Foto: Pašvaldības policija
19. novembrī Rīgas pašvaldības policisti saņēmuši informāciju, ka Dārziņos no kādas dzīvojamās ēkas izbēgušas vairākas zosis, kuras brīvi pārvietojas pa tuvāko apkaimi, portālu "Delfi" informēja pašvaldības policijā.

Notikuma vietā no dzīvojamās ēkas iznākusi sieviete, kura pašvaldības policistiem paskaidrojusi, ka regulāri uzturas mājā un par samaksu pieskata dzīvniekus. Pārrunu laikā sieviete solījusi zosis iedzīt atpakaļ iežogojumā, lai tās neradītu traucējumus kaimiņiem.

Apskatot mājas pagalmu, pamanīti vairāki suņi, kaķi, zosis, pīles, vistas, gailis, kaza un cūka, kuri uzturējušies dubļu un izkārnījumu zampā.

Policija norāda, ka šī adrese policistiem bija zināma ne tikai saistībā ar labturības noteikumu pārkāpumiem, bet arī dzīvnieku aprūpētājas mazgadīgo meitu turēšanu antisanitāros apstākļos. Tāpēc kārtības sargi pārbaudījuši īpašumu.

Ieejot namā, kārtības sargi konstatējuši, ka dzīvojamo telpu grīdu klāj dubļu, ēdiena atlieku un izkārnījumu kārta. Iekštelpās valdījusi nekārtība un spēcīga izkārnījumu smaka. Vienā no telpām esošā koka skapītī pašvaldības policisti atraduši paslēpušās dzīvnieku aprūpētājas divas mazgadīgas meitas. Meitenes nodotas ārstiem medicīniskajai apskatei, bet pēc tam nogādātas krīzes centrā.

Savukārt citā istabā atradušies vēl vairāki dzīvnieki – ekskluzīvu sugu suņi, kaķi, sesks, skunkss, jūras cūciņas, putni un citi dzīvnieki. Vizuāli apskatot mājdzīvniekus, policijas pārstāvji secinājuši, ka tie izskatās baroti, tomēr, ņemot vērā apstākļus, kādos mājdzīvnieki turēti, informējuši Pārtikas un veterinārais dienestu (PVD).

Pašvaldības policija skaidro, ka dzīvojamajā ēkā, kurā uzturējās ne tikai dzīvnieki, bet arī aprūpētājas bērni, nebija pieejams ne ūdens, ne elektrība, ne tualete, ne arī apkure.

Rīgas pašvaldības policija aicina rūpīgi apdomāt dažādu ekskluzīvu dzīvnieku iegādi no privātpersonām vai klubiem ar apšaubāmu reputāciju. Iegādājoties mīluli no negodprātīgiem to pavairotājiem, kuriem šo dzīvnieku turēšana ir tikai ātrs un viegls peļņas avots, iedzīvotāji atbalsta šādu situāciju rašanos arī turpmāk, skaidro kārtības sargi, aicinot par dažādiem dzīvnieku labturības pārkāpumiem ziņot Pārtikas un veterinārajam dienestam.

Trešdien, 23. novembrī, Rīgas pašvaldības policisti šajā adresē ieradušies atkārtoti, taču šoreiz kopā ar PVD darbiniekiem.

Kā vēstī LTV, PVD darbinieki īpašumā neesot ielaisti. Dzīvnieku kopēja šoreiz norādījusi, ka "Es jūs nevaru ielaist svešā mājā," uz ko PVD darbinieks atbildējis, ka vēlas pārliecināties par dzīvnieku turēšanas apstākļiem. Vēlāk mājās ieradies īpašnieces vīrs, kas bijis gatavs visus dzīvniekus iznest ārā no mājas un parādīt, taču PVD inspektorus ielaist mājās atteicās.

Vīrietis raidījumam skaidrojis, ka viņa sieva ir "sargsuņu kinoloģe un instruktore". Viņš atzina, ka viņai esot "savs klubs".

PVD sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Meistere portālam "Delfi" skaidroja, ka, neraugoties uz policijas klātbūtni, dzīvnieku kopēja PVD inspektorus ielaist īpašumā atteikusies, jo mājas īpašnieces mājās nebija. Pārliecināties par dzīvnieku turēšanas apstākļiem nebija iespējams, tādēļ PVD atstāja uzaicinājumu dzīvnieku īpašniecei 1. decembrī ierasties PVD Rīgas pilsētas pārvaldē.

Vienlaikus PVD sācis lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā.

"Neapšaubāmi, PVD veiks atkārtotu pārbaudi, lai tomēr iekļūtu īpašumā un pārliecinātos par dzīvnieku veselības stāvokli," informēja PVD. "Neraugoties uz antisanitārajiem apstākļiem, dzīvnieki izskatās veselīgi un labi pabaroti. Tomēr to turēšanas apstākļi ir nepieļaujami, tādēļ dzīvnieku īpašniecei tie būs jāuzlabo - dzīvnieku turēšanas vieta PVD noteiktā termiņā jāsaved kārtībā. Ja dzīvnieku īpašniece to neizdarīs, dzīvnieki tiks izņemti," tālāko rīcību skaidroja PVD pārstāve.

PVD redzeslokā šī dzīvnieku īpašniece nonākusi arī agrāk un reiz par labturības prasību pārkāpumiem jau ir administratīvi sodīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!