Alūksnē ierosināta krimināllieta pret kādu jaunieti par sprāgstvielu kolekcionēšanu.
Kolekcionārs jau ilgāku laiku ir arestēts.

Policijas darbinieki šogad jau atrakuši sešas "noliktavas", kuras 1977.gadā dzimušais Alsviķu pagasta iedzīvotājs Juris L. izveidojis dažādu Alūksnes rajona pagastu teritorijās - Liepnā, Annā, Alsviķos.

Zemessargi jau uzspridzinājuši daļu bīstamāko atradumu - deviņas rokas granātas un 16 artilērijas lādiņus. Vairāki citi eksponāti nosūtīti ekspertīzei uz Rīgu.

"Vēl nevar būt runa par krimināllietas nodošanu prokuratūrai, jo izrakumi turpinās. Dažās vietās ir sasalusi zeme un, tā kā tur iekšā ir nesprāguši lādiņi, tad īpaši dauzīt to zemi nevaram. Jāgaida, kad atlaidīsies zeme, tad izraksim pēdējos krājumus. Vakar pat atradām divas 40 litru kannas, kas ir pilnas ar patronām un detonatoriem, kas ir sliktā stāvoklī. Vedīsim zemessargiem, lai viņi uzspridzina," teica Gailītis.

Munīciju Juris L. noracis zemē pašam vien zināmā vietā, visu dokumentējot īpašā kladē. Pēc šīs klades policija arī atrod un atrok "kolekcionāra" noglabāto "sprāgstvielu kolekciju".

Juris L. ir bijis ļoti rūpīgs "kolekcionārs", konstatējusi policija, atrokot slēpņus. Tur atrastas kannas, kas no ārpuses hermētiski noslēgtas un nopiķotas, bet iekšpusē iesmērēts solidols. Katru sprāgstvielu "kolekcionārs" iesaiņojis atsevišķā maisiņā, lai tā būtu hermētiski saglabāta. Kannā likti vairāki šādi maisiņi.

Juris L. ilgstoši - patuveni sešus gadus - nodarbojies ar "arheoloģiskiem pētījumiem" par viņam interesējošo kara tēmu. Policijas rīcībā bijusi informācija par Jura L. aizraušanos, tāpēc viņš ticis brīdināts, lai atzīstas labprātīgi. Tomēr puisis labprātīgi nav gribējis atteikties no sava "hobija", kas bija kļuvis par visu viņa dzīves jēgu.

Puisis ir redzes invalīds, jo, "izjaucot izolējošās gāzmaskas reģeneratīvo patronu, viņš lika to krāsnī, kurināja un tā sprāga un izdedzināja aci" jauneklim. Arī ar otru aci puisis redz daļēji.

"Tomēr tas viņam netraucēja, katru dienu nodarboties ar izrakumiem, aprakstīt paveikto kladē, noglabāt. Pierakstīts ir viss, ieskaitot atrastās pogas un šķembas, kā arī ne tikai izšautās, bet pat deformētās patronu čaulītes. Tā ka viņš ir nodarbojies ar ļoti nopietniem arheoloģiskajiem izrakumiem. Baidos tikai, vai tas bija atļauts," sacīja Gailītis.

Gailītim nav šaubu par Jura L. pieskaitāmību, jo viņš esot "ļoti nopietns" cilvēks, kurš "neizrāda nekādas psihiskas novirzes". Puisis esot lasījis daudz grāmatu par karu. Viņš "studējis ne tikai to, kā patrona vai lādiņš izskatās no ārpuses, bet arī izjaucis pa detaļām, zīmējis tās, veicis pierakstus".

Jura L. kolekcijā ir arī ieroči.

Nodarbojoties ar izrakumiem, Juris L. pa ceļam apzadzis arī vairākas lauku mājas, kur vācis celtniecības materiālus, izgriezis rakstus no atrastajām avīzēm un žurnāliem.

"Kas ir lietderīgs saimniecībā, to viņš ir zadzis. Piemēram, naglas," paskaidroja Gailītis.

Tšdējādi pret Juri L. ierosinātas vairākas krimināllietas - galvenokārt par zagšanu un nu arī par sprāgstvielu glabāšanu.

Gailītis uzsvēra, ka šis puisis neviļus paveicis arī kādu labu darbu. Jura L. "kolekcijā" ir 15 kritušo karavīru mirstīgās atliekas, kas izraktas kādreizējās kauju vietās.

"Starp tiem ir 13 krievu karavīri un 2 vācu karavīri. Vienam krievu karavīram ir atrasta medaļa "Za atvagu" ar numuru. Vienam vācu karavīram ir atrasts pēcnāves medaljons ar numuriem. Šis karavīrs uzskatāms par bezvēsts pazudušu. Paziņojot valstu Ārlietu ministrijām, varētu atrast šo kritušo karavīru tuviniekus un tie savus piederīgos varēs pienācīgi apglabāt," teica Gailītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!