Prokurore Velta Zaļūksne iesniegusi protestu par diviem Jūrmalas pilsētas tiesas lēmumiem - lūdzot atcelt lēmumu par bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica ("Jūrmala - mūsu mājas") un viņa partijas biedra, "Jūrmalas ātrās palīdzības" valdes locekļa Normunda Pīranta kukuļdošanas lietas nozīmēšanu uz nākamo gadu.

Tāpat prokurore iesniegusi protestu pret pieņemto lēmumu par šīs lietas iztiesāšanu koleģiāli trīs tiesnešu sastāvā, aģentūrai LETA pastāstīja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks.

Šis protests iesniegts Jūrmalas pilsētas tiesā, bet to pēc būtības būs jāskata Rīgas apgabaltiesā.

Prokurore protestā norādījusi, ka lieta nav tik sevišķi sarežģīta, ka būtu nepieciešams to skatīt trīs tiesnešu sastāvā. Par tiesas sēdes priekšsēdētāju iecelta Solvita Glaudāne, kura arī pieņēmusi lēmumu par tiesas datuma nozīmēšanu šajā lietā. Lietas izskatīšana noteikta uz nākamā gada 31.janvāri. Glaudāne šo lēmumu motivējusi ar tiesas noslogotību.

Protestā prokurore pauž viedokli, ka, nosakot koleģiālu lietas iztiesāšanu un nosakot tiesas sēdes datumu vairāk nekā pusgadu pēc lietas saņemšanas tiesā, tiesa ir pieļāvusi Kriminālprocesa likumā noteikto prasību pārkāpumus.

Savukārt par tālo tiesas sēdes datumu prokurore min likuma normas, ka - "ja apsūdzētajam piemērots drošības līdzeklis, kas saistīts ar brīvības atņemšanu, krimināllietas iztiesāšanu uzsāk ne vēlāk kā četru nedēļu laikā pēc tās saņemšanas". Pīrants un Munkevics patlaban atrodas apcietinājumā.

Jau ziņots, ka Jūrmalas pilsētas tiesa krimināllietu, kurā par kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās apsūdzēts Munkevics un Normunds Pīrants, sāks skatīt 2011.gada 31.janvārī plkst.11 atklātā tiesas sēdē.

Lietu paredzēts skatīt no nākamā gada 31.janvāra līdz 18.februārim.

Tikmēr nākamnedēļ, 20.jūlijā, Jūrmalas pilsētas tiesa paredzējusi izskatīt Munkevica lūgumu atbrīvot viņu no apcietinājuma.

Savukārt vakar Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa skatīja Pīranta lūgumu atbrīvot viņu no apcietinājuma, taču šis lūgums ir noraidīts un apsūdzētajam vēl vismaz divus mēnešus būs jāatrodas nebrīvē.

Kā iepriekš informēja Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurorZaļūksne, abas personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas. Tajā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Tieši Jūrmalas pilsētas tiesai lieta nodota tāpēc, ka saskaņā ar apsūdzību noziedzīgais nodarījums izdarīts šīs tiesas darbības teritorijā, skaidroja Zaļūksne.

Kā ziņots, prokurore Zaļūksne Munkevicam apsūdzību uzrādīja 2.jūlijā, bet Pīrantam - 1.jūlijā. Toreiz viņa sacīja, ka abi apsūdzētie izmanto savas likumā paredzētās tiesības un nekādas liecības nesniedz. Apsūdzību uzrādīšana notika cietumā.

Jau ziņots, ka saskaņā ar KNAB iegūtajiem pierādījumiem abas minētās personas mēģinājušas nodrošināt viņām labvēlīgu rezultātu Jūrmalas domes 20.maija sēdē paredzētajā balsojumā par pašvaldības vadītāja atbrīvošanu no amata, piedāvājot naudu un amatu kādam Jūrmalas pilsētas domes deputātam par noteiktu rīcību kukuļdevēju interesēs.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka, mēģinot panākt vēlamo rezultātu domes balsojumā, vienam deputātam tika nodots kukulis 5000 latu apmērā.

Kā ziņots, Munkevics kopā ar Pīrantu 18.maija vakarā tika aizturēts kriminālprocesā par 5000 latu kukuļa piedāvāšanu partijas "Jaunais laiks" (JL) deputātei Ivetai Blauai, lai nodrošinātu kūrortpilsētas mēram labvēlīgu rezultātu 20.maijā gaidāmajā neuzticības balsojumā.

20.maija pēcpusdienā abi aizdomās turētie tika apcietināti, bet Munkevics - arī gāzts no mēra amata.

Vēlāk Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas lēmumi par Munkevica un Pīranta apcietināšanu tika pārsūdzēti, taču apgabaltiesa tos atstāja spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!