Foto: LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) vienā no lietām par Latvijas Austrumu robežas izbūvi izbeidzis kriminālprocesu arī pret patreizējo Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieku, Galvenās pārvaldes priekšnieku Juri Martukānu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Martukānam kriminālprocesā bija inkriminēts dienesta viltojums.

Martukāns aģentūrai LETA pauda gandarījumu par taisnīga lēmuma pieņemšanu, bet, ņemot vērā personisko pārliecību, pauda nostāju, ka šāds lēmums varēja tikt pieņemts arī ātrāk.

Martukāns arī pauda nožēlu, ka novēlota IDB lēmuma rezultātā, ilgstošu laika posmu grauta viņa reputācija, kā arī nelietderīgās aizturēšanas rezultātā radīti psiholoģiski un emocionāli pārdzīvojumi ģimenes locekļiem.

Tagad Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieks apsvērs, vai valstij prasīt kompensāciju par nodarīto kaitējumu reputācijai.

Likums dod Martukānam tiesības vērsties Tieslietu ministrijā par kriminālprocesā nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu vai arī iesniegt prasību tiesā.

IDB aģentūrai LETA nekomentēja vai izbeidzis kriminālprocesu pret Martukānu. Birojā norādīja, ka IDB veic izmeklēšanu vairākos liela mēroga kriminālprocesos, kas ir saistīti ar valsts austrumu robežas izbūvi un inženiertehnisko aprīkošanu.

"Šajos iespējamajos noziedzīgajos nodarījumos valsts budžetam nodarītais kaitējums ir mērāms miljonos eiro, un iesaistīto personu loks ir plašs un augsta ranga amatpersonas ietverošs," norādīja IDB.

Trīs kriminālprocesi — viens 2020.gada maijā, un divi — šā gada februārī un maijā - ir nosūtīti prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. Citos kriminālprocesos, kas saistīti ar Latvijas austrumu robežas izbūvi, pirmstiesas izmeklēšana vēl turpinās, norādīja birojā.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka Martukāns pārbaudīts saistībā ar to, ka viņš parakstījis dokumentus par Baltkrievijas pierobežā uzceltu tiltu. Tā rezultātā būvniekam samaksāti 600 000-700 000 eiro. Tas bijis viens no tiltiem, kura cena četrkārt pārsniegusi līdzinieku izmaksas uz Krievijas robežas.

Tāpat ziņots, ka IDB martā izbeidzis kriminālprocesu pret Valsts robežsardzes priekšnieku Gunti Pujātu par valsts amatpersonas bezdarbību. Arī Pujātu pērn septembrī aizturēja ar valsts austrumu robežas izbūvi saistītā kriminālprocesā.

Jau ziņots, ka kopējā iepirkuma summa valsts Austrumu robežas ierīkošanai pārsniedz 40 miljonu eiro. 2019. gada septembrī IDB aizturēja bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru un SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" valdes priekšsēdētāju un līdzīpašnieku Māri Peilānu.

2020.gada sākumā Valsts kontrole informēja par atklātajiem pārkāpumiem, veicot revīziju Valsts robežsardzē un izvērtējot, vai valsts budžeta līdzekļi Latvijas robežas joslas infrastruktūras būvniecībai un uzturēšanai ir izlietoti likumīgi, sasniedzot izvirzītos mērķus un rezultātus.

Valsts kontroles revīzijā konstatētais atbilst IDB paustajām aizdomām par likumpārkāpumiem Latvijas Austrumu robežas joslas un infrastruktūras izbūvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!