Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas krimināllietu Zemgales apgabaltiesa pirmdien, 15.maijā, sāks skatīt slēgtā tiesas sēdē, jo vienam no procesa dalībniekiem ir noteikta procesuālā aizsardzība, informēja tiesā.
Lietu izskatīs tiesnese Velta Silamiķele.

Jau ziņots, ka sākotnēji Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Velta Zaļūksne krimināllietu nodeva Rīgas apgabaltiesai, bet 1.martā tā pārsūtīta Zemgales apgabaltiesai.

Kriminālvajāšana sākta pret četrām personām - partijas "Jaunais centrs" (JC) deputāta kandidātu Leonīdu Lasmani, bijušo automašīnu BMW tirgotāju Germanu Milušu, vēl vienu JC deputāta kandidātu Gvido Hariju Volbrugu un bijušo Jūrmalas mēru Juri Hlevicki (LPP). Viņiem uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas par kukuļa došanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Jau ziņots, ka laikraksts "Čas" pagājušā gada decembrī detalizēti aprakstīja, kā notikusi Jūrmalas domes deputāta Ilmāra Ančāna ("Mūsu zeme") kukuļošana un kādi amati viņam piedāvāti. Pēc laikraksta rīcībā esošās neoficiālās informācijas, Lasmanis sarunājis ar Volbrugu, ka tas izteiks Ančānam piedāvājumu. Pagājušā gada 16.martā Lasmanis un Ančāns satikušies pie Jūrmalas kafejnīcas "Trio", iekāpuši mašīnā un pa ceļam uz Rīgu Ančānam izteikts piedāvājums mēra vēlēšanās nobalsot par Hlevicki.

Par balsojumu Ančānam sākotnēji esot piedāvāts amats pašvaldības uzņēmumā "Bulduru slimnīca" ar sākotnējo algu 300 lati, vienas no domes komitejām vadītāja amats un 10 000 eiro skaidrā naudā, kā esot izteicies Lasmanis, - no Miluša. Viņš arī bijis gatavs uzreiz dot 5000 eiro.

Jau ziņots, ka krimināllieta par kukuļdošanu ierosināta 2005.gada 18.martā. Maksimālais paredzētais sods par šādu noziegumu ir brīvības atņemšana uz 12 gadiem ar mantas konfiskāciju.

Pēc krimināllietas ierosināšanas Milušs, Lasmanis un Hlevickis noslēguši laulību līgumus, kas paredz visas mantas šķirtību. Īpašumi galvenokārt reģistrēti uz viņu sievu vārda. Milušs ir noliedzis, ka līguma slēgšana būtu saistīta ar krimināllietu.

Pagājušā gada 24.novembrī satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP) tika izsaukts uz prokuratūru liecināt Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas krimināllietā, kurā viņam ir liecinieka statuss.

Pēc liecību sniegšanas Šlesers publiski paziņoja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs noklausās viņa telefonsarunas, jo, ierodoties prokuratūrā, bijis pārsteigts, ka tur atrodas žurnālisti.

LPP preses sekretārs Edgars Vaikulis stāstīja, ka Hlevickis LPP valdes sēdē apgalvojis, ka "nav iesaistīts kukuļdošanas skandālā". Prokuratūras savāktajos materiālos arī Hlevicka vārds figurējot tikai sakarā ar amata piedāvājumu eventuālajam koalīcijas partnerim Ančānam.

Hlevickis Ančānam esot piedāvājis tās pašas komitejas vadītāja amatu, kuru viņš ieņem patlaban. "Amatu piedāvāšana ir normāla koalīcijas veidošanas sarunu sastāvdaļa," apgalvoja Vaikulis.

Vaikulis arī norādīja, ka Jūrmalas domē Ančānam ir arī otrs - domes priekšsēdētājas padomnieka - amats, kurā viņam maksājot divas reizes lielāku algu nekā par komitejas vadīšanu. "Izskatās, ka domnieks Ančāns ir pieņēmis finansiāli izdevīgāko piedāvājumu," izteicās LPP preses sekretārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!