Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Igaunijas Valsts prokuratūra trīs gadu laikā izvirzījusi apsūdzības 14 personām, kas tā dēvētajā tumšajā tīmeklī atvērušas "narkotiku universālveikalus", tai skaitā Latvijas pilsonim, galvenajam narkotiku piegādātājam, kurš mēģinājis izvērst savu darbību arī citās valstīs.

Kopš 2019. gada Igaunijas Centrālā Kriminālpolicija un Valsts prokuratūra sākušas krimināltiesvedību sešās lietās par narkotiku izplatīšanu tumšajā tīmeklī. Tiesa jau atzinusi par vainīgiem tīmekļa veikalu vadītājus un darbiniekus, kas piegādājuši Igaunijai narkotikas.

Kā pēdējā tiesai šā gada oktobrī nodota 42 gadus vecā Spānijā dzīvojošā Latvijas pilsoņa Jevgeņija lieta.

Saskaņā ar apsūdzībām Jevgeņijs tumšajā tīmeklī, kur viņš pazīstams ar segvārdiem "Teslaboy" un "Valhalla", sameklējis partnerus Igaunijā, kuri pēc viņa instrukcijām izveidojuši pagaidu noliktavas, kurām viņš piegādājis narkotikas. Noziedzīgi gūto ieņēmumu summa pārsniegusi miljonu eiro.

Jevgeņija vadībā Igaunijā secīgi darbojušies trīs šādi "narkotiku universālveikali" - katrs nākamais parādījies pēc tam, kad policija izbeigusi iepriekšējā grupējuma darbību. "Veikalu" dibinātāji notiesāti, to vadītājiem nebrīvē būs jāpavada no astoņiem līdz trīspadsmit gadiem. Četri spriedumi vēl nav stājušies spēkā.

Tiesībsargājošās iestādes konstatējušas, ka viena šāda "veikala" apgrozījums sasniedzis aptuveni 200 000 eiro mēnesī. Kratīšanu laikā pie triju grupējumu locekļiem atrasti aptuveni 80 kilogrami narkotiku, skaidra nauda un starta pistole.

Tiek lēsts, ka kopējais neatļauto vielu apgrozījums naudas izteiksmē pārsniedzis miljonu eiro. Ar tiesas lēmumiem konfiscēti nelikumīgi ieņēmumi par vairāk nekā 400 000 eiro, tai skaitā kriptovalūta.

Tiesībsargājošo iestāžu darbība ļāvusi panākt, ka pašlaik Igaunijā tumšajā tīmeklī nedarbojas neviens liela mēroga narkotiku tirgotājs.

Kā pastāstījis Igaunijas Centrālās kriminālpolicijas Organizētās noziedzības apkarošanas biroja priekšnieks Ago Leiss, policija pastāvīgi uzrauga ne tikai ielas narkotiku tirgu, bet aizvien lielākā mērā arī attiecīgas aktivitātes tīmeklī, vācot informāciju par narkotiku izplatītājiem un iejaucoties viņu darbībā.

"Anonimitāte tumšajā tīmeklī ir tikai šķietama, policija spēj izsekot un novērst noziedzīgas darbības interneta slēptajā pusē. To pierāda arī fakts, ka, neskatoties uz noziedznieku ievēroto konspirāciju, mēs identificējām visus grupējumus, turklāt katru nākamo īsākā laikā nekā iepriekšējo," viņš norādīja.

"Tomēr šo grupējumu locekļu aizturēšana vien nedeva vēlamo rezultātu un nepielika punktu vērienīgajam narkobiznesam tumšajā tīmekli, tāpēc mēs turpinājām mērķtiecīgu darbu, lai identificētu narkotiku piegādātāju un visa tīkla vadītāju, zinot, ka runa ir par starptautisku organizēto noziedzību, kuras novēršanā ārkārtīgi svarīga loma ir sadarbībai ar citu valstu tiesībsargājošajām iestādēm," piebildis Leiss.

Igaunijas Valsts prokurors Vahurs Verte norādīja, ka lūzuma punktu iezīmējusi Jevgeņija aizturēšana, un kopš tā laika jauni tāda mēroga tumšā tīmekļa "narkotiku universālveikali" Igaunijā nav reģistrēti.

"Prakse liecina, ka starptautiska mēroga narkobizness vienmēr saistīts ar vardarbību, kurai mēdz būt arī letālas sekas. Par šīs grupas iespējamo bīstamību liecina arī tas, ka Jevgeņijam izvirzīta apsūdzība par nelikumīgu rīcību ar ieročiem, jo viņš līdz ar narkotikām nosūtījis "veikala" vadītājam Igaunijā šaujamieroci ar munīciju," pastāstījis Verte.

Minēto noziegumu izmeklēšanai ar Eiropas Savienības krimināltiesiskās sadarbības aģentūras "Eurojust" un Eiropas policijas aģentūras "Europol" atbalstu tika izveidota starptautiska izmeklēšanas grupa, kurā bija pārstāvēta arī Latvija un Šveice un kā novērotājas - arī Nīderlande, Spānija, Dānija un Somija.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!