Foto: Shutterstock
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesnese Ieva Sladzevska paskaidroja, ka nezinājusi par to, ka Jaungada svinībās viesu namā paredzēta pulcēšanās ar dažādu mājsaimniecību pārstāvjiem, portālu "Delfi" informēja Tiesu administrācija.

Jau ziņots, ka Valsts policija (VP), pieķerot neatļautu Jaungada ballīti Siguldas apkaimē kopā ar draudzes "Kristus pasaulei" līderi Mārci Jencīti, piemērojusi administratīvos sodus no 500 eiro līdz vismaz pāris tūkstošiem eiro. Šajā ballītē piedalījušies tiesnese Ieva Sladzevska un viņas vīrs – prokurors Renārs Sladzevskis.

Sladzevska skaidro, ka viņai nebija apzināta nodoma pārkāpt pulcēšanās aizliegumu, kā arī neplānoja svinēt Jauno gadu kopā ar cilvēkiem, kas nav no vienas mājsaimniecības, tomēr atzīst, ka atradusies šajā mājā ar vēl vairākiem cilvēkiem.

"Iepriekš esmu bijusi šajā viesu namā un zināju, ka tur ir liela teritorija ar vairākām atsevišķām mājiņām. Mēs ar vīru paši to nerezervējām, bet paļāvāmies, ka cilvēks, kurš to pieteica, būs rezervējis katrai mājsaimniecībai savu namiņu. Nebiju iecerējusi pulcēties ar citām personām vienā viesu nama ēkā. Plānoju uzturēties ar vīru atsevišķā namiņā un nākamajā dienā doties uz Siguldas dabas takām. Taču, ierodoties viesu namā, konstatējām, ka rezervēta ir tikai viena viesu nama ēka. Dažas minūtes pēc mūsu ierašanās, atbrauca policija. Atzīstu, ka esmu vainīga, jo nepārliecinājos, ka manai ģimenei ir rezervēts atsevišķs namiņš. Es nožēloju izdarīto, atvainojos par savu rīcību un turpmāk šādus pārkāpumus nepieļaušu," atzinusi Sladzevska.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka šī gada pirmajās dienās VP ziņoja, ka Vecgada vakarā kādā viesu namā Siguldas tuvumā laikā, kad valstī sākās komandantstunda, notikusi nelegāla ballīte un ka vairākām personām noformēti administratīvie protokoli. Organizatoram piemērots 2000 eiro sods, bet vēl 11 dalībniekiem – 500 eiro.

Neilgi pēc tam raidījums "Aizliegtais paņēmiens" ziņoja, ka ballīte notikusi viesu namā ''Brūveri'', bet organizētājs bijis reliģiskās draudzes "Kristus pasaulei" līderis Mārcis Jencītis. Viesi bijuši draudzes locekļi.

Pats Jencītis, kurš ne reizi vien publiski kritizējis varu par dažādiem krīzes laika ierobežojumiem, saņemto sodu savā "Facebook" nenoliedzis un solījis to pārsūdzēt.

Tiesnešu ētikas kanons nosaka, ka "tiesnesim jāpieņem tādi uzvedības ierobežojumi, kas parastam pilsonim var šķist apgrūtinoši, turklāt tas jādara pēc brīvas gribas." "Aizliegums neatbilstoši uzvesties, kā arī izraisīt neatbilstošu uzvedību attiecas gan uz tiesneša profesionālo darbību, gan arī uz personisko dzīvi."

Latvijas prokuroru ētikas kodekss noteic, ka "prokuroram jāveido sava ārpusdarba uzvedība tā, lai tā neapkaunotu prokurora vārdu."

Prokuratūra ir informēta par prokurora Renāra Sladzevska izdarīto pārkāpumu un to vērtēs no prokuroru ētikas kodeksa pārkāpuma skatu punkta.

"Kristus pasaulei" līderis Mārcis Jencītis savā blogā publicējis rakstu par tēmu "Likums un morāle", kur raksta šādi: "Mums tiešām jābūt likumpaklausīgiem pilsoņiem, tāda ir Dieva griba, bet ir robeža, kur Dieva griba krustojas ar laicīgās varas gribu. (..) Tāpēc, draugi, ņemsim vērā morāli un likumu, vērtēsim paši, kur ir tā robeža, kuru nevar pārkāpt, vai arī tieši otrādi – ir kur jāpārkāpj, lai saglabātu savu ticību un skaidru sirdsapziņu! Visam ir sava cena, un ne visi to gatavi maksāt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!