Foto: DELFI
Prokuratūra ir uzrādījusi apsūdzību Jelgavas slimnīcas ārstam Vladimiram Kravecam, kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosināja saukt pie kriminālatbildības par iespējamu prettiesisku labuma pieprasīšanu un pieņemšanu.

Kā informēja Ģenerālprokuratūras preses pārstāve Laura Pakalne, lietā apsūdzība uzrādīta par prettiesisku labumu pieprasīšanu un pieņemšanu, ja tas izdarīts atkārtoti vai lielā apmērā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tas saistīts ar materiālo vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu pieprasīšanu vai izspiešanu.

Par to Krimināllikumā paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz divsimt minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.
Lēmums par personas saukšanu pie kriminālatbildības pieņēmusi Jelgavas prokuratūra. Pašlaik lietā vēl notiek pirmstiesas izmeklēšana.

Jau ziņots, ka KNAB rosināja saukt pie kriminālatbildības Jelgavas slimnīcas ārstu. KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, atsaucoties uz kriminālprocesa materiāliem, norādīja, ka slimnīcas ārsts, izmantojot savas pilnvaras, pērn aprīlī prettiesiski pieprasījis un pieņēmis 50 latus saistībā ar kādai personai veikto operāciju.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosina saukt Jelgavas slimnīcas ārstu pie kriminālatbildības par materiālu vērtību prettiesisku pieprasīšanu un pieņemšanu, ko izdarījis valsts vai pašvaldības iestādes darbinieks.

Pērnā pavasarī telekompānija LNT ziņoja par Jelgavas slimnīcas ārstu Vladimiru Kravecu, kurš par kādas pacientes ārstēšanu pieprasījis 50 latu kukuli. Pēc publiski izskanējušās informācijas KNAB sāka pārbaudi par notikušo.

Sākotnēji Jelgavas slimnīca Kravecam par kukuļņemšanu izteica stingru rājienu par ārsta ētikai neatbilstošu rīcību, tomēr vēlāk Kravecs ticis atlaists no darba slimnīcā.

Kā ziņots, pie raidījuma "Tautas balss" bija vērsies Kārlis, kura sieva lauzusi kāju un ārstējusies Jelgavas slimnīcā. Kāja gan veiksmīgi sadzijusi, taču izņemt dzīvesbiedri no slimnīcas nav bijis iespējams, jo ārstējošais ārsts Kravecs prasījis kukuli. Reģistratūrā Kārlis noskaidrojis, ka par ārstēšanos jāmaksā 125 lati, taču ārsts pateicis, ka papildus vajag samaksāt 50 latus, kuri slimnīcas rēķinā neparādās.

Tad Kārlis kopā ar žurnālistu, kurš uzdevies par viņa dēlu, ar slēpto kameru devies pie ārsta vēlreiz. Mediķis Kārlim paskaidrojis, ka oficiālo rēķinu - 125 latus - viņš mierīgi varot apmaksāt pa daļām. Kad Kārlis jautājis par iepriekš prasītajiem 50 latiem, dakteris bez liekām ierunām paziņojis, ka šī summa ir jāsamaksā, pretējā gadījumā vizītes pie ārsta būs daudz biežākas.

Kārļa pasniegtos 50 latus Kravecs sarunas laikā ieslidinājis savā krūšu kabatā. Pēc kukuļa paņemšanas kabinetā ienākusi "Tautas balss" žurnāliste ar operatoru, paziņojot, ka notikušais ir nofilmēts, un lūdzot naudu atdot, ko ārsts arī izdarījis. Dakteris sarunas laikā ar žurnālisti atvainojies par notikušo. Jautāts, par ko Kārlim jāmaksā 50 lati, dakteris atrunājies, ka tā bijusi summa par turpmāko ārstēšanās procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!