Foto: LETA

Pašlaik nav indikāciju par nepieciešamību mainīt darba organizāciju Jēkabpils domē, un paredzētās sēdes šonedēļ notiks saskaņā ar plānu, komentējot, vai nav plānots sasaukt ārkārtas domes sēdi saistībā ar mēram Aivaram Krapam (LA) Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) noteikto aizliegumu ieņemt amatu, pirmdien žurnālistiem klāstīja domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola.

Viņa atzina, ka tiesībsargājošo iestāžu vizīte met ēnu uz visu pašvaldības darbu. "Tomēr gribētu nomierināt gan iedzīvotājus, gan pašvaldības darbiniekus, ka līdz šim neesam saņēmuši nekādus aizrādījumus vai norādījumus par kaut kādiem atklātiem pārkāpumiem," apgalvoja Ozola.

Viņa neatbildēja, vai domes koalīcija mudinās Krapu atkāpties no amata. Ar mēru esot pārrunāti darba jautājumi, un arī kopumā darbs domē turpinās, tāpēc vietvara neredz indikācijas, "ka darbs būtu jāorganizē kā savādāk".

"Mums nav pārsteidzīgi jāpieņem kāds lēmums," pauda Ozola, skaidrojot, ka ir izsludinājusi plānotās sociālo un attīstības jautājumu komiteju sēdes, kā arī ārkārtas finanšu komitejas sēdi. Tāpat šonedēļ domes sēdē plānots apstiprināt pašvaldības budžetu.

Kraps turpina pildīt deputāta pienākumus, taču, ņemot vērā, ka mēra amatu viņam ieņemt aizliegts, atalgojumu kā domes priekšsēdētājs viņš nesaņems. Ozola, komentējot Krapa iespējamo dalību publiskajos pasākumos, uzsvēra, ka tādi pašlaik netiek plānoti, savukārt deputāts pats ir tiesīgs individuāli plānot savus publicitātes pasākumus.

Jau ziņots, ka KNAB izmeklētajā kriminālprocesā par Jēkabpils pašvaldības iepirkumiem kopumā iesaistītas sešas personas, tostarp Kraps.

KNAB 21.janvārī veica tiesas sankcionētas neatliekamās kriminālprocesuālās darbības Jēkabpils pilsētas pašvaldībā un tās kapitālsabiedrībā, tai skaitā 24 kratīšanas un sešas izņemšanas.

Kopumā kriminālprocesā iesaistītas sešas personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību.

Kriminālprocesā KNAB aizturēja četras personas, kuras patlaban ir atbrīvotas, piemērojot ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus - noteiktas nodarbošanās aizliegumu, aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tuvoties noteiktām personām. LETA jau rakstīja, ka starp aizturētajiem bija Kraps, Jēkabpils domes deputāts Nikolajs Anuškevičs (Latgales partija) un pašvaldības SIA "Jēkabpils pakalpojumi" vadītājs Guntars Leitāns.

KNAB informēja, ka atbrīvotajām personām piemērots aizdomās turētā statuss. Vēl divām personām noteikts statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess.

KNAB kriminālprocesu sāka pērn 21.septembrī par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu.

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Jēkabpils pilsētas domes un tās kapitālsabiedrības valsts amatpersonas, iespējams, ļaunprātīgi izmantojušas savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā saistībā ar attiecīgās kapitālsabiedrības veiktajiem iepirkumiem, kā arī izkrāpušas pašvaldības finanšu līdzekļus.

Publiskas personas institūcijai nodarītos zaudējumus KNAB aprēķinās krimināllietas izmeklēšanas gaitā.

Leitāns kopā ar Krapu 2017.gada pašvaldību vēlēšanās startēja no partijas "Gods kalpot mūsu Latvijai" saraksta, bet pērnā gada novembrī Kraps pievienojās "Latvijas attīstībai". Par pašvaldības uzņēmuma vadītāju 2019.gadā Leitāns kļuva, Krapu ievēlot par mēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!