Pagājušajā trešdienā Valsts policija (VP) aizturējusi tā saukto Imantas pedofilu, kuram piektdien tiesa piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu, žurnālistiem sacīja Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Sozinovs.

"Viņš nonāca mūsu redzeslokā pagājušās trešdienas vēlā vakarā, tad arī aizturējām," norādīja Sozinovs.

Pēc policijas pārstāvju teiktā, vīrietis nav gaidījis, ka tiks aizturēts. Pēc aizturēšanas viņš "sniedza liecības un sadarbojās ar policiju. Viņš jau ir paskaidrojis to, ka ir novērojis bērnu rotaļu laukumus un sekojis citiem upuriem," sacīja policijas pārstāvis.

"Es aicinātu vecākus palikt modriem! Kā redzat, viņš nav vienīgais," uzsvēra policijas pārstāvis. Policija vērsa uzmanību, ka pagājušajā gada laikā likumsargi ir noķērusi vairāk nekā 10 cilvēku, kuri veikuši līdzīgus noziegumus, kā Imantas pedofils.

Imantas pedofils ir 20 gadus vecs. Pirms aizturēšanas viņš ir nonācis policijas redzeslokā par narkotiku lietošanu un sīkām zādzībām. Ar Imantu vīrieti saista viņa radu dzīvesvieta. Paša vīrieša deklarētā dzīvesvieta nav Rīgā, bet viņš dzīvojis Rīgas reģionā un bijis bez darba.

Kā norādīja Sozinovs, policija ir pārbaudījusi aizturētā vīrieša DNS un tas sakrīt ar iepriekš noziegumu vietās izņemtajiem paraugiem. Tāpat arī iepriekš policijas ekspertu izveidotais Imantas pedofila psiholoģiskais portrets un arī viņa fotorobots sakrīt ar pagājušajā nedēļā aizturētā vīrieša pazīmēm.

Sozinovs sacīja, ka vīrieša personību policija pagaidām neatklās, jo pastāv bažas par viņa radinieku dzīvību.

Policijas rīcībā nav informācijas, ka vīrietis vēl ar kādu būtu dalījies informācijā par veiktajiem noziegumiem.

VP priekšnieks Ints Ķuzis norādīja, ka ir jāsaprot, kāpēc šis noziegums ir pastrādāts.

Viņš pieļāva, ka tas ir saistīts ar vīrieša bērnībā notikušo.

Policijas priekšnieks atzīmēja, ka Imantas pedofils ir veiksmīgi slēpis pēdas, kā arī izvairījies no video novērošanas kamerām. Tāpat viņa dzīvesvietā policija atradusi legāli iegādātu gāzes pistoli. 

Jau vēstīts, ka pirmdien intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) apliecināja, ka Imantas pedofils pagājušajā nedēļā ir aizturēts.

Viņš uzsvēra, ka šis ir "skrupuloza policijas darba rezultāts". Kozlovskis arī uzsvēra, ka šoreiz aizturēts īstais pedofils. "Šis vairs nav iespējamais, šis ir Imantas pedofils," viņš teica. Aizturētais cilvēks ir aptuveni 20 gadus vecs Latvijas iedzīvotājs.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pavasarī kopš Imantas pedofila pirmā nozieguma apritēja vairāk nekā gads, bet vainīgais joprojām nebija nokļuvis policijas nagos. Valsts policija aktīvi turpināja meklēt noziedznieku, kurš pastrādājis trīs smagus dzimumnoziegumus pret kopumā četrām mazgadīgām meitenēm.

Līdz marta beigām policijas darbinieki, meklējot tā dēvēto Imantas pedofilu, pārbaudījusi vairāk nekā tūkstoti cilvēku.

Jaunais vīrietis tika meklēts par trīs smagiem dzimumnoziegumiem pret četrām mazgadīgām meitenēm, no kurām trijām uzbrukts Imantas mikrorajonā.

Pirmie noziegumi notika pērnā gada sākumā. Viens no tiem bija 2014. gada 14. martā ap pulksten . Toreiz uzbrucējs iegrūda liftā divas mazgadīgas meitenes un veica netiklas darbības. Policija jau iepriekš norādīja, ka noziegumi pastrādāti dzīvojamajās mājās, kurās ir lifts.

Vīrieša upuri ir astoņus līdz desmit gadus vecas meitenes. Iepriekš policija pauda versiju, ka noziedznieks izvēlējies mazas meitenes ar mērķi izvairīties no iespējamas pretdarbības. Pirmie trīs noziegumi pastrādāti Imantā.

Savukārt pēdējais noziegums, par kuru policijai bija aizdomas, ka tas saistīts ar Imantas pedofila darbībām, notika 2014. gada 14. oktobrī, Zasulauka rajonā. Tur seksuāli tika izmantota 13 gadus veca meitene. Uzbrukums notika ap pulksten . Toreiz policija minēja, ka nozieguma raksturs un izvēlētais upuris liecinot, ka tas, iespējams, saistīts ar Imantas pedofilu.

Pret aizturēto ir uzsākti vairāki kriminālprocesi par dzimumtieksmju apmierināšanu pretdabiskā veidā, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot personas bezpalīdzības stāvokli, ja šīs darbības izdarītas ar mazgadīgo un izraisījušas smagas sekas.

Par šādu noziegumu vīrietim var draudēt mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!