Foto: DELFI

Kopš Imantas pedofila pirmā nozieguma apritējis gads, bet vainīgais joprojām nav nokļuvis policijas nagos. Valsts policija aktīvi turpina meklēt noziedznieku, kurš pastrādājis trīs smagus dzimumnoziegumus pret kopumā četrām mazgadīgām meitenēm, taču līdz šim meklējumi nav bijuši rezultatīvi, neskatoties uz to, ka pārbaudīti vairāk nekā 650 vīrieši.

Meklējumu sākumposmā Valsts policija iesaistīja darbiniekus no gandrīz visām struktūrvienībām, tostarp kārtības policijas. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Andrejs Sozinovs portālam "Delfi" atzīst, ka pašreiz policija nevar iesaistīt tikpat daudz resursu, taču Imantas mikrorajonā un citās riska zonās joprojām ikdienā ir operatīvie darbinieki. Ik pa laikam papildu tiek piesaistītas arī atsevišķas patruļas.

Šobrīd likumsargi ir pievērusies analīzei, jaunu versiju izstrādei un jaunas taktikas izmēģināšanai. Sozinovs uzsver, ka policija ļoti labi saprot, ka "atslābt nedrīkst ne mirkli". Līdz ar pedofila meklēšanu tā zināmā mērā pilnveidojusi savas iemaņas dzimumnoziegumu izmeklēšanā. Viens no analīzes aspektiem ir pētīt citu varmāku motīvus, nosakot iespējamo rīcības dzinuli. Sozinovs neslēpj, ka, dzenot pēdas Imantas pedofilam, izstrādātas arī jaunas taktiskās metodes. "Pagājušā gada beigās biju konferencē Igaunijā, kur igauņu kolēģi bija pārsteigti par mūsu piegājienu meklēšanā. Kriminālmeklēšana ir radošs darbs, ir jāspēj būt atvērtam jaunām idejām," saka Sozinovs. Plašāk par metodēm policijas pārstāvis gan nestāsta.

Imantas mikrorajonā - vietā, kur notika otrais uzbrukums divām mazgadīgām meitenēm, saulainā ceturtdienas pēcpusdienā izskatās mierīgi, taču pie atsevišķām daudzstāvu māju kāpņutelpām joprojām izlīmēts pēdējais Valsts policijas izplatītais un, iespējams, precīzākais noziedznieka fotorobots, novēroja portāls "Delfi". Ap pulksten 15:30 lielākajai daļai skolēnu nodarbības beigušās, taču mazus bērnus bez vecāku pavadības uz ielām neredz.

Kā sarunā ar portālu "Delfi" stāsta Imantas mikrorajona iedzīvotāja Valentīna, rajonā uz ielām aizvien diezgan bieži redzami policijas darbinieki un iedzīvotāji joprojām ir norūpējušies par savām atvasēm. Viņa atceras, ka jauns satraukuma vilnis uzviļņojusi brīdī, kad medijos parādījusies informācija par kāda vīrieša centieniem no sabiedriskā transporta autobusa izvilkt mazu meiteni. "Nesaprotu, kā cilvēki varēja būt vienaldzīgi. Vispār – kā cilvēki var būt vienaldzīgi gadījumos, kad iesaistīti mazi bērni? Kas vēl viņus aizstāvēs, ja ne pieaugušais?" paužot sašutumu, retoriski vaicā Imantas iedzīvotāja.

Nedaudz tālāk, Dammes ielā, sastaptais Genādijs portālam "Delfi" pauž viedokli, ka Imantas pedofilu likumsargiem notvert, visticamāk, neizdosies. Vienlaikus viņš nespējot noticēt, ka varmāku patiešām neviens nepazīst un nekad nav redzējis. "Nu, nevar tā būt, ka gados tik jaunu pusi neviens nepazīst. Neticu, ka viņam nav nedz ģimenes, nedz draugu. Kaut vai tuvāki paziņas! Domāju, ka viņu ļoti labi kāds slēpj," savās pārdomās dalās Genādijs.

