Foto: F64

Valsts darba inspekcija (VDI) nosūtījusi Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldei materiālus par "Jelgavas autobusa parka" (JAP) lietu, kurā konstatēti vēl nepieredzēti pārkāpumi darba attiecībās ar JAP šoferiem.

VDI eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs pastāstīja, ka saistībā ar no JAP darbiniekiem pieprasītā "drošības depozīta" iemaksāšanu un tā papildināšanu no algas VDI konstatēti vēl nepieredzēti un nebijuši pārkāpumi, par kuriem jebkurā gadījumā JAP tikšot sodīts, taču pārkāpumu saturs ir tik nopietns, ka VDI radušās aizdomas par nepieciešamību sākt kriminālprocesu, tāpēc lietas materiāli nosūtīti izvērtēšanai VP Rīgas reģiona pārvaldei.

"Patlaban mēs turpinām pārbaudi, kuras gaitā esam veikuši izmeklēšanas darbības uzņēmumā, kā arī esam izņēmuši vairākus JAP dokumentus, un VDI uz laiku aptur administratīvo lietvedību, lūdzot policiju izvērtēt nozieguma sastāva esamību un nepieciešamību sākt kriminālprocesu. Ja tāds tiks sākts, lieta tiks nodota policijai, bet, ja kriminālprocesam, VP ieskatā, nebūs pamata, tad VDI turpinās administratīvo lietvedību un piemēros JAP administratīvo sodu," skaidroja Vincevs.

Viņš informēja, ka "drošības depozīts", kurā JAP piedzen naudu no darbiniekiem, nav vienīgais VDI konstatētais pārkāpums, esot vēl citi, bet pagaidām sīkāk par citiem pārkāpumiem izmeklēšanas gaitā VDI neinformē.

Jau ziņots, ka par JAP konstatēto aizdomīgo sistēmu darba attiecībās lēma arī Jelgavas pilsētas domes vairākums, protestējot opozīcijas deputātiem, pagaidām nesaskatot pamata JAP vadītāja atstādināšanai.

Kā 2.decembrī ziņoja raidījums "Nekā personīga", JAP pieprasa strādājošajiem šoferiem iemaksāt un regulāri no algas papildināt "depozītu" 250 latu apmērā par vēl neizdarītiem pārkāpumiem un zaudējumiem, tāpat šoferi apšauba uzņēmuma izdomātus "pārkāpumus", par kuriem naudu regulāri atskaita.

Valsts darba inspekcijas pārstāve raidījumā atzina, ka nekas tāds līdz šim vēl nav pieredzēts. Nelikumīgi ieviestā prakse ilgi pastāvējusi darbinieku baiļu dēļ pazaudēt darba devēja labvēlību.

Raidījums noskaidrojis, ka sistēmas autore ir JAP administrācija, kas speciāli noalgojusi juristus, lai palīdz izdomāt, kā tikt galā ar zagšanu darba vietā. Pēc pagājušā gada finanšu pārskata, JAP strādājis ar aptuveni 46 000 latu peļņu. Nav zināms, cik no tā ar piespiedu iemaksām palīdzējuši nopelnīt darbinieki, un līdz šim no uzņēmuma 90 šoferiem neviens nebija sūdzējies, vēstīja "Nekā personīga".

Jelgavas mērs Andris Rāviņš (ZZS), kurš ir atbildīgs par to, kas notiek pašvaldības autobusu parkā, raidījumam sacīja, ka bijis informēts par tur ieviesto drošības naudas sistēmu un līdz šim uzskatījis, ka tā ir likumīga.

7.decembrī Jelgavas domes ārkārtas sēdē deputātu vairākums noraidīja piecu opozīcijas deputātu lēmumprojektu atstādināt JAP vadītāju Pēteri Salkazanovu. No "Saskaņas centra" ievēlētie deputāti balsoja atšķirīgi.

Kā informēja domes sēdē, deputāti, kas nav vienojušies kopīgā opozīcijas koalīcijā, bet regulāri iebilst atsevišķiem ZZS vairākuma koalīcijas lēmumiem, Sergejs Ņevoļskis (bezpartejisks, ievēlēts no SC), Dainis Liepiņš (Reģionu alianse), Saulvedis Šalājevs (Reģionu alianse), Anatolijs Ļitvinovs ("Saskaņas centrs") un Maksims Galkins (PCTVL), ierosināja sasaukt ārkārtas sēdi un bija iesnieguši lēmumprojektu par SIA "Jelgavas autobusu parks" vadītāja Pētera Salkazanova atstādināšanu no amata.

Ņevoļskis, skaidrojot lēmumprojektu, piedāvāja sēdē demonstrēt TV raidījuma "Nekā personīga" sižetu, kas atvieglotu lēmumprojekta pamatošanu, ko Rāviņš noraidīja, piebilstot: "Kas, mēs sēdēs arī avīzes sāksim lasīt?"

