Foto: LETA

Politiskā spēkā "Konservatīvie" (agrāk – Jaunā konservatīvā partija) valdes loceklis Juris Jurašs vērsies pie ģenerālprokurora Jura Stukāna, lūdzot uzsākt pārbaudi par Latvijas pilsonības piešķiršanu Krievijas miljardierim Pjotram Avenam, portāls "Delfi" uzzināja partijā.

"Konservatīvie" preses paziņojumā citēts Jurašs, kurš norādījis, ka esošajā situācijā ir īpaši nozīmīgi nacionālās drošības jautājumi, tajā skaitā, saistībā ar nelikumīgu pilsonības iegūšanu personām, kuras ir nelojālas Latvijas valstij un sadarbojas ar Krievijas autoritārā režīma amatpersonām, ir nepieciešams veikt pārbaudi, lai noskaidrotu, kādas personas, izmantojot savus sakarus Latvijā, korupcijas ceļā vai citā pretlikumīgā veidā, ir saņēmušas Latvijas pilsonību.

Savā iesniegumā Jurašs vērsis uzmanību uz vairākiem faktiem, kas liecinot, ka pilsonības piešķiršanas procedūrā pieļauti pārkāpumi, kā arī lūdz ģenerālprokuroru izvērtēt kriminālprocesa izbeigšanas pamatotību, kas tika ierosināts uz aizdomu pamata par Latvijas amatpersonu kukuļošanu ar mērķi iegūt Latvijas pilsonību.

Iesniegumā Stukānam arī lūgts veikt pārbaudi par citu Krievijas vai Baltkrievijas pilsoņu iegūtajām Latvijas pilsonībām, kas varētu būt iegūtas, izmantojot pazīšanos vai kukuļošanu.

Raidījums "De Facto" iepriekš vēstījis, ka, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2020. gada nogalē izbeidza kriminālprocesu, kurā tika pētīts, vai par Avenam 2016. gadā piešķirto Latvijas pilsonību tika dots kukulis Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) vadītājam Vilnim Jēkabsonam.

Juraša iesniegumā ir atsauce uz šo sižetu, pieminot uzņēmēja Edgara Jaunupa sarunu ar uzņēmēju Gunti Rāvi, kurā mudināts "iedot desmitnieku", lai risinātu Avena pilsnības jautājumu.

Pats Jaunups otrdien publicēja garu ierakstu "Facebook", kurā uzsvēris, ka nav nelikumīgos veidos palīdzējis Avenam tikt pie pilsonības, taču ir "konsultējis".

"Tiem, kas kritizē pašu pilsonības saņemšanas procesu, gribu atgādināt, ka kontrolējošās iestādes jau ir vērtējušas – Pjotram Avenam bija tiesības iegūt Latvijas pasi, balstoties uz vecvecāku izcelsmi. Un būsim jau arī godīgi, ka ne visi, kas ir ieguvuši Latvijas pilsonību par īpašiem nopelniem vai savas izcelsmes un ģimenes saišu dēļ, ne vienmēr spēj tekoši runāt latviski. Mana iesaiste šajā procesā bija tīri konsultatīva, es par to nesaņēmu nekādu atlīdzību, man lūdza padomu, es to neatteicu. Un vienīgā nauda, kas ir minēta sarunās šajā sakarā, bijusi saistīta ar sabiedrisko attiecību speciālistu piesaisti, ko viņa draugi Latvijā uzskatīja par nepieciešamu Avena publicitātes veidošanai. Es saprotu, ka šis ir jautājums, kur man jālūdz jums man uzticēties, bet tā ir taisnība. Tas arī ir viss, kas man par šo epizodi ir pasakāms," raksta Jaunups.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!