.

"Aplokšņu" algas, nemaksājot par tām nodokļus, firmā saņēmuši 65 strādnieki.

Finanšu policijas direktors Aivars Purmalis aģentūru LETA informēja, ka firma vedusi tā saukto dubulto grāmatvedību - darījumi nav atspoguļoti grāmatvedībā un tā "radīta" skaidra nauda "aplokšņu" algu izmaksām, kas arī netika atspoguļotas grāmatvedībā.

Krimināllieta ierosināta pēc Krimināllikuma 217.panta 1.daļas par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu. Par to var sodīt ar piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām.

Firmas neoficiālo algu izmaksu summa par 2002.gada septembrī bija 3919 lati. Savukārt saskaņā ar policijas atrastajiem neoficiāliem algu un avansu izmaksu sarakstiem par laiku no 2002.gada maija līdz septembrim "aplokšņu" algu kopējā summa bija 32 879 lati.

Kā informēja Purmalis, patlaban VID veic auditu SIA "Aurogle", lai noteiktu valstij nodarītā kaitējuma apmērus jeb faktisko nodokļu parādu summu, ko "Aurogles" amatpersonas izvairījušās maksāt valsts budžetam.

Pēc audita pabeigšanas Finanšu policija lems arī par citu "Aurogles" amatpersonu saukšanu pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 218.panta 2.daļas par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināmo maksājumu nomaksas. Par šo nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Pārbaudi SIA "Aurogle" kokzāģētavas teritorijā un birojā Dobelē Finanšu policija veica pērn oktobrī. Kārtojot dubulto grāmatvedību, firma slēpa ar nodokļiem apliekamos objektus - strādājošo darba uzskaiti, algu aprēķinus, skaidras naudas kustību. Tādējādi valsts pienācīgi nesaņēma ienākumu nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par strādājošajiem.

Pārbaudes laikā Finanšu policija noformēja arī trīs administratīvo pārkāpumu protokolus - pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 41.panta par darbu regulējošo normatīvo aktu pārkāpšanu, 166.6.panta par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu neievērošanu un 159.panta par izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!