Deputāts pauda, ka JAP vadītājs būtu jāatstādina tāpēc, ka, viņaprāt, viss liecinot par skaidriem un nepārprotamiem likumpārkāpumiem.

Deputāts Andrejs Eihvalds ("Saskaņas centrs") apšaubīja Ņevoļska pamatošanos uz TV raidījumā izskanējušo informāciju. "Masu medijos izskan arī tas, ka gaidāms pasaules gals," ironizēja Eihvalds, aicinot nosaukt normatīvo aktu pantus, ko Ņevoļskis arī izdarīja, piebilstot, ka neredz pamata apšaubīt televīzijā izskanējušo informāciju, ko sniedza Valsts darba inspekcijas (VDI) ierēdne.

Ļevčenoks, deputātiem diskutējot, pauda, ka daudzos uzņēmumos neatkarīgi no to piederības esot papildu līgumi par materiālo atbildību.

To deputātiem skaidroja arī JAP vadītājs, piebilstot, ka līdzīga sistēma JAP esot jau 18 gadus un viņš neesot tās ieviesējs. Salkazanovs pauda, ka, viņaprāt, šādas prasības neesot likumpārkāpums, jo tās tikai paredzot materiālu atbildību par izdarītiem zaudējumiem. Viņš pieminēja, ka zaudējumu piedzīšana uzvarētu tiesvedību rezultātā visbiežāk uzņēmumam beigusies bez rezultātiem.

Pēc domes sēdes uz aģentūras LETA aicinājumu pa tālruni precizēt, vai atbildība, tostarp arī materiālā, iestājas pirms nodarījuma vai pēc tā, Salkazanovs paskaidroja, ka atbildība iestājas pēc nodarījuma, taču drošības nauda cilvēkiem esot jāiemaksā, gan īrējot dzīvokli, gan īrējot mašīnu, un šis esot līdzīgs gadījums.

"Man vairs nav, ko piebilst," nocirta Salkazanovs, pārtraucot telefona sarunu brīdī, kad vaicāja, kāpēc JAP atbilstoši materiālās atbildības līgumiem zaudējumus neatskaita no vainīgā darbinieka algas pēc pārkāpuma izdarīšanas tā vietā, lai pieprasītu drošības naudu vai gaidītu tiesu piedzinēju darba rezultātus.

Liepiņš domes priekšsēdētājam iesniedza jaunu informāciju par JAP sadarbību ar divām privātām komercsabiedrībām, paužot aizdomas, ka šī sadarbība ir saistīta gan ar JAP komercdirektores Viktorijas Ļubļinskas interešu konfliktu, gan ar neadekvātu cenu augšanu pakalpojumiem, kas sniegti JAP. Deputāts lūdza veikt uzņēmumā pārbaudi saistībā ar šiem faktiem.

Pret piecu deputātu ierosinājumu atstādināt no amata JAP vadītāju balsoja četri Jelgavas domes deputāti, seši atturējās, pieci iesniedzēji balsoja par.

"Pret" balsoja Rāviņš (ZZS), Vilis Ļevčenoks (ZZS), Mintauts Buškevics (ZZS) un Andris Ķipurs (bezpartejisks, ievēlēts no "Jaunā laika"), savukārt atturējās Dace Olte (ZZS), Andrejs Garančs (ZZS), Aigars Rublis (V), Jurijs Strods (VL! - TB/LNNK), Ludmila Gineite (bezpartejiska, ievēlēta no SC) un Andrejs Eihvalds (SC).

Eihvalds savā balsojumā Jelgavas domes sēdē bija ignorējis partijas nostāju, aģentūrai LETA vēlāk skaidroja "Saskaņas centra" (SC) apvienībā esošās sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" Jelgavas nodaļas vadītājs Ivars Jakovels.

Viņš informēja, ka, izvērtējot situāciju "Jelgavas autobusu parkā", SC apvienības sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" Jelgavas nodaļas biedri pauda skaidru nostāju, atbalstot strādājošo JAP autovadītāju tiesības un nosodot depozītu sistēmas līdzšinējo praksi pašvaldības uzņēmumā, kā arī deva skaidras rekomendācijas partiju pārstāvošajiem deputātiem - Anatolijam Ļitvinovam un Andrejam Eihvaldam - balsojumam Jelgavas domes ārkārtas sēdē.

Pieci opozīcijas deputāti bija iesnieguši Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājam iesniegumu, kurā pieprasīja sasaukt domes ārkārtas sēdi saistībā ar sūdzībām par nelikumībām "Jelgavas autobusu parkā" (JAP), kas publiski izskanēja TV raidījumā "Nekā personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!