Foto: AFI

Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) ir saņēmusi un turpina saņemt daudzu ieslodzīto sūdzības par jautājumiem, kas skar veselības aprūpi cietumos, atzina IeVP priekšniece Ilona Spure.

Sūdzības tiek skatītas un iespēju robežās risinātas. Ja ir nepieciešams veikt sarežģītākas medicīniskās manipulācijas vai izmeklējumus, tad ieslodzītajam tiek nodrošināta izvešana ārpus cietuma uz medicīnas iestādi, kurā var veikt nepieciešamās darbības.

Tomēr šo medicīnisko manipulāciju apjoms ir mazāks, nekā pēc tām ir reālais pieprasījums. Tas saistāms ar budžetā paredzēto finansējumu šādu pakalpojumu sniegšanai, norādīja Spure.

Kā īstermiņa risinājumu veselības aprūpes uzlabošanai Spure minēja atsevišķas terapijas nodaļas darbības uzsākšanu. Viņa prognozēja, ka pēc šādas nodaļas pakalpojumiem no ieslodzīto puses būtu ļoti liels pieprasījums.

Patlaban veselības aprūpes sistēmas uzlabošanai cietumos tiek meklēts ilgtermiņa risinājums.

Jau ziņots, ka pēc Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojuma vēl aktuālāks ir palicis jautājums par veselības aprūpes sistēmu cietumos.

VK revīzijā atklājies, ka IeVP nav izveidojusi efektīvu ieslodzīto veselības aprūpes sistēmas vadību un uzraudzību. Tas radījis situāciju, ka medikamentu aprite cietumos nav pietiekami uzraudzīta. Līdz ar to revidenti nav guvuši pārliecību, ka medikamenti aptuveni 160 699 eiro apmērā ir tiešām izlietoti veselības aprūpei. Par zāļu patieso izlietojumu neesot iespējams pārliecināties, jo medikamentu faktiskais izlietojums netiek uzskaitīts.

Revidenti secinājuši, ka ilgstoši netiek izvērtēta Latvijas Cietumu slimnīcas izmantošana ne pašreizējā ieslodzīto veselības aprūpes modelī, ne arī nākotnē, kad plānots īstenot Ieslodzījuma vietu infrastruktūras attīstības koncepciju. Lai gan slimnīcas izveidē savulaik ieguldīti vairāki miljoni latu no valsts budžeta līdzekļiem, ieslodzīto veselības aprūpei netiek izmantots ne operāciju bloks, ne arī 25% no slimnīcas vajadzībām iegādātajām modernajām medicīnas iekārtām, kuras izmaksājušas 491 430 eiro. Pēc VK domām, tā ir nolaidība, jo dīkstāvē esošās iekārtas varētu būt ļoti noderīgas jebkurā citā slimnīcā.

VK iesniegtie 13 priekšlikumi tiks īstenoti "Valsts kontroles revīzijas ieteikumu ieviešanas plāna" īstenošanas gaitā. Vairāki pasākumi tiks veikti gan 2014.gadā, gan 2015.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!