Foto: LETA

Iztiesājot krimināllietu, kas tika ierosināta saistībā ar AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārtraukto vilcienu iepirkumu 2009. gadā, par vainīgiem dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, noslēdzot augsta riska darījumu par vilcienu piegādi ar Spāņu komercsabiedrību "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A." (CAF), atzīti četri kādreizējie PV valdes locekļi, ceturtdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Valstij saistībā ar nerealizēto projektu nodarīts mantisks zaudējums 1 484 945 eiro apmērā, iepriekš norādīja prokuratūrā.

Jau vēstīts, ka uz apsūdzēto sola šajā lietā bija sēdušies bijušais uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds, kā arī bijušie uzņēmuma valdes locekļi Mārtiņš Jirgens, Edmunds Kancēvičs un Jānis Pētersons.

Freivaldu tiesa sodīja ar naudas sodu 45 minimālo mēnešalgu apmērā, kas atbilst 19 350 eiro, bet Jirgenam, Kancēvičam un Pētersonam piemērotais sods ir 40 minimālās mēnešalgas, kas atbilst 17 200 eiro.

Visām personām atņemtas arī tiesības trīs gadus ieņemt vēlētus amatus valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās.

Pilns spriedums būs nākamajā nedēļā, un tad to būs iespējams pārsūdzēt, vēsta LTV.

Jau vēstīts, ka krimināllieta tiesā nonāca 2016. gadā.

Prokuratūra jau iepriekš informēja, ka 2013. gada martā, izskatot Satiksmes ministrijas iesniegumu par pārtraukto pasažieru vilcienu iepirkumu un izvērtējot iesniegumam pievienotos un pārbaudes gaitā saņemtos materiālus, tika nolemts sākt kriminālprocesu par noziegumiem valsts institūciju dienestā.

Pārbaudes rezultātā tika konstatēts, ka PV valdes rīcībā, 2012. gada 2. aprīlī noslēdzot pasažieru vilciena piegādes un uzturēšanas līgumu ar Spānijas kapitālsabiedrību CAF, ir saskatāmas Krimināllikumā paredzētās noziegumu pazīmes.

Kā ziņots, 2012. gada aprīlī PV un Spānijas ražotājs CAF parakstīja līgumu par jaunu vilcienu piegādi Latvijai. Vēlāk tika konstatēts, ka Nila Freivalda vadītās PV valdes parakstītais līgums neatbilst sākotnējam iepirkuma nolikumam, kādēļ var tikt apdraudēta Eiropas Savienības fondu finansējuma saņemšana šim darījumam. Vēlāk tika izsludināts jauns iepirkums toreizējā PV valdes priekšsēdētāja Arta Birkmaņa vadībā, taču arī tas netika realizēts, jo vilcieni izrādījās pārāk dārgi.

Valsts kontroles (VK) revīzijā savukārt tika secināts, ka kapitālsabiedrība gadiem ilgi ir strādājusi bez stratēģiska redzējuma par savu vietu un lomu valsts ekonomikā, par to, kā tā attīstīsies un ko sasniegs. Visspilgtāk Satiksmes ministrijas un PV nemākulīgā sadarbība izpaudusies saistībā ar jauno vilcienu iegādi, secināja VK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!