Foto: F64
Pirmdien, 21. decembrī, iemaksāta 50 000 eiro drošības nauda, kas bija noteikta par viltus ziņu izplatīšanu aizdomās turētajam Valentīnam Jeremejevam. Šo summu iemaksājusi viņa sieva, kurai pieder uzņēmums, kas cita starpā tirgo aizsargmaskas, noskaidroja portāls "Delfi".

Naudas iemaksa nozīmē, ka Jeremejevs tiks atbrīvots no apcietinājuma, kur atrodas kopš 9. decembra. Iepriekš ar viņu saistītā organizācija "Tautas varas fronte" organizēja ziedojumu vākšanu, lai iegūtu nepieciešamos līdzekļus.

Pēc drošības naudas iemaksas Jeremejevam var tikt noteikti arī citi drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Jeremejevs kopā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) feldšeri Marinu Kornatovsku tika aizturēti 9. decembrī. Kornatovska gan tika atbrīvota tanī pašā dienā. Viņai piemēroti vairāki ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp liegums tikties ar konkrētām personām.

VP, neatklājot aizturēto vārdus, iepriekš norādīja, ka abi aizturēti iepriekš uzsāktā kriminālprocesā saistībā ar "Facebook" publicētām ar sabiedrības drošības apdraudējumu saistītām viltus ziņām par Covid-19 infekciju, kas izraisījušas sabiedrisko rezonansi, neizpratni par likumību un kas ir vērstas pret epidemioloģisko drošību.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231. panta pirmās daļas, proti, par huligānismu. Krimināllikums par šādu pārkāpumu kā sodu paredz piemērot ieslodzījumu ar termiņu līdz diviem gadiem.

Šobrīd izmeklēšana kriminālprocesā turpinās un izmeklēšanas interesēs policija plašāku informāciju nesniedz.

Kornatovskas aizturēšana sekoja apmēram nedēļu pēc tam, kad viņa sociālajā platformā "Facebook" publicēja video, kurā pauda vairākus nepatiesus faktus par Covid-19 ārstēšanu. RAKUS pārstāvji šīs ziņas nekavējoties noliedza.

Jeremejevs regulāri nonācis faktu pārbaudītāju uzmanības lokā. Gan "Delfi", gan "Re:chek" vairākos rakstos vēstījuši par viņa izplatīto dezinformāciju, skaidrojot, kāpēc tur paustā informācija ir maldinoša. Viņš publicējis viltus ziņas par ēdināšanu skolās, Covid-19 bīstamību Latvijā, jaunu nodokļu ieviešanu un citiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!