Foto: F64
Krimināllieta, kurā bijušais Saeimas deputāts un iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars tiek turēts aizdomās par tā dēvētās "oligarhu lietas" izmeklēšanas informācijas nopludināšanu, tiesā varētu nonākt ātrāk kā pati "oligarhu lieta", otrdien intervijā raidījumam "900 sekundes" pieļāva ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Šobrīd lietas izmeklēšanā esot iestājies klusums, taču, kā uzsvēra Kalnmeiers, tas ir tādēļ, ka izmeklētāji gaida nozīmēto ekspertīžu rezultātus. Lietā ir nozīmēta virkne ekspertīžu, tostarp fonētiskā ekspertīzes, kas palīdzēšot identificēt lietas materiālos esošajos ierakstos dzirdamo runātāju balsis.

Ģenerālprokurors norādīja, ka  nav pamata runām, ka pret Jaundžeikaru trūkst pierādījumu, lai viņu lietā turētu aizdomās. Kalnmeiers uzsvēra, ka lietā ir trīs aizdomās turamie un arī pierādījumu ir gana. Tam, ka bijušajam ministram ir mainīts drošības līdzeklis un viņš vairs neatrodas apcietinājumā, nav sakara ar pierādījumu trūkumu, uzsvēra ģenerālprokurors. Viņš intervijā sacīja, ka drošības līdzeklis mainīts, jo tagad, atrodoties brīvībā, Jaundžeikars vairs nevarēs ietekmēt izmeklēšanu, kā arī ņemta vērā viņa veselība.

Jautāts, vai var gadīties tā, ka šī lieta tiesā nonāks ātrāk nekā tā dēvētā "oligarhu lieta", kura Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā sākta agrāk un par kuru informācija nopludināta, Kalnmeiers šādu iespēju neizslēdza.

Runājot par citām, skaļām krimināllietām, piemēram, "oligarhu lietu" un "Latvenergo" lietu, Kalnmeiers sacīja, ka tajās notiek izmeklēšana un cilvēki strādā, lai lietas virzītos uz priekšu.

Jau vēstīts, ka Jaundžeikars tiek turēts aizdomās par uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu. Amatpersona, kuru bijušais politiķis, izmeklētāju skatījumā, uzkūdījis, iespējams, ir no KNAB.

Ziņots arī, ka prokuratūra apstiprina, ka bijušā Saeimas deputāta un iekšlietu ministra Jaundžeikara lietā arī noskaidros, kurš, iespējams, noplūdinājis viesnīcā "Rīdzene" noklausīto sarunu ierakstus. Šīs sarunas, iespējams, ir daļa no tā dēvētās oligarhu lietas.

Jaundžeikaru KNAB darbinieki aizturēja naktī uz 2.novembri, kad tika veikta kratīšana arī viņa dzīvesvietā Limbažu novadā. 3.novembrī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa apmierināja KNAB lūgumu par drošības līdzekļa - apcietinājuma - piemērošanu Jaundžeikaram. Taču decembra vidū prokurore Viorika Jirgena atcēla Jaundžeikaram piemēroto apcietinājumu, aizstājot to ar citu, ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!