Prokuratūra iesniegusi protestu par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas attaisnojošo spriedumu nacionālboļševika Vladimira Lindermana lietā, portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa.
Prokuratūra uzskata, ka attaisnojošais spriedums ir nepamatots un nelikumīgs, tāpēc par to iesnigts protests.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka Lindermans apsūdzētas par neatļautu ieroču glabāšanu. Apsūdzība Lindermanam bija uzrādīta par nelikumīgu 400 gramu trotila un diviem rūpniecisku izgatavotu detonatoru uzglabāšanu savā dzīvesvietā. Savukārt apsūdzību par aicinājumu gāzt valsts varu prokuratūra aprīļa beigās atcēla.

Abela advokāte Jeļena Kvjatkovska iepriekš portālam "Delfi" skaidroja, ka viņas klientam ir atcelta apsūdzība par aicinājumu gāzt valsts varu, kā arī atceltas divas epizodes apsūdzībā par sprāgstvielu glabāšanu. Tiesai nodota lieta, kurā Lindermans apsūdzēts par sprāgstvielu glabāšanu savā dzīvesvietā.

Lindermans sākotnēji tika apsūdzēts par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas Republikas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu, kā arī par šaujamieroču, munīcijas, lielas enerģijas pneimatisko ieroču, sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu neatļautu izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu, realizēšanu un realizēšanas noteikumu pārkāpšanu organizētā grupā. 2002. gadā Lindermans mēģināja uzbrukt toreizējai Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai.

2004.gadā prokuratūra pierādījumu trūkuma dēļ izbeidza krimināllietu pret trim Lindermana līdzgaitniekiem, nacionālboļševiku atbalstītājiem, kurus iepriekš apsūdzēja aicinājumā vardarbīgi gāzt valsts varu. Toreiz daļā, kurā apsūdzības bija paredzēts izvirzīt Lindermanam, izmeklēšana tika apturēta, jo Lindermans atradās Krievijā.

Februāra beigās Maskavas tiesa nolēma deportēt Lindermanu, jo viņam nebija uzturēšanās atļaujas Krievijā. Pēc ierašanas Latvijā viņš tika apcietināts, izpildot iepriekšējo tiesas lēmumu par drošības līdzekli. Lindermans viņam izvirzītās apsūdzības uzskata par safabricētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!