Ģenerālprokuratūra aizvadītajā nedēļā ierosinājusi krimināllietu par kukuļņemšanu pēc tam, kad divi jaunieši Latvijas Televīzijai (LTV) pērn septembrī sniedza ziņas par lidostas "Rīga" muitas darbinieku pieprasītajiem kukuļiem.
Kā sacīja prokuratūras preses centrā, prokuratūra pēc saņemtā Finanšu policijas lēmuma par atteikumu ierosināt krimināllietu iepazinās ar lietas materiāliem un atcēla policijas lēmumu.

Prokuratūra teica, ka krimināllieta ierosināta pēc Krimināllikuma 320.panta 2.daļas par kukuļņemšanu, ja tas izdarīts atkārtoti vai lielā apmērā vai ja tas saistīts ar kukuļa pieprasīšanu. Likums par šādu pārkāpumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu.

Jau ziņots, ka Finanšu policija 2002.gada 3.decembrī atteica ierosināt krimināllietu par kukuļdošanu, jo secināja, ka nekonstatēja noziedzīga nodarījuma pazīmes un neieguva arī pieradījumus un lieciniekus tam, ka muitas amatpersonas būtu pieprasījušas un saņēmušas "kukuli" naudā vai jebkāda cita materiālā labuma veidā.

Tomēr policijas direktors Aivars Purmalis iepriekš nenoliedza, ka jauniešu - Rinalda un Valda - sniegtā informācija par rīcību konkrētajā Rīgas muitas pārraudzībā esošajā muitas punktā varētu būt pamats veikt "zināmas darbības".

Atteikumu ierosināt krimināllietu pēc abu jauniešu LTV sniegtajām ziņām Purmalis skaidroja, - puiši snieguši informāciju tiešā ceļā presei, apgalvojot, ka devuši kukuļus, bet muitas darbinieki apgalvojuši, ka nav tos ņēmuši.

Pēc pirmās atklātībai nodotās informācijas 2002.gada 23.septembrī VID sāka pārbaudi, nolemjot, ka tiks pārbaudītas jauniešu sniegtās ziņas par muitas darbinieku iespējamo nelikumīgo rīcību 2002.gada 5.septembrī un 11.septembrī, kad muitnieki, iespējams, pieprasījuši kukuļus. Informācija tikusi pārbaudīta, sazinoties arī ar LTV.

Lai gan abi jaunieši LTV pauda gatavību liecināt, kā arī uzrādīt negodīgos muitas darbiniekus, tomēr par pārkāpumiem ne Rinalds, ne Valdis tiesību sargiem neziņoja, un arī FP viņi ieradās tikai pēc uzaicinājuma saņemšanas.

Savos paskaidrojumos viens no jauniešiem - Rinalds - norādījis, ka viņš 11.septembrī ielidojis Rīgā ar reisu no Frankfurtes un lidostas "Rīga" muitnieki, pārbaudot viņa bagāžu, atraduši personīgo, jau lietoto datoru un sākuši interesēties par datora cenu.

Tad muitnieki paziņojuši, ka Rinalds ir pārkāpis likumu, nenomaksājot par ievesto datoru pievienotās vērtības nodokli. Viens no muitniekiem izrēķinājis, ka par datoru būs jāmaksā Ls 168. Savukārt Rinalds pēc sarunas sapratis, ka var samaksāt muitniekam 100 ASV dolārus un šādi izvairīties no nodokļu nomaksas.

Valdis paskaidrojis FP, ka 5.septembrī no Helsinkiem ielidojis Rīgā un muitnieki, pārbaudot viņa bagāžu, atraduši portatīvo datoru. Muitnieks teicis, ka par datoru būs jāmaksā nodoklis, izrēķinot summu - ap Ls 150. Tā kā dators bijis jau lietots, Valdis sācis interesēties par studenta atlaidēm.

Muitas dienesta darbinieks šķietami teicis, ka pastāv "citi varianti", un Valdis no teiktā sapratis, ka var samaksāt naudu, nenoformējot oficiālus dokumentus.

Valdis piedāvājis 100 ASV dolārus, bet muitnieks naudu nav ņēmis, iesakot Valdim naudu nolikt blakus telpā. Valdis savos paskaidrojumos norādījis, ka nav redzējis, kas pēc tam paņēmis 100 ASV dolārus, jo tobrīd blakus telpā neviena persona nav bijusi. Arī to, kā nauda telpā atstāta, neviens neesot redzējis.

Savukārt 5.septembrī un 11.septembrī strādājošie muitas darbinieki savos paskaidrojumos liecinājuši, ka "nekas līdzīgs" Rinalda un Valda aprakstītajam viņu dežūru laikā nav noticis. Dežūras laikā nekādi starpgadījumi neesot konstatēti, nekādu konfliktsituāciju un domstarpību ar pasažieriem nav bijis.

Maiņas laikā neviens no šiem muitniekiem nav saskāries ar nelikumīgu naudas piedāvāšanu un ne muitas noteikumu, ne jebkādu citu tiesību normu pārkāpumi nav tikuši konstatēti. Dienesta telpās nauda nav atrasta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!