Foto: LETA

Pēc ievēlēšanas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme ēnu ekonomikas apkarošanu un ar to saistītos jautājumus plāno uzticēt pašreizējai VID ģenerāldirektores pienākumu izpildītājai Dacei Pelēkajai, otrdien vēstī LNT ziņu raidījums.

Jaunzeme VID ģenerāldirektores pienākumus plāno sākt pildīt 11. februārī un teju uzreiz uzrunāt Pelēko pienākumiem, kas saistīti ar ēnu ekonomikas apkarošanu praktiskā līmenī. “Jābūt kādam vienam cilvēkam, kurš man sniegtu pārskatus un kas ar to nodarbotos. Un šobrīd man ir dažas idejas, gribētu pārrunāt ar cilvēkiem, kurš būtu gatavs uzņemties, jo tas, protams, ir nozīmīgs darbs. Tur jāuzņemas gan koordinācija pašā ieņēmumu dienestā, gan sadarbība ar citām institūcijām. Pirmais, kas man uzreiz nāca prātā, bija Pelēkās kundze, bet man ir jāpārrunā,” LNT ziņu raidījumam pastāstījusi VID ģenerāldirektore. Pelēkā pildīja VID vadītājas pienākumus kopš pērnā gada marta. Līdz tam viņa bija ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā, VID Nodokļu pārvaldes direktore.

Jaunzemi konkursa kārtībā speciāli izveidota komisija izvēlējās jau pērn novembrī, taču viņas apstiprināšana kavējās ilgstoši neapstiprinātās jaunās valdības dēļ. Jaunzeme šo laiku izmantojusi, lai izstrādātu darba plānu. Tāpat viņa izpētījusi arī citu valstu pozitīvo un negatīvo pieredzi, kas arī var līdzēt mazināt ēnu ekonomikas apmērus.

“Mana kladīte kļuvusi biezāka un ir daudz ideju. Mani ļoti uzrunāja Somijas pieredze, kas investējusi ļoti daudz gan inovatīvos risinājumos, gan arī attieksmē. Tas, kas mani visvairāk uzrunāja un ceru, ka man izdosies ieviest – ka ieņēmumu dienesta darbiniekiem ir jāsaprot bizness. Jo tad var gan cīnīties ar negodprātīgajiem, gan atbalstīt godprātīgos. Viņu vīzija ir, lai nodokļu nomaksa iekļautos mūsu ikdienas dzīvē un mēs pat nejustu,” skaidrojusi Jaunzeme.

Vienlaikus viņa atzinusi, ka efektīva cīņa pret finanšu noziegumu izdarītājiem nevar notikt bez tiesībsargājošo iestāžu, tiesu sistēmas atbalsta. Jaunā VID vadītāja liek lielas cerības uz valdības apņemšanos ieviest bezkompromisa tiesiskumu, paredzot stiprināt izmeklētāju loku un tiesas.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 5. februārī lēma apstiprināt Ievas Jaunzemes kandidatūru Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores amatā. Jaunā vadītāja uzsver - viņa centīsies darīt visu, lai VID reputācija būtu tīra.

Jaunzeme pirms valdības sēdes žurnālistiem norādīja, ka viņai ir daudz vaicāts par kadru politiku VID. Jaunā VID vadītāja steidza mierināt, ka dienesta darbiniekiem, kuri strādā godprātīgi, nav pamata bažām par savu nākotni dienestā. Vienlaikus Jaunzeme uzsvēra, ka centīsies darīt visu, lai VID reputācija būtu tīra.

Viens no svarīgākajiem neatliekamajiem darbiem ir VID darbības un attīstības stratēģijas izstrāde. Šobrīd spēkā esošā stratēģija ir veidota 2017.–2019. gadam. Taču, kā norādīja Jaunzeme, gads paies ātri un strādāt pie jaunās stratēģijas jāsāk jau tagad

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!