Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pirmdien ierosinājis krimināllietu pret Valsts tehniskās uzraudzības inspekcijas (VTUI) bijušajām amatpersonām, kuras pārsniegušas savas pilnvaras, rīkojoties ar valsts naudu un nodarot valstij zaudējumus 69,9 tūkstošu latu apjomā, informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un starptautiskās sadarbības nodaļas darbiniece Ilze Leimane.
Viņa pastāstīja, ka pērn sāktajā pārbaudē KNAB atklāja, ka kopš 1995.gada VTUI amatpersonas nelikumīgi izsniegušas aizdevumus gan firmām, gan arī fiziskām personām vairāku tūkstošu latu apjomā. Liela daļa aizdevumu izsniegti, neprasot nekādu nodrošinājumu, kā arī vairākos gadījumos VTUI amatpersonas nav prasījušas samaksu par iestādes līdzekļu izmantošanu.

KNAB arī noskaidrojis, ka VTUI apmaksājis darbinieku ārvalstu komandējumus, lai gan faktiski tie bija tūrisma braucieni. Turklāt VTUI apmaksājis ārzemju ceļojumus diviem cilvēkiem, kas nebija VTUI darbinieki.

Šogad martā KNAB lūdza Zemkopības ministriju, kuras pārziņā atrodas VTUI, veikt dienesta izmeklēšanu un neatkarīgu revīziju VTUI. Jūnijā ministrija informējusi KNAB par dienesta izmeklēšanas rezultātiem, norādot, ka VTUI amatpersonas nodarījušas valstij zaudējumus 69,9 tūkstošu latu apjomā.

Ministrija aprīļa beigās atcēla līdzšinējo VTUI valdes priekšsēdētāju Uldi Dižkaču, valdes locekļus Juri Ozolu un Veru Kuzminu. Viņu vietā par valdes priekšsēdētāju iecelts Guntars Indriksons, bet valdes locekļu amatos - Uldis Reinbergs un Ārija Leoke.

VTUI nodarbojas ar traktoru un citas lauksaimniecības tehnikas reģistrāciju un uzraudzību. Pērn inspekcijas apgrozījums bija 583,3 tūkstoši latu, bet gūtā peļņa - 26,4 tūkstoši latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!