Policija gan neparedz pedofila "tikšanu cauri sveikā", taču neizslēdz iespēju, ka noziedznieku, iespējams, patiešām slēpj tuvinieki.

Uz portāla "Delfi" jautājumu par iespēju, ka pedofilu policija nemaz nenoķers, ja viņš atkal nepastrādās kādu noziegumu, Sozinovs atbild, ka noziegumu sērijas apturēšanu jau uzskata par vērā ņemamu rezultātu. Vienlaikus viņš piekrīt apgalvojumam, ka, piemēram, DNS bez salīdzināmā objekta neko nedod. Tomēr arī tas negrauj pārvaldes priekšnieka pārliecību, ka agri vai vēlu noziedznieku izdosies noķert. Turklāt neatkarīgi no tā, vai viņš pastrādās jaunu noziegumu vai nē.

Līdz šim, salīdzinot DNS paraugus, pārbaudīti vairāk nekā 650 vīrieši. Tajā pašā laikā policija norāda, ka kopā pārbaudīto skaits ir krietni lielāks, jo ne vienmēr ir nepieciešamas ekspertīzes, lai noskaidrotu, ka persona nav saistīta ar noziegumiem.

Kriminālpolicijas biroja priekšnieks atzīst, ka pārbaudāmās teritorijas un aizdomās turamo loks brīžiem sašaurinās, taču līdz ar jaunu informāciju šis loks var arī paplašināties citā virzienā. "Ir izdarīts milzīgs darbs, arī pašlaik tiek pārbaudīta jauna informācija, jaunas versijas. Ja jautājat, vai mums ir zināms konkrēts vārds un uzvārds, tad nē, tas mums šobrīd nav zināms. Bet darbs turpinās un esmu pārliecināts, ka pienāks diena, kad mēs viņu notversim," uzsver policists.

Savulaik Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" ziņojis par vienu no policijas versijām – Imantas pedofils varētu būt divas vai pat trīs dažādas personas. Sozinovs portālam "Delfi" norāda, ka patlaban policijas iegūtā informācija liecina, ka noziegumu sēriju veikusi viena persona. Taču viņš atgādina, ka līdz pat vainīgā aizturēšanai pilnībā izslēgt nevar nevienu versiju.

Runājot par iemesliem, kāpēc Imantas pedofils aizvien atrodas uz brīvām kājām, Sozinovs norāda uz policijas iepriekš izvēlēto taktiku nozieguma izmeklēšanā. "Mūsu prioritāte ir pasargāt potenciālos upurus no jauniem uzbrukumiem, tādēļ šajā gadījumā informējām un brīdinājām sabiedrību," saka policijas pārstāvis, pieļaujot citu rezultātu atšķirīgas taktikas gadījumā. "Iespējams, ja būtu izmeklējuši slēpti, tad viņš mums jau būtu rokā. Taču tādā gadījumā, ļoti iespējams, ka arī upuru skaits būtu daudz lielāks," pamato Sozinovs.

Sabiedrības iesaisti pedofila meklēšanā Sozinovs vērtē pozitīvi. Viņš pauž gandarījumu par to, ka tagad par šādiem noziegumiem retāk tiek noklusēts. "Piemēram, tagad biežāk saņemam zvanus no cilvēkiem, kas stāsta par savu kaimiņu vai citu aizdomīgu cilvēku. Agrāk aina bija daudz bēdīgāka. Gadījās, ka, aizturot pedofilu, jautājām kaimiņiem, vai nav bijušas nekādas aizdomas un kādēļ viņi nav ziņojuši. Atbilde parasti bija vienkārša – aizdomas jau bija, bet ko nu mēs..." stāsta Kriminālpolicijas biroja priekšnieks.

Pēc fotorobotu izplatīšanas policija saņēmusi ļoti daudz ziņojumu no iedzīvotājiem. Vieni stāstījuši, ka fotorobotā redzamais vīrietis esot līdzīgs kaimiņam, bet citi - ka līdzīgs darba kolēģim vai uz ielas pamanītam cilvēkam. Jautāts, kāpēc pēc otrā, daudz precīzākā fotorobota izplatīšanas, meklējumi joprojām nav bijuši rezultatīvi, Sozinovs ir diezgan lakonisks: "Kamēr nebūsim notvēruši varmāku, nevarēsim novērtēt fotorobota precizitāti." Tāpēc policija neizslēdz nevienu iespēju – arī to, ka meklēto vīrieti varētu slēpt tuvinieki.

Žurnāls "Ir" aizvadītajā nedēļā vēstīja, ka Valsts policija, meklējot Imantas pedofilu, atklājusi 11 citus šāda tipa noziedzniekus. Atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu, par ko liecina lielais atklāto pedofilu skaits, Sozinovs skaidroja, ka jau iepriekš kriminālpolicijas nodaļa strādājusi ar labiem rezultātiem. "Jo lielāka pieredze, jo labāk izprotam šo noziedznieku domāšanu. Tas ļauj izkopt jaunas taktiskās metodes, kas noved pie pozitīva rezultāta," pieķerto noziedznieku skaitu komentē policijas pārstāvis, noraidot portāla "Delfi" minējumu, ka pirms Imantas pedofila meklēšanas policija nav "iespringusi" uz šādu noziedznieku meklēšanu un noziegumu izmeklēšanu.

Valsts policijas apkopotā statistika liecina, ka 2014.gadā likumsargi Rīgas apkaimē sākuši 52 kriminālprocesus par noziegumiem pret nepilngadīgo un mazgadīgo tikumību un dzimumneaizskaramību jeb par tā saukto pedofiliju. Pēdējos trīs gados šādu noziegumu skaits nav būtiski mainījies. 2013.gadā Rīgas reģionā policija sāka 59 kriminālprocesus par pedofiliju, bet 2012.gadā tie bija 42 kriminālprocesi.

Skaidrojot dzimumnoziegumu izmeklēšanas un atklāšanas specifiku, Kriminālpolicijas biroja priekšnieks norāda, ka dzimumnoziegumi ir pieskaitāmi pie latentās noziedzības. "Bieži jāstrādā ar aisberga redzamo daļu, un tikai pēc rūpīgas izmeklēšanas varam mēģināt apjaust, cik liela ir tā neredzamā puse. Jāņem vērā arī tas, ka šādus noziegumus izmeklēt ir emocionāli grūti. Piemēram, izmeklētājam ir jāmēģina sevi iztēloties varmākas ādā. Vai normāls cilvēks to spēj? Es domāju, ka nē. Nesen viena pieredzējusi izmeklētāja aizgāja no šīs nodaļas," atklāj Sozinovs.

Kā ziņots, jaunais vīrietis tiek meklēts par trīs smagiem dzimumnoziegumiem pret mazgadīgām četrām meitenēm, no kurām trijām uzbrukts Imantas mikrorajonā.

Pirmie noziegumi notikuši pērnā gada sākumā. Viens no tiem bijis 2014.gada 14.martā ap pulksten 15:00. Toreiz uzbrucējs iegrūdis liftā divas mazgadīgas meitenes un veicis netiklas darbības. Policija jau iepriekš norādījusi, ka noziegumi pastrādāti dzīvojamajās mājās, kurās ir lifts, kur pastrādāti noziegumi.

Vīrieša upuri ir astoņus līdz desmit gadus vecas meitenes. Iepriekš policija paudusi versiju, ka noziedznieks izvēlējies mazas meitenes ar mērķi izvairīties no iespējamas pretdarbības. Pirmie trīs noziegumi pastrādāti Imantā.

Savukārt pēdējais noziegums, par kuru policijai ir aizdomas, ka tas saistīts ar Imantas pedofila darbībām noticis 2014.gada 14.oktobrī, Zasulauka rajonā. Tur seksuāli tika izmantota 13 gadus veca meitene. Uzbrukums noticis ap pulksten 16:20. Toreiz policija minēja, ka nozieguma raksturs un izvēlētais upuris liecinot, ka tas, iespējams, saistīts ar Imantas pedofilu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!