Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesa otrdien nemainīja Rīgas Centra rajona tiesas lēmumu, ar kuru bijušajam Saeimas deputātam un Nacionālās drošības komisijas vadītājam Dzintaram Jaundžeikaram (LPP/LC) piemērots apcietinājums.

Rīgas apgabaltiesas lēmums vairs nav pārsūdzams, taču, ja prokurore negrozīs drošības līdzekli, aptuveni pēc mēneša advokāti var lūgt vēlreiz Rīgas Centra rajona tiesu izvērtēt apcietinājuma nepieciešamību. Pilns tiesas lēmums būs pieejams diennakts laikā.

Arī pēc šīs tiesas sēdes žurnālistiem neizdevās noskaidrot plašākus bijušā politiķa lietas apstākļus. Lietu izmeklējošā prokurore Viorika Jirgena atteicās no jebkādiem komentāriem.

Savukārt viens no Jaundžeikara advokātiem Pāvels Rebenoks žurnālistiem pavēstīja, ka tiesiskie argumenti ir Jaundžeikara pusē un viņam otrdien bija jādodas mājās, nevis atpakaļ uz Centrālcietumu.

Advokātiem nav zināms, kādas ziņas, pēc izmeklēšanas domām, klients centies iegūt. Viss, ko advokāti vien zinot, ir tas, ka ziņas saturot valsts noslēpumu. Arī no prokurores nekādas atbildes nav iegūtas, un Jaundžeikars kopš apcietināšanas vispār nav pratināts.

Bijušā politiķa attieksme pret viņa vainošanu noziegumos, pēc Rebenoka teiktā, ir tāda, ka "viņš nesaprot, par ko viņu tur aizdomās". Līdz ar to aizstāvji vien zinot, kādi Krimināllikuma panti klientam inkriminēti, taču vairāk nekas nav zināms.

Rebenokam ir zināmi pārējie divi aizdomās turētie – KNAB darbiniece un vēl kāda persona. Advokāts, atsaucoties uz prokurores sniegto informāciju, pastāstīja, ka šīs divas personas neatrodas apcietinājumā.

Lai arī TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka kūdīšanā izmantota nauda, advokāts norādīja, ka nauda pagaidām lietā nekur neparādoties. "Oficiāli šajā lietā nekāda informācija par naudu neparādās. Līdz ar to es uzskatu, ka informācija, kas publiski izskanēja, ir apzināti KNAB meli. Tam ir netieši pierādījumi, jo, ja šajā lietā būtu iesaistīta nauda, es uzskatu, ka lieta būtu piekritīga KNAB," klāstīja advokāts.

Kāda būs tālākā aizstāvības taktika, lai panāktu bijušā politiķa atbrīvošanu, advokāts neminēja, taču "vairāki varianti" gan pastāvot. Viņš pieļāva, ka varētu lūgt apcietinājumu aizstāt ar drošības naudu.

Par Jaundžeikara lietu plašāku informāciju otrdien Saeimas komisijā atteicās sniegt arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe. Viņa vien apstiprināja, ka lietā iesaistītā darbiniece birojā vairs nestrādā.

Rebenoks jau iepriekš sacīja, ka Rīgas Centra rajona tiesa savā lēmumā pievienojusies KNAB viedoklim par to, ka, atrodoties brīvībā, Jaundžeikars varētu traucēt izmeklēšanai.

Pēc KNAB lūguma Rīgas Centra rajona tiesa 3.novembrī Jaundžeikaram piemēroja apcietinājumu. Viņa lietu gan izmeklēs prokuratūra.

KNAB neizpauda, par ko tieši bijušais iekšlietu ministrs un Saeimas deputāts Jaundžeikars aizturēts. KNAB vien apstiprina bijušās valsts amatpersonas aizturēšanu tāda kriminālprocesa ietvaros, kas satur valsts noslēpumu un atzīts par slepenu.

Advokāts Rebenoks iepriekš pastāstīja, ka bijušajam iekšlietu ministram un Nacionālās drošības komisijas vadītājam inkriminēti divi Krimināllikuma panti ‒ valsts noslēpuma izpaušana un korespondences izpaušana.

Attiecībā uz valsts noslēpuma izpaušanu neesot gan domāts, ka Jaundžeikars būtu izpaudis kādu noslēpumu, līdz ar to presē esot parādījusies neprecīza informācija. Tomēr, pēc KNAB uzskata, Jaundžeikars ir uzkūdījis kādu valsts amatpersonu izpaust viņam valsts noslēpumu, iepriekš norādīja advokāts.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka Jaundžeikara lietā ir trīs aizdomās turētie, jo bijušais ministrs un KNAB darbiniece izmantojuši starpnieku.

"Nekā personīga" norādīja, ka kūdīšanas galvenais ierocis ir nauda. Cik tika maksāts par vērtīgās informācijas iznešanu ārpus KNAB sienām, noskaidros izmeklēšana. KNAB amatpersona ar izmeklētājiem, visticamāk, sadarbojas, jo atrodas uz brīvām kājām.

Ziņots arī, ka prokuratūra apstiprina, ka bijušā Saeimas deputāta un iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara lietas ietvaros arī noskaidros, kurš, iespējams, noplūdinājis viesnīcā "Rīdzene" noklausīto sarunu ierakstus.

Šīs sarunas, iespējams, ir daļa no tā dēvētās oligarhu lietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!