Starp 12 Austrumeiropas iedzīvotājiem, kurus Lielbritānijas un ASV likumsargi aizturējuši aizdomās par simtiem tūkstošu sterliņu mārciņu izkrāpšanu no britu banku klientiem, divi ir Latvijas iedzīvotāji.
Kā ziņo laikraksts "Diena", britu izmeklētāji pagaidām neatklāj aizturēto latviešu vārdus. Vēl arī nav zināms, kāda apsūdzība viņiem varētu tikt uzrādīta.

Lielbritānijas Nacionālās augsto tehnoloģiju noziegumu apkarošanas vienības (NATNAV) preses pārstāve Felisitija Bulla pastāstījusi, ka aizturētie Latvijas iedzīvotāji ir 27 un 34 gadus veci vīrieši. Pagaidām viņiem apsūdzības nav uzrādītas, un līdz jūnijam abi atbrīvoti pret drošības naudu.

Šajā laikā NATNAV veiks visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai izlemtu, kādu apsūdzību viņiem izvirzīt, informēja Bulla, piebilstot, ka citu informāciju par aizturētajiem latviešiem šajā izmeklēšanas stadijā liedz atklāt likums.

Līdz ar Latvijas iedzīvotājiem dažādos Londonas rajonos un Ramsgeitas pilsētā Kentas grāfistē likumsargi aizturējuši arī sešas sievietes un četrus vīriešus no Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas un Krievijas. Viņiem atsavināti datori, pases, čeku grāmatiņas, norēķinu kartes un kokaīns.

Kā vēsta Lielbritānijas mediji, par "phishing" sauktā interneta krāpšana ir salīdzinoši jauns noziegumu veids. Ļaundari attiecīgās bankas klientam nosūta viltotu elektroniskā pasta vēstījumu, kurā it kā kredītiestādes vārdā lūdz papildināt personīgo informāciju bankas mājaslapā.

Vēstulē tiek minēta viltota mājaslapas adrese, kurā klientam jānorāda kredītkaršu un bankas kontu numuri, sociālās apdrošināšanas numuri un cita neizpaužama informācija. Pēc tam, izmantojot klienta norādītās ziņas, krāpnieki no viņu kontiem pārskaita naudu uz savējiem. "Reuters" ziņo, ka Lielbritānijas kredītiestādes šā veida krāpšanā pērn zaudējušas aptuveni 60 miljonus mārciņu (aptuveni 58 miljoni latu).

"Mēs domājam, ka šī banda ir pārskaitījusi uz Krieviju simtiem tūkstošu mārciņu," ziņu aģentūrai "Reuters" pavēstījis NATNAV vicešefs Miks Dīts. Izmeklētāji noskaidrojuši, ka izkrāptos finanšu līdzekļus aizdomās turētie sākotnēji pārskaitījuši uz saviem kontiem, kurus atvēruši, izmantojot viltotus dokumentus, bet pēc tam naudu izņēmuši un pārskaitījuši uz Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!