Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Aldis Pundurs izbeidzis pret bijušo Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietnieku Andreju Cini ierosināto kriminālprocesu par 80 000 latu kukuļņemšanu, izmantojot starpnieku, to apstiprināja pats Cinis.
Viņš šādu rezultātu uzskata par likumsakarīgu un jau drīzumā cer atjaunoties darbā. Cinis sacīja, ka pār viņu "uzmestā aizdomu ēna" ir zudusi līdz ar lietas izbeigšanu, tādēļ arī iepriekš noteiktais drošības līdzeklis - aizliegums ieņemt noteiktu amatu - vairs nav spēkā. IZM oficiālu prokurora lēmumu par lietas izbeigšanu vēl nav saņēmusi. Cinis domā, ka aptuveni nedēļas laikā varētu tikt atjaunots darbā.

Prokurors Pundurs pagaidām atteicās nosaukt to divu personu vārdus, pret kuriem lietā jau uzsākta kriminālvajāšana, un to divu personu vārdus, pret kuriem viņš lietu pierādījumu trūkuma dēļ ir izbeidzis.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) maija vidū lūdza Ģenerālprokuratūru saukt pie kriminālatbildības Cini un bijušo Rīgas Valsts tehnikuma (RVT) direktoru Daini Marku par 80 000 latu kukuļņemšanu, izmantojot starpnieku, kā arī vēl divām personām, informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Cinis bija augstākā izpildvaras amatpersona, kas Latvijā jebkad bija aizturēta aizdomās par kukuļņemšanu. Savukārt 80 000 latu ir viena no lielākajām kukulī pieprasītajām summām, kādu izdevies atklāt likumsargiem.

Prokurors informēja, ka pret vienu personu uzsākta kriminālvajāšana par uzkūdīšanu dot kukuli un par starpniecības mēģinājumu kukuļošanā, bet pret otru - par kukuļņemšanas mēģinājumu.

Pagaidām lietā turpinās pirmstiesas izmeklēšana, taču jau šomēnes prokurors plāno lietu nosūtīt izskatīšanai tiesā.

Kā ziņots, Cinis un Markus tika aizturēti 2006.gada septembrī aizdomās par 80 000 latu kukuļņemšanu, lai amatpersonas IZM un RVT vārdā parakstītu izlīgumu ar nekustamo īpašumu saistītā civillietā.

Kukulis ar starpnieka, RVT jurista, palīdzību prasīts no uzņēmuma "ANNO" pārstāvja strīdā par nama Rīgā, Brīvības ielā 68, nomu.

Pirmstiesas izmeklēšanā tika noskaidrots, ka Cinis un Markus rūpīgi izplānoja savas darbības, lai ar starpnieka palīdzību pieprasītu un saņemtu kukuli, norāda KNAB.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosināja uzsākt kriminālvajāšanu pret Cini un Marku par kukuļņemšanu, pret RVT juristu - par starpniecību un kukuļošanas atbalstīšanu, kā arī vēl pret kādu privātpersonu - par kukuļošanas atbalstīšanu.

Visām aizdomās turētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kā ziņots, Markus kandidēja 9.Saeimas vēlēšanās Tautas partijas (TP) deputātu kandidātu sarakstā Rīgas vēlēšanu apgabalā. Pēc aizturēšanas viņš apturēja darbību TP, kā arī iesniegumā Centrālajai vēlēšanu komisijai un TP valdei solīja, ka ievēlēšanas gadījumā atteiksies no Saeimas deputāta mandāta. Markus netika ievēlēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!