Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas krimināllietā apsūdzētais bijušais Jūrmalas mērs Juris Hlevickis ceturtdien Zemgales apgabaltiesā neatzina savu vainu kukuļa saņemšanā un nodošanā.
Hlevickis tiesā apgalvoja, ka nav zinājis, ka Jūrmalas domes deputāts Ilmārs Ančāns ("Mūsu zeme") paņēmis kukuli.

Hlevickis neesot pilnvarojis bijušo automašīnu BMW tirgotāju Germanu Milušu un partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidātu Leonīdu Lasmani rīkoties. Bet nevarot noliegt, ka šie cilvēki viņam piedāvājuši savu palīdzību un viņš neesot to noraidījis.

Ierakstītās un publiskotās telefonsarunas, pēc Hlevicka teiktā, attiecībā uz naudu neko nenozīmējot. Viņš sevi neatzina par vainīgu kukuļa saņemšanā un nodošanā.

Pēc pārtraukuma tiesa sāka pratināt Milušu. Viņš stāsta, ka veicis savu eksperimentu, lai noskaidrotu, cik ilgā laikā var no Rīgas aizbraukt līdz Jūrmalai. Eksperimenta ierakstu viņš demonstrē tiesai. Milušs atkal noliedza savu vainu kukuļdošanā.

Kā ziņots, šodien Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas krimināllietā plānots iztaujāt apsūdzētos.

Kriminālvajāšana lietā sākta pret četrām personām - partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidātiem Lasmani un Hariju Gvido Volbrugu, Milušu, kā arī bijušo Jūrmalas mēru Hlevicki. Viņiem uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas par kukuļa došanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Saskaņā ar apsūdzību kukulis dots Ančānam, lai viņš mēra vēlēšanās nobalsotu par Hlevicki. Ģenerālprokuratūra 2005.gada 18.martā atļāvusi veikt operatīvo eksperimentu, šādu atzinumu tiesai sniegusi Ģenerālprokuratūras Īpaši pilnvaroto prokuroru nodaļas virsprokurore Māra Usāne. Tā kā operatīvais eksperiments tika atļauts, Ančāns drīkstēja pieņemt kukuli.

Krimināllieta pēc prokurores lūguma sadalīta vairākās tiesvedībās, atsevišķi izdalītas apsūdzētā Lasmaņa epizodes, jo viņš vairākkārt nav ieradies uz tiesas sēdēm un viņa atrašanās vieta patlaban nav zināma.

Savu vainu no visiem apsūdzētajiem tiesā atzinis tikai Volbrugs.

Tiesā ir atskaņotas Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas lietā iesaistīto uzņēmēju un politiķu telefonsarunas, kurās runāts par trūkstošās balss iegūšanu Hlevicka ievēlēšanai mēra amatā un par Ančāna piekukuļošanu.

Publiskotajās sarunās piedalījās ne tikai lietā apsūdzētie Milušs, Volbrugs, Lasmanis un Hlevickis, bet arī Tautas partijas bijušais vadītājs Andris Šķēle, Latvijas Pirmās partijas priekšsēdētājs Ainārs Šlesers, Eižens Cepurnieks (tobrīd - TB/LNNK), uzņēmējs Valērijs Barjers un vairākas citas personas.

Krimināllieta par kukuļdošanu ierosināta 2005.gada 18.martā. Maksimālais paredzētais sods par šādu noziegumu ir 12 gadu brīvības atņemšana ar mantas konfiskāciju.

Pēc krimināllietas ierosināšanas Milušs, Lasmanis un Hlevickis noslēguši laulību līgumus, kas paredz visas mantas šķirtību. Īpašumi galvenokārt reģistrēti uz sievu vārdiem. Milušs noliedzis, ka līguma slēgšana būtu saistīta ar krimināllietu.

Sākotnēji krimināllietu nodeva Rīgas apgabaltiesai, bet lieta pārsūtīta Zemgales apgabaltiesai, jo Rīgas tiesā strādā Hlevicka brālis. Lietu skata tiesnese Velta Silamiķele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!