Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pēc ilgāka laika pratinājis kādu ietekmīgu figūru. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto" pagājušajā nedēļā iznākam no pratināšanas KNAB fiksēja uzņēmēju, ar politiķiem saistīto miljonāru Māri Martinsonu. Biroja vadība jauno korupcijas lietu nekomentē, tādēļ pagaidām nav skaidrs, vai ar to saistīta atsevišķu politiķu un valsts amatpersonu saukšana uz biroju.

Politiski ietekmīgais miljonārs Martinsons uz pratināšanu bija ieradies tikai pēc tam, kad KNAB jau dienu iepriekš bija pieņēmis lēmumu par viņa piespiedu atvešanu. 6.maija rītā īsi pirms pulksten 10 pie Māra Martinsona mājas Cīruļu ielā, Jūrmalā ieradās Valsts policija. Apsargs paskaidroja, ka Martinsona mājās nav, jo viņš pirms stundas devies darīšanās uz Rīgu.

Pāris stundas vēlāk Martinsons bija izvēlējies KNAB ierasties pats, pie biroja gaidīja viņa auto ar šoferi. Īsi pēc pulksten 13 politiski ietekmīgais uzņēmējs biroju pameta vienlaikus ar advokāti Līgu Cīruli, vēsta "de facto".

Martinsons skriešus devās uz auto, neatbildot ne uz vienu "de facto" jautājumu, par ko ir lieta un vai viņam piemērots kāds statuss.

Korupcijas lietu, kurā pratināts Martinsons, KNAB uzsācis šogad. Atsaucoties uz izmeklēšanas interesēm, KNAB šo kukuļdošanas lietu pagaidām nekomentē. "Pašlaik es nevaru jums kaut ko komentēt, apstiprināt vai noliegt," sacīja KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Advokāte Cīrule ir kādreizējā Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) priekšniece, kas saglabājusi autoritāti tiesībsargājošajās iestādēs, atzīmē raidījums.

Jau kā advokāte Cīrule pārstāvēja bijušo Rīgas domes Dzīvokļu pārvaldes vadītāju Āriju Stabiņu, kuras kabinetu KNAB pirms četriem gadiem kratīja korupcijas lietā. Cīrule arī aizstāvējusi Rīgas Apgabaltiesas tiesnesi Skaidrīti Buividi, kura ar tiesas lēmumu tika reabilitēta tā dēvētajā tiesneša Ziedoņa Strazda lietā. Advokāte no komentāriem raidījumam atteicās.

"Saprotiet, šī informācija ir konfidenciāla, un es nevēlos komentēt, vai viņš ir mans klients, vai viņš man nav klients, bez komentāriem. Es neapgalvoju, es nenoliedzu, es vispār nekomentēju šo situāciju," sacīja advokāte.

Kamēr KNAB un lietā iesaistītie klusē, pagaidām nav skaidrs, vai tikai sakritība ir tas, ka pēdējo nedēļu laikā sniegt liecības birojā bijuši arī Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš un nu jau bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss ( V). Abi šo faktu nenoliedz, bet, par ko KNAB uzdevis jautājumus, neatklāj. "de facto" zināms, ka gan attiecībā uz uzņēmēju, gan amatpersonām darbības veicis viens un tas pats izmeklētājs, bet tā var būt tikai sakritība, lēš raidījums.

"Man sanāk bieži dažādu procesu ietvaros, kas notiek satiksmes nozarē, šad tad notiek visāda veida iztaujāšana un jautājumu uzdošana, tā, ka tas ir gribētos pat teikt normāls process," atzīst Ozoliņš.

Martinsonam vai viņa ģimenes locekļiem pilnībā vai daļēji piederējuši uzņēmumi daudzu gadu garumā sekmīgi piedalījušies valsts un pašvaldību finansētos būvprojektos, pēdējos gados arī satiksmes jomā. Martinsona ģimenes daļēji kontrolētais, uzņēmums "Dzelzceļu būve" pēdējos gados veicis darbus VAS "Latvijas Dzelzceļš" iepirkumos.

Martinsons atbalstījis ar partiju "Vienotība" un "Latvijas Attīstībai" politiķiem saistītus sporta un mākslas projektus, viņam ir cieša pazīšanās ar Rīgas vicemēru Andri Ameriku (GKR), bet kopš nesena laika kopā ar citiem būvuzņēmējiem KNAB pratinātais uzņēmējs atbalsta biedrību "Latvijas karogs", ko vada Saeimas deputāts Rihards Kols no Nacionālās apvienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!