Foto: LETA

Valsts policija ir izbeigusi kriminālprocesu pret trim "Marsa parka" idejas aizstāvjiem - Mihailu Simvulidi, Gunitu Piterāni un Oskaru Muksimovu - par iekļūšanu Valsts drošības dienesta (VDD) topošās ēkas būvniecības teritorijā, aģentūru LETA informēja aktīvistu pārstāve Piterāne.

Šā gada 29. jūnijā pret minētajām personām VP Rīgas Brasas iecirknī tika sākts kriminālprocess par iekļūšanu bijušajā "Marsa velotreka" teritorijā Rīgā, Brīvības gatvē 207.

Piterāne stāstīja, ka pateicoties juristiem, jo īpaši Saulvedim Vārpiņam un Oskaram Rodem, ir izdevies aizstāvēties "pret represīvajām metodēm, kādas izmanto drošības dienesti", proti, kriminālprocesu rosināšanu un telefonu atņemšanu. "Es ceru, ka nekas tamlīdzīgs nebūs nevienam citam jāpiedzīvo. Tā nav normāla attieksme pret sabiedrības iesaisti tai svarīgos jautājumos," sacīja Piterāne.

Muksimovs norāda, ka ir gandarīts, ka kriminālprocess ir ticis izbeigts, jo tā sākšanai neesot bijis nekāda pamata. "Grasāmies iepazīties ar lietas materiāliem, lai saprastu, kādas izmeklēšanas darbības pret mums ir tikušas veiktas. Mēs jūlijā rakstījām iesniegumus, lai pret mums tiktu izbeigts kriminālprocess, bet mūsu lūgumu noraidīja, aizbildinoties, ka vēl jāveic izmeklēšanas darbības," stāstīja Muksimovs. Viņš vēl joprojām uzskata, ka šis kriminālprocess ir "nelietīgs veids, kā izrēķināties ar aktīvistiem" un ir pieaicinājis juristu izvērtēt lietas materiālus.

"Marsa parka" idejas aizstāvji atgādina, ka vēl ir aktīvi citi procesi pret aktīvistiem. Piemēram, viens kriminālprocess sākts par trīs sētas dēlīšu sabojāšanu, savukārt divi administratīvie procesi par lēnu ielas šķērsošanu un viens administratīvais process par piketa nepieteikšanu.

Jau ziņots, ka bijušajā "Marsa" velotreka teritorijā 31. augustā ieradās strādnieki un sāka zāģēt kokus. Bijušā velotreka teritorija tika sagatavota, lai tur būvētu VDD jauno ēku.

Protestējot pret koku zāģēšanu, "Marsa velotreka" koku aizstāvji traucēja satiksmi Brīvības gatvē. Notikuma vietā ieradās aptuveni 20 aktīvisti, kuri pa gājēju pāreju kājām un ar velosipēdiem lēnām šķērsoja Brīvības gatvi. Daži aktīvisti kliboja vai pat rāpoja, aizkavējoties pie sarkanās gaismas. Tādējādi tika traucēta satiksme. Tāpat protestētāji mēģināja bloķēt transporta iebraukšanu bijušā velotreka teritorijā.

Jau iepriekš saistībā ar ēkas būvniecību notikuši vairāki incidenti, kas noslēgušies ar kriminālprocesu ierosināšanu. Jūnijā trīs aktīvistiem policija inkriminēja huligānismu par iekļūšanu VDD topošās ēkas būvniecības teritorijā.

Savukārt aprīlī kļuva zināms, ka Valsts policija atzinusi par aizdomās turēto toreizējo Rīgas domes deputāta kandidātu, pilsētvides aktīvistu Māri Kalēju (AP/P) VDD ēkas būvniecības teritorijas žoga bojāšanā.

Pēc šiem notikumiem Teikas apkaimes aktīvisti atzina, ka zaudējuši cīņu un to pārtrauca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!