Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki Limbažu rajonā aizturējuši 24 gadus vecu, agrāk jau sodītu vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par vairākus gadus ilgušu lielu naudas summu izspiešanu no kādas ķīmiķes, jo viņa izgatavojusi divus kilogramus it kā nekvalitatīva kokaīna.
Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā informēja, ka cietusī, kāda uzņēmuma ķīmijas laborante ar tolaik 20 gadus veco Renāru iepazinusies pirms četriem gadiem. Pēc kāda laika Renārs sievietei piedāvājis laboratorijā izgatavot divus kilogramus kokaīna, izmantojot recepti, kuru viņš bija ieguvis internetā. Sieviete piedāvājumam piekritusi un izgatavotās narkotikas atdevusi Renāram, kurš solījis tās par labu samaksu pārdot.

Vēlāk Renārs sievietei paziņojis, ka cilvēki, kuriem viņš pārdevis "kokaīnu", atzinuši to par nekvalitatīvu un pieprasījuši soda naudu - 1000 līdz 3000 latus. Sieviete bijis bail no Renāra, un viņa aizņēmusies naudu un atdevusi to vīrietim.

Tomēr Renārs paziņojis, ka ar samaksāto naudu būs par maz, jo nekvalitatīvi izgatavoto vielu saņēmušas respektējamas personas no kriminālajām aprindām. Vīrietis laborantei paziņoja, ka soda nauda jau sasniedzot divus miljonus ASV dolāru, un devis mājienu, ka viņa var katru mēnesi maksāt pa daļām un arī viņš maksāšot parādu, cik vien varēšot atļauties.

Vīrietis uz laborantes vārda noformējis mobilā telefona pieslēgumu, kuru lietojis viņš pats, bet par rēķinu, kas nereti sasniedzis 200 latu mēnesī, maksājusi sieviete. Ieskaitot telefonu rēķinu, viņa Renāram ik mēnesi maksājusi aptuveni 500 latus.

Vēlāk Renārs sievietei ieteicis pārdot viņas trīsistabu dzīvokli, kurā viņa dzīvoja kopā ar ģimeni, sakot, ka tādējādi viņa ātrāk atbrīvosies no parāda. Sieviete paklausījusi un pārdevusi dzīvokli. Daļa naudas tika atdota Renāram, lai segtu parādu.

Tomēr Renārs turpinājis prasīt naudu un sācis šantažēt sievietes brāli - divus gadus viņam zvanījis, meklējot visdažādākos ieganstus naudas izspiešanai. Vīrietis stādījies priekšā kā kriminālā autoritāte, nepaskaidrojot, par ko nauda tiek pieprasīta, draudējis ar izrēķināšanos un spīdzināšanu gan laborantes brālim, gan mātei, ja prasība netiks pildīta.

Tikai šā gada septembrī sievietes brālis pēc palīdzības vērsies policijā. Otrdien, 14.oktobrī, ONAP darbinieki Renāru aizturēja kādā dārza kooperatīvā Limbažu rajona Skultes pagastā. 1979.gadā dzimušais Renārs agrāk nosacīti sodīts par laupīšanu.

Izmeklēšanas gaitā policisti noskaidrojuši, ka Renārs jau agrāk veicis līdzīga veida prettiesiskas darbības - nodarbojies ar naudas izspiešanu un krāpšanu, izmantojot gan telefonu, gan internetu.

Ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 183.panta 2.daļas par izspiešanu, ja tā izdarīta atkārtoti. Sods par šādu likumpārkāpumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!