Foto: Aculiecinieka foto

Pagājušās nedēļas izskaņā kādās medībās Jēkabpils pusē ievainota mežacūka uzbruka medniekam, kā rezultātā vīrietis guvis vairākas plēstas brūces mugurā un citviet, portālam "Delfi" apstiprināja Valsts meža dienestā (VMD).

Kā portālam "Delfi" pauž VMD pārstāve Iveta Pavziniuka, šobrīd notiek faktu noskaidrošanas process par ievainotā meža dzīvnieka uzbrukumu Jēkabpils novadā. Tā kā medību vadītājs par negadījumu neziņoja laicīgi, tiek apkopota informācija, lai varētu sastādīt aktu par medībās notikušu nelaimes gadījumu.

VMD aicina medniekus nebūt pārgalvīgiem un, izsekojot ievainotu dzīvnieku, ievērot drošības prasības, kas noteiktas Medību noteikumos. Savukārt medību vadītājiem VMD aicina atcerēties, ka saskaņā ar Medību noteikumu 51.13. punktu par medībās notikušu nelaimes gadījumu, kas saistīts ar šaujamieroču vai medību rīku izmantošanu vai dzīvnieka uzbrukumu, nekavējoties ir jāziņo VMD un Valsts policijai.

Desmit gados deviņi dzīvnieku uzbrukumi

Laika posmā no 2012. līdz 2022. gadam konstatēti 403 medību drošības prasību pārkāpumi un notikuši 29 nelaimes gadījumi, no kuriem pieci beigušies letāli, liecina VMD apkopotā statistika.

Divi nāvējoši gadījumi notikuši nelegālās medībās, un vienā no tiem bojā gājusi nepiederoša persona. Šis ir vienīgais gadījums desmit gadu laikā, kad cietušais nav bijis medību dalībnieks, informē dienestā.

Piecos gadījumos cietuši paši nelaimes gadījumu izraisītāji, 16 gadījumos – citi medību dalībnieki.

Pēdējo desmit gadu laikā konstatēti deviņi ievainotu mežacūku uzbrukumi medību dalībniekiem, no tiem trīs notikuši šajā medību sezonā. Neviens no uzbrukumiem nav bijis letāls

Pēc VMD rīcībā esošās informācijas, izplatītākais nelaimes gadījumu cēlonis pēdējo desmit gadu laikā ir šaušana pa mednieku līniju – deviņi nelaimes gadījumi, divi no tiem beigušies ar cietušā nāvi.

Nākamais izplatītākais cēlonis ir nevērīga apiešanās ar medību ieroci – seši nelaimes gadījumi, kas beigušies ar savainojumiem. Kā trešais seko šaušana pa neskaidri redzamu mērķi – trīs nelaimes gadījumi, kas visi bijuši letāli. Vienā no nāvējošajiem gadījumiem šaušana notika gan pa neskaidri redzamu mērķi, gan pa mednieku līniju, pie kam bojā gājušais bija patvaļīgi atstājis savu vietu uz līnijas, norāda dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!