Foto: Shutterstock

Izpildot Amerikas Savienoto valstu tiesiskās palīdzības lūgumu, Valsts policija šā gada 1. decembrī par krāpšanu aizturējusi Latvijas valstspiederīgo. Šī persona kopā ar līdzdalībniekiem bija veikusi krāpnieciskas darbības, izveidojot viltus investīciju platformas.

Izdošanas nolūkā tiesa vīrietim piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu, informē Valsts policija.

ASV veic izmeklēšanu lietā pret Latvijas valstspiederīgo par viņa līdzdalību noziegumos, kas saistīti ar krāpšanu elektroniskajā vidē un krāpšanu ar vērtspapīriem laika posmā no 2017. gada novembra līdz 2019. gada jūlijam.

Latvijas valstspiederīgais kopā ar citām personām bija izveidojis vismaz divus krāpnieciskus monētu piedāvājumus "ICO" (Initial Coin Offerings), it kā piedāvājot digitālos marķierus, radījis virkni krāpniecisku investīciju platformu, maldinot iedzīvotājus un solot garantētu ikdienas peļņu no digitālo aktīvu vai kriptovalūtu tirdzniecības.


Latvijas valstspiederīgais, izmantojot segvārdus, vairākās valstīs izveidoja un kontrolēja korporatīvas struktūras un uzturēja mākoņglabātuves kontu. Digitālie maki, kas saistīti ar šīm krāpnieciskajām struktūrām, ir identificēti. Konstatēts, ka šajos makos ir saņemti 7 miljoni ASV dolāru.

Kratīšanas laikā personas dzīvesvietā ir atrasti un izņemti daudzi elektroniskie informācijas nesēji, dokumenti, kuriem ir pierādījumu nozīme krimināllietā.

Pēc izdošanas lūguma saņemšanas, Latvijas Valsts policijas Starptautiskās sadarbības pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes likumsargi šo personu 1. decembrī aizturēja. 3. decembrī izdošanas nolūkā tiesa viņam piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu.

Kā liecina informācija ASV Vērtspapīru un biržu komisijas mājaslapā, Latvijas valstspiederīgais, pret kuru ASV Vērtspapīru un biržu komisija piektdien izvirzīja apsūdzību par vismaz 7 miljonu ASV dolāru izkrāpšanu no simtiem privāto investoru, ir kāds Ivars Auziņš, vēsta aģentūra LETA. Saskaņā ar civilsūdzību, kas iesniegta Ņujorkas austrumu apgabala ASV apgabaltiesā, Auziņš apkrāpa gan ASV, gan ārvalstu investorus. "TV3 Ziņas" šovakar vēstīja, ka Auziņš arestēts 1.decembrī un viņam konfiscētas divas ekskluzīvas automašīnas un 100 000 eiro skaidrā naudā. Vīrieša izmantotā shēma bijusi daļa no "Denaro" afēras, krāpnieciskas vairāku valūtu debetkaršu platformas, kas darbojās no 2018. gada janvāra līdz 2018. gada martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!