Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājam Jurim Jurašam krimināllietā, kurā kukuļošanā tiek vainoti AS "Latvijas Dzelzceļa" vadītājs Uģis Magonis un Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis, ticis piedāvāts viens miljons eiro. To Jurašs atklājis intervijā žurnālam "Ir".

Viņš intervijā žurnālam saka, ka kukulis viņam piedāvāts, lai krimināllietu pārkvalificētu no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzētais sods ir maigāks.

"Tad, kad tu nepieņem un tevi nevar nopirkt, kad tevi nevar iebiedēt, kad tevi nevar kā citādi ietekmēt, tad... Cik tad ir to citu iespēju - ņemt un maksimāli nomelnot, apliet ar dubļiem," saka Jurašs.

Sīkākas detaļas par to, kas bijis kukuļa piedāvātājs, Jurašs žurnālam "Ir" nav atklājis, sakot, ka par kukuļa piedāvājumu atbilstoši iekšējās kārtības noteikumiem informējis KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku. Nekāda tālāka izmeklēšana, vismaz pēc Juraša rīcībā esošās informācijas, par notikušo nav bijusi.

"Man ir grūti pateikt - vai bija iespējams noķert vai ne, bet es kā savas jomas profesionālis redzētu iespēju, kā šo informāciju var pārbaudīt", žurnālam saka Jurašs, piebilstot, ka no komunikācijas ar biroja vadību viņam radies iespaids, ka "nevienu tas neinteresē".

Kukuļa piedāvājumi Jurašam kā KNAB amatpersonai izteikti arī iepriekš - tolaik šie piedāvātāji gan tika pieķerti un stājās tiesas priekšā.

KNAB, reaģējot uz Juraša intervijā pausto, vēstulē portālam "Delfi" norāda, ka izpaužot iepriekš minēto informāciju, Jurašs ir "būtiski kaitējis sekmīgai faktu pārbaudei".

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieks Streļčenoks izdevis rīkojumu, kas paredz izbeigt dienesta tiesiskās attiecības ar ilggadējo KNAB izmeklētāju Jurašu.

Streļčenoka parakstītais rīkojums, kuru Jurašs saņēmis otrdien paredz, ka ar 15. augustu tiks izbeigtas dienesta tiesiskās attiecības.

Tikmēr Jurašs sola apstrīdēt tiesā savu atbrīvošanu no darba KNAB. Viņš pieļauj, ka viņa atbrīvošana esot politiķu uzdots mājasdarbs KNAB priekšniekam Streļčenokam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!