Foto: LETA
Saistībā ar Anrija Lemberga iespējamo bankas kontu izrakstu publiskošanu interneta vietnē "www.rokasgramata.com" Valsts policija trešdien uzsākusi kriminālprocesu, vēsta LNT ziņas.

Plašākās detaļas likumsargi gan pagaidām neizpaužot.

Kā ziņots, 9.augustā interneta vietnē "www.rokasgramata.com" tika publicētas Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga dēla Anrija, bet 16.augustā - meitas Līgas iespējamās bankas kontu izdrukas par laika posmu no 2000. līdz 2006.gadam.

Jau ziņots, ka Anrija Lemberga advokāts Aldis Alliks vērsies arī prokuratūrā, lai noskaidrotu, vai ir tikusi veikta dienesta pārbaude, kas ļautu prokuroram Jānim Ilsterim ar pilnu pārliecību apgalvot, ka viņš droši zina - Lemberga kontu izdrukas no prokuratūras nav "nopludinātas".

Alliks iepriekš sacīja, ka Ilsteris iepriekš interneta medijos uzskaitījis tās personas, kas būtu varējušas nopludināt tā dēvētās Aivara Lemberga krimināllietas materiālos esošās Anrija Lemberga kontu izdrukas, un uzsvēris, ka viņš "droši zina", ka no prokuratūras tās nav nākušas.

Tāpat Alliks neizslēdza teorētisku iespējamību, ka krimināllietas materiāli "noplūduši" no tiesas, kuras izskatīšanā ir iepriekšminētā krimināllieta, norādot, ka tam nepieciešama pārbaude.

Alliks nosauca četrus variantus, kā Anrija Lemberga kontu izdrukas varētu būt nokļuvušas presē, proti, tās vai nu nozagtas no tiesas telpām, taču nekas par šādu zādzību nekas neesot dzirdēts, vai arī tās, kā iepriekš izteicies Ilsteris, nopludinājuši paši apsūdzētie Lemberga krimināllietā, trešā iespēja esot, ka tās nopludinājuši liecinieki, taču saskaņā ar Kriminālprocesa likuma normām lieciniekiem tiekot uzrādīti tikai atsevišķi lietas materiāli un tie netiekot izsniegti, tas pats attiecoties uz cietušajiem, turklāt tad neesot skaidrs, kā uz viņiem attiecas Anrija vai Līgas kontu izdrukas.

Ceturtais iespējamais variants, pēc Allika domām, ir tas, ka izdrukas nākušas no prokuratūras vai no tiesas, kas ir procesa virzītājs.

Savukārt Datu valsts inspekcija jau iepriekš bija secinājusi, ka varbūtējo Anrija Lemberga bankas kontu izdruku publiskošanā internetā saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes. Savukārt Ģenerālprokuratūra materiālus bija nodevusi Valsts policijai, lai tā vērtētu iespējamās nozieguma pazīmes, internetā publicējot Anrija Lemberga bankas kontu izdrukas.

Jau ziņots, ka 9.augustā interneta vietnē "www.rokasgramata.com" publiskotas, iespējams, Anrija Lemberga bankas kontu izdrukas par laika posmu no 2000. līdz 2006.gadam.

Kā vēsta mājaslapas autori, pirms dažiem mēnešiem viņu rīcībā nonākuši vairāki desmiti tūkstošu dokumentu lappušu - pašmāju un ārzonu kompāniju dokumenti, banku kontu izraksti, amatpersonu, uzņēmēju, vietējo un ārvalstu advokātu liecības utt. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, interneta vietnes autoru rīcībā varētu būt nonākuši pašlaik Rīgas apgabaltiesā skatītās tā dēvētās Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietas materiāli.

Kā pirmo mājaslapas autori piedāvāja "dokumentālu stāstu" ar nosaukumu "Anrija uzdzīve" par to, "kā savas dienas vada, ēd, dzer un izklaidējas mūsu "zelta jaunatnes" tipisks pārstāvis". Interneta vietnes autori uzsver, ka precīzi identificēt šo cilvēku, "protams, nevaram", taču viņiem esot zināmas aizdomas - "vai tik šis nav kāds indivīds, kurš kopā ar savu tētuku ir apsūdzēts smagu finanšu noziegumu izdarīšanā? Jeb vienkārši runājot - pamatīgā savas valsts apzagšanā?"

Interneta vietnē publiskotie papīri, ja vien tie nav falsificēti, vēsta, ka šī "dokumentālā stāsta" galvenais varonis no kāda Aivara Lemberga vairāku gadu gaitā kontu papildināšanai un dāvinājumos, iespējams, saņēmis vairāk nekā 8 miljonus latu - sākot ar pārskaitījumiem 200 000 latu apmērā un beidzot ar 3 miljonu latu dāvinājumu.

Tajā pat laikā, piemēram, kādam Aivaram Lembergam aizdoti 3,5 miljoni latu, bet kādam Ansim Sormulim "saskaņā ar aizdevuma līgumu" pārskaitīti 1,3 miljoni latu. Pāris tūkstoši latu saskaņā ar internetā publiskoto informāciju varētu būt pārskaitīti arī kādai Madarai Repšei ar norādi "kredīts līdz 31.12.2005".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!