Foto: Shutterstock
Prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu saistībā ar salmonelozes epidēmijas izraisīšanu, inficējot 94 bērnus un trīs pieaugušos, lūdzot juridiskai personai piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekļus.

Portālu "Delfi" Ģenerālprokuratūrā informēja, ka piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošana lūgta saistībā ar sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpšanu, sniedzot ēdināšanas pakalpojumus, kā rezultātā tika izraisīta epidēmija.

2017. gada 28. decembrī Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurore nodevusi tiesai materiālus par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai par sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpumiem, sniedzot ēdināšanas pakalpojumus pirmsskolas bērnu izglītības iestādēs.

Uzņēmuma sniegto ēdināšanas pakalpojumu rezultātā 2016. gada 1. septembrī ar baktēriju "Salmonella enteriditis" tika inficēti 94 bērni un trīs pieaugušie. Tādējādi tika izraisīta epidēmija.

Lietā iegūtie pierādījumi norāda, ka nepienācīgā pārraudzība un kontrole no juridiskās personas puses, neīstenotie pasākumi darba organizācijā, pienākumu sadalē, uzraudzībā un normatīvajos aktos ietverto normu ievērošanā un izpildē bijušas sekas noziedzīga nodarījuma, kas paredzēts Krimināllikuma 140. pantā izdarīšanai. Krimināllikuma 140. pants paredz atbildību par sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpšanu, ja tā izraisījusi epidēmiju.

Lietu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai skatīs Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

Jau ziņots, ka vairākos privātajos bērnudārzos, kuros ēdināšanu nodrošināja uzņēmums "Kindercatering", aizpērn tika konstatēta bērnu saslimšana ar salmonelozi. Uzņēmuma darbība tika apturēta, bet, lai bērni saņemtu drošu pārtiku, "Kindercatering" savu darbību pārcēla uz citām telpām un ēdienu sagatavošana pirmsskolas izglītības iestādēm notika nepārtrauktā PVD uzraudzībā, izslēdzot no ēdienkartes potenciāli bīstamos produktus – olas, vistas gaļu un cūkgaļu.

Vēlāk Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) vērsās ar iesniegumu Valsts policijā (VP), aicinot izvērtēt, vai SIA "Kindercatering" rīcībā ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes saistībā ar rupjiem higiēnas prasību pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!