Foto: Reuters/Scanpix
Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments negrozīja lēmumu par tiesvedības izbeigšanu kāda ieslodzītā prasībā pret Ieslodzījuma vietu pārvaldi (IeVP) saistībā ar viņam neizsniegtu matu skujamo aparātu.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, lēmums nav pārsūdzams.

Latvijas Islāma kultūras centrs pieteicējam uz brīvības atņemšanas iestādi - Daugavgrīvas cietumu - nosūtīja elektrisko matu griežamo komplektu. Tā kā šādas ierīces nav iekļautas to priekšmetu sarakstā, kurus atļauts izsniegt ieslodzītajiem, pieteicējam komplekts netika izsniegts.

Pieteicējs vērsās IeVP ar sūdzību par cietuma administrācijas rīcību, norādot, ka cietumā visiem ieslodzītajiem tiek apgriezti mati ar vienu un to pašu aparātu un ka tādējādi pastāv ievērojams risks inficēties ar kādu no smagām infekcijas slimībām. Šādu risku rada arī apstāklis, ka friziera pakalpojumus veic notiesātais, kurš nav kvalificēts darbinieks. Pēc viņa domām, šāda situācija neatbilst Satversmei.

Pieteicējs arī norādīja, ka tādējādi tiek apdraudēta viņa veselība un tiek liegts pilnvērtīgi ievērot personīgo higiēnu. Tomēr IeVP ar 2012.gada 5.jūnija lēmumu vīrieša sūdzību noraidīja. Pēc tam pieteicējs vērsās tiesā, lūdzot uzlikt par pienākumu brīvības atņemšanas iestādei izsniegt viņam matu skujamo aparātu.

Vēlāk pieteicējs iesniedza pieteikuma papildinājumus, kuros norādīja, ka atbilstoši reliģiskajai pārliecībai - viņš ir musulmanis - vīrietim ir tiesības nēsāt bārdu. Elektriskais matu griežamais aparāts tika atsūtīts, lai viņš vajadzības gadījumā varētu apgriezt bārdu. Pieteicējs nevar lietot aparātu, kuru iepriekš ir izmantojis kāds cits ieslodzītais, jo papildus riskam inficēties ar infekcijas slimībām tas ir pretrunā arī viņa reliģiskajai pārliecībai.

Administratīvā rajona tiesa secināja, ka Daugavgrīvas cietuma administrācijas rīcība, neizsniedzot pieteicējam elektrisko matu griežamo aparātu, ir tiesiska un tā neizsniegšana pieteicējam nerada tādu tiesību aizskārumu, lai to atzītu par būtisku cilvēktiesību ierobežojumu. Pārsūdzētā iestādes rīcība nebija pakļauta izskatīšanai administratīvā procesa kārtībā.

Arī AT piekrita pirmās instances motivācijai, piebilstot, ka nevar uzskatīt, ka tiesību uz savu individuālo matu griešanas komplektu liegšana ir būtisks cilvēktiesību pārkāpums. Matu griešana ir pakalpojums, ko parasti personām sniedz cita persona, turklāt frizētavās parasti visiem klientiem matu griešanai tiek izmantotas vienas un tās pašas ierīces. Nebūtu pamata uzskatīt, ka ieslodzījuma vietā šāds pakalpojums ir nodrošināms kādā citādā veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!