Foto: LETA

Valsts policija (VP) turpina aktīvu izmeklēšanu par 23. aprīlī notikušo Tukumā, kur, iespējams, ļaunprātīgi tika aizdedzināts kāds vīrietis. Izmeklēšanā ir iegūti fakti tam, ka, iespējams, arī nav noticis noziedzīgs nodarījums, portāls "Delfi" noskaidroja VP.

Tāpat VP uzsākta dienesta pārbaude par iespējamām nepilnībām policijas reaģēšanā, kā arī atteikumu sākt kriminālprocesu par draudiem cilvēka dzīvībai vai veselībai

23. aprīlī ap pulksten 4.24 no rīta VP saņēma sākotnējo informāciju, ka Tukumā kādā no daudzdzīvokļu mājām izcēlās ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, likumsargi konstatēja, ka divi vīrieši ir guvuši apdegumus. Lai noskaidrotu notikušā apstākļus, tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību. Šobrīd kriminālprocesu izmeklēšanā pārņēmusi Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļa.

Policijā uzsvēra, ka kriminālprocesā turpinās aktīva, objektīva un rūpīga izmeklēšana, kurā tiek pārbaudīta visa iespējamā informācija un versijas, kas varētu būt saistītas ar minēto notikumu. Tostarp ir nozīmētas vairākas ekspertīzes.

"Ir saprotama sabiedrības interese un vēlme nekavējoties uzzināt traģiskā notikuma motīvus un apstākļus. Tomēr, iekams norisinās izmeklēšana, Valsts policija atturas no pārsteidzīgu secinājumu paušanas vai apstiprināšanas," atzīmēja kārtības sargi.

Valsts policija aicina sabiedrību uzticēties izmeklēšanai, kas jau no pirmās dienas notiek ciešā prokuratūras uzraudzībā. Sabiedrībai nav pamata uztraukumam, ka šis noziedzīgais nodarījums ir saistīts ar neiecietības izteikšanu. Izmeklēšanā ir iegūti fakti tam, ka, iespējams, arī nav noticis noziedzīgs nodarījums.

Lai aizsargātu izmeklēšanas intereses un šajā kriminālprocesā iesaistīto personu sensitīvos datus un informāciju, pagaidām no plašākiem komentāriem atturamies.

VP arī vērsa uzmanību, ka, reaģējot un izmeklējot noziegumus, nekad nav lūkojusi cilvēku pēc tā statusa, piederības vai jebkādām citām pazīmēm – sabiedrības un ikviena iedzīvotāja drošība ir policijas pamatinteresēs.

Valsts policija kategoriski neatbalsta jebkāda veida vēršanos pret cilvēku vai kādām cilvēku grupām, balstoties uz to sociālo, rasu, nacionālās, etniskās, reliģiskās vai cita veida piederības. Ikvienam ir tiesības dzīvot drošā vidē un sabiedrībā, un ikvienam ir vienlīdzīgas tiesības saņemt palīdzību, ja tāda ir nepieciešama.

Jau ziņots, kas tieši naktī uz piektdienu, 23. aprīli, notika daudzdzīvokļu namā Tukumā, Normunds Kindzulis (29 gadi) nespēja izstāstīt savam draugam Artim Jaunkļaviņam (23). Viņu pulksten četros pamodināja Normunda kliedzieni kāpņutelpā, izmisīgi saucot Arti palīgā. Nepaguvis saģērbties, Artis izskrējis kāpņutelpā, domājot, ka draugu, ar kuru dzīvoja kopā vienā dzīvoklī, kāds sit. "Manā acu priekšā viņš dega, viņš agonijā kliedza, raudāja un lūdzās pēc palīdzības," portālam "Delfi" saka Artis. Viņš ir pārliecināts, ka Normunds apliets ar degšķidrumu un aizdedzināts, proti, cietis uzbrukumā, kurā piepildīti iepriekš vairākkārt izteikti draudi.

"Policists man uzreiz pajautāja – tā taču ir pašnāvība? Es saku – nē! Tam taču nav nekāda iemesla. Normundam turklāt ir pazudis maks, es domāju, tas ir nozagts, tā nav ne mājās, ne darbā, bet maka vietā viņam somā bija iebāzts degšķīdums, taču šķiltavu nebija – tā bija skaidri redzami inscenēta lieta," saka Artis. Tonakt Normunds bijis ciemos pie draudzenes (Artis precizē iepriekš medijos izskanējušo informāciju, ka viņš atgriezies no nakts maiņas), tāpēc mājās ieradies vēlu. "Delfi" arī sazinājās ar draudzeni, kuru viņš tonakt satika, un viņa teica, ka vēl tajā naktī ar Normundu pārrunājuši, uz kurieni varētu doties ceļojumā vasarā. Viņi ir jau diezgan ilgu laiku pazīstami, ļoti labi draugi, un viņai Normunds esot stāstījis par draudiem.

Notikušais izsaucis plašu reakciju sabiedrībā un par to izteikušās dažādas amatpersonas, tostarp Valsts prezidents, premjerministrs, ārlietu ministrs, tieslietu ministrs un iekšlